Cele mai esențiale sfaturi pentru gătitul zero waste
cele mai esențiale sfaturi pentru gătitul zero waste

Cele mai esențiale sfaturi pentru gătitul zero waste



Este uimitor câte alimente sunt aruncate la gunoi la nivel mondial, iar conform unor statistici, o treime din hrana produsă ajunge în această situație. Lupta împotriva risipei alimentare are chiar și o zi mondială dedicată, pe 29 septembrie. Merită să încerci gătitul fără deșeuri și să evoluezi în această direcție, chiar dacă inevitabil vei genera unele deșeuri. Prin reciclare, poți îmbunătăți semnificativ proporțiile, și pe măsură ce devii mai experimentată, risipa va scădea.


Sfaturi pentru gătitul zero waste


  • Fă un plan bine gândit chiar și pentru cumpărături. Începe prin a nu arunca lista de cumpărături (pe care o poți scrie, de exemplu, pe partea din spate a unui bilet nearuncat sau în telefon)! Mai bine trage concluzii înțelepte. Ce ai avut nevoie și în ce cantități? Ce ai folosit? Ce materie primă trebuie înlocuită în anumite intervale? Continuă prin a alege săculeți textili în locul pungilor de plastic și optează pentru ambalajele care au cel mai mic impact asupra mediului. La cumpărături, fă-ți deviza că cele mai bune ambalaje sunt cele create de însăși natura! Coaja de mazăre sau de banană nu sunt doar capodopere naturale de design, dar pot fi și compostabile.


  • Nu stoca mai multe alimente decât este absolut necesar. Pentru asta, nu strică să ai cunoștințe exacte despre cum, unde și în ce fel să le stochezi. Dacă achiziționezi de la piață sau de la producătorii locali, întreabă-i cu încredere despre modul de depozitare a unei anumite legume sau fruct. Hai să luăm ca exemplu dovleacul: poate rezista până la câteva luni într-un loc răcoros, ferit de umiditate, așezat pe hârtie de ziar sau carton. Dacă achiziționezi exact cât consumi, nu trebuie să-ți faci griji nici pentru depozitare.


  • Alege rețete cu cea mai mică șansă de risipă. Cu cât o rețetă este mai complicată, cu atât există un risc mai mare să „cumperi prea mult”, sau să nu folosești complet unele ingrediente. Ingredientele ușor perisabile și inutile au șanse mari să ajungă la gunoi. Dar nu doar cantitatea prea mare de ingrediente poate fi problematică, ci și faptul că nu iei în considerare pentru câte persoane pregătești mâncarea.


  • Folosește resturile, de exemplu, congelează-le, dar în același timp menține sub control consumul de energie în bucătărie. Nu risipim doar alimentele, ci și cu energia necesară pentru gătit și stocare. Fii precaută când congelezi resturile. Nu pune mâncare fierbinte în frigider, acest lucru nu este doar nepotrivit din punct de vedere al cererii crescute de energie, dar și pentru că celelalte alimente se pot strica în aburul rezultat. În această postare, am arătat deja cele mai de bază trucuri pentru economisirea de energie în bucătărie. Frigiderul este un mare „consumator de energie”: așează-l departe de aragaz și de surse de căldură, curăță regulat grătarul și dezgheață congelatorul.


  • Produce cât mai puține deșeuri în timpul gătitului. Poți înlocui lucruri din gospodărie cu o variantă ecologică în spiritul zero waste pentru a genera mult mai puțin gunoi. Nu te va surprinde: 4 dintre acestea se află chiar în bucătărie! Acordă o atenție deosebită deșeurilor care poluează mediul înconjurător, cum ar fi uleiul de gătit uzat, și asigură-te că acestea ajung la locul potrivit.


Nu economisi timpul petrecut în bucătărie


Cel mai practic sfat legat de gătitul zero waste nu poate fi omis: nu doar citi despre acest subiect, ci și gătește și coace cât mai mult, dezvoltă-ți propriile metode!

Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni un bucătar zero waste mai priceput în propria ta gospodărie. În cele din urmă, vei reduce timpul petrecut la cumpărături, pregătiri și gătit. Descoperirile zero waste devin o rutină, integrate în viața de zi cu zi.

Dacă îți lipsea doar inspirația, iată câteva rețete de toamnă delicioase de la Zâne: cea mai bună dulceață de casă cu lavandă și trandafiri, muffin cu castane, rețetă de gem de ghimbir pentru imunitate, sfaturi pentru utilizarea super-legumei de toamnă: dovleacul, lasagna vegană, 3 gustări vegane pentru serile confortabile de toamnă.


Produse Manna versatilie împotriva risipei

Toate produsele Manna sunt ghidate de conștiința ecologică, începând de la selectarea ingredientelor până la producție. Aceasta include și evitarea producerii deșeurilor în exces. Totuși, toate acestea nu ar avea niciun sens dacă nu am concepe Manna cu intenția de a le face utile pentru cât mai multe scopuri. Astfel, economisești timp și bani, și nu în ultimul rând, produci mult mai puține deșeuri. Mentalitatea zero waste se aplică nu doar în bucătărie, ci și în baie!

Un exemplu excelent este Untul de shea din Ghana, renumit acum Shea Variations. Acesta poate înlocui crema de față, loțiunea de corp, crema de după plajă, crema de mâini sau crema pentru călcâie, oferind un răsfăț de lux 10 minute pe zi. Acest lucru nu se datorează doar nouă: untul de shea este una dintre cele mai versatile soluții naturale pentru hidratare, hrănire și regenerarea pielii. Rolul nostru este doar să găsim cele mai bune materii prime, să le prelucrăm printr-un proces termocosmetic unic și delicat, și să le aducem la tine sub formă de esență pură.

Ai o bucătărie zero waste? Spune și altora ce preparate ai gătit!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe