Iată cum să economisești energia electrică! Sfaturi utile, trucuri
iată cum să economisești energia electrică! sfaturi utile, trucuri

Iată cum să economisești energia electrică! Sfaturi utile, trucuri



Una dintre cele mai iminente probleme ale erei noastre constă din consumul imens de energie.

Știu că mulți oameni cred că marii consumatori ar trebui să facă ceva. Acest lucru este adevărat, totuși, împreună alături de cuvântul „și”. Soarta planetei noastre este responsabilitatea comună a tuturor oamenilor, iar acest lucru nu poate fi subliniat îndeajuns vreodată. Omul obișnuit poate economisi multă energie renunțând la obiceiuri proaste, apelând la soluții inteligente și mici trucuri.

În gospodării, cea mai mare parte a energiei este destinată încălzirii, urmată de producerea de apă caldă și de gătit.

Încălzire, răcire

Să începem cu încălzirea. Proiectarea unui sistem modern de încălzire și izolarea adecvată sunt foarte importante. Încălzește doar camerele în care stai. Mulți supraîncălzesc și dormitorul, deși temperatura ideală pentru somn este de 17-18 grade Celsius. Alte încăperi nu trebuie încălzite prea mult, în mod normal 20-21 de grade Celsius sunt suficiente. Preferă să te îmbraci adecvat, deoarece este un lucru foarte risipitor să faci căldură iarna și să stai în tricou și pantaloni scurți în apartament. Radiatoarele trebuie curățate de praf în mod regulat, iar pe peretele din spatele acestora, merită montată o folie care reflectă căldura. Jaluzelele, roletele și draperiile sunt ajutoare excelente pentru a menține căldura iarna și răcoarea vara. Dacă aerul este prea uscat, umidifică-l, deoarece aerul umed se va simți mai cald. De aceea, merită să deții și plante de apartament. Dacă nu ești acasă, nu opri complet încălzirea, deoarece odată ce pereții se răcesc, vor necesita mai multă energie pentru a se reîncălzi.

Chiar și cu o ventilație slabă, poate scăpa multă energie. Pe timp de frig, nu este o idee bună să deschizi fereastra doar puțin, pentru că astfel, aerul să se schimbă foarte lent, în timp ce camera se răcește complet. Mai bine, aerisește mai des, dar pe perioade scurte de timp, cu fereastra larg deschisă, iar dacă este posibil, fă puțin curent, în timp ce scazi tamperatura de la încălzire.

În zilele noastre, pe măsură ce verile devin mai calde, începem să consumăm aproape la fel de multă energie pentru răcire ca și pentru încălzire. O izolare bună și corectă, ajută și împotriva supraîncălzirii apartamentului. Cea mai naturală răcire este asigurată de vegetație; merită să plantezi în fața ferestrelor copaci de foioase, care umbresc peretele vara, dar nu îl acoperă iarna, atunci când lumina este mai puțină. Când utilizezi aer condiționat, închide geamurile. Cu toate acestea, cel mai bine este să faci întuneric atunci când soarele strălucește puternic și să aerisești noaptea, când apartamentul se poate răci. Și ventilatorul face și treabă bună și consumă mult mai puțin decât aparatul de aer condiționat.


Bucătărie

În bucătărie nu doar excelăm, dar, din păcate, uneori facem și risipă... Să începem numaidecât cu frigiderul, marea capcană de energie. Merită să achiziționezi un frigider cu notă „A”, iar „A+” sau „A++” este și mai bun, folosesc și mai puțină energie. Plasează-l într-un loc răcoros, lângă un perete exterior, cât mai departe de calorifer și aragaz. Suprafețele de disipare a căldurii ar trebui să fie cât mai departe posibil de perete sau de alt mobilier. Grilajul trebuie curățat în mod regulat, iar congelatorul trebuie dezghețat. Dacă folosești ceva din congelator, pune-l la frigider peste noapte, o metodă excelentă de dezghețare. Pune doar alimente/băuturi reci în frigider și doar ceea ce trebuie cu adevărat refrigerat. Nu deschide ușa de prea multe ori și pentru prea mult timp, va consuma multă energie.

Folosește tigăi și oale de dimensiunea necesară pentru gătit și nu lăsați flacăra să le depășească diametrul sau înălțimea. Acoperă vasele și, când mâncarea este fiartă, retrage flacăra la minim sau închide ochiul. La coacere, deschide cuptorul cât mai puțin posibil și îl poți opri cu 5-10 minute înainte ca mâncarea/prăjitura să fie gata, deoarece căldura echivalentă a focului, va continua să se mențină în acest interval de timp. Același lucru este valabil și pentru plita electrică.


Baie

Haide la baie, și aici avem păcate...

Nu seta centrala/boilerul pe un grad prea fierbinte, doar dacă este necesar. Nu merită să se producă apă fierbinte care mai apoi să necesite amestecarea cu rece, deoarece aceasta este o risipă inutilă.

Când speli haine, umple mașina de spălat rufe pentru a fi folosită la capacitatea maximă. Hainele purtate pe stradă sau acasă, moderat murdare, se pot spăla la 40 de grade Celsius selectând un program de spălare scurt. În loc să folosești un uscător, tradiționala metodă este cea mai bună: întinsul. Pe vreme caldă, dacă este posibil, întinde-le afară, pentru că hainele care s-au uscat la soare miros minunat. Totuși, dacă hainele se usucă în apartament, trebuie avut grijă să aerisești încăperea în mod repetat pentru a preveni umiditatea excesivă și apariția mucegaiului.


Iluminare, aparate electrice

În era gadgeturilor, merită cu siguranță să acorzi atenție consumului acestora, deoarece avem din ce în ce mai multe... Starea Stand-by poate consuma multă energie pe o perioadă lungă de timp, așadar o idee bună este să oprești complet dispozitivul atunci când nu îl utilizezi, în special noaptea. Și odihna ta va fi mai plăcută astfel.

Nu lăsa încărcătorul în priză atunci când nu este necesar, deoarece consumă energie. (O idee bună este să achiziționezi baterii reîncărcabile, renunțând la bateriile clasice, care au un impact foarte mare asupra mediului.)

Aprinde becul numai acolo unde te afli momentan și utilizează corpuri de iluminat economice. În timp ce lucrezi sau citești, iluminatul local este suficient - o lampă de podea și câte o lampă mică, toate plasate în mai multe puncte din apartament conferă o atmosferă mai plăcută decât dacă acesta ar fi inundat de o mare de lumină puternică. Profită de lumina naturală: amplasează biroul de lucru, colțul de lectură, lângă fereastră. Camera de zi și biroul sunt în mod ideal orientate spre sud. Este o idee bună să instalezi un sistem de iluminare cu senzor de mișcare pe hol, în fața ușii apartamentului, astfel, nu o vei uita aprinsă.

Economisirea energiei reprezintă o preocupare comună pentru noi toți, așadar să ținem cont de acesta, să o avem la inimă! ?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe