Gustări vegane sărate și dulci de Crăciun, super-rapide
gustări vegane sărate și dulci de crăciun, super-rapide

Gustări vegane sărate și dulci de Crăciun, super-rapide



Într-o bucătărie vegană (și zero waste), chiar și de Crăciun, secretul este să prepari delicatese exclusiv din ingrediente vegetale, adunând cât mai puține deșeuri și cu un consum minim de energie. Iată două rețete de bază cu multe variante și combinații!

Aperitiv vegan, festiv, de ciocolată neagră, în mai multe variante


Ciocolata și migdalele fac o pereche grozavă. Vei avea nevoie doar de aceste două ingrediente pentru chipsurile vegane de ciocolată neagră de Crăciun:
  • Pentru 4 persoane, cel puțin 1 baton de ciocolată neagră vegană
  • și o mână de migdale

Mod de preparare: ca prim pas, topește ciocolata în cuptorul cu microunde sau în baie de aburi. Nu trebuie să fie fierbinte! De fapt, îi va da o tonalitate mai fermecătoare, dacă mai rămân bucăți netopite în compoziție. Ca să nu mai vorbim că, dacă realizezi această delicatesă împreună cu copiii, este mult mai sigur dacă nu folosești ingrediente care ar putea provoca răni într-un moment de neatenție. Se toarnă ciocolata topită într-o tavă căptușită cu hârtie de copt, apoi se presară migdalele care au fost rupte în prealabil, în bucăți mai mari. Mai rămâne doar să aștepți ca amestecul să se răcească și să se solidifice.

Varianta cea mai originală este să zdrobești manual batonul vegan de ciocolată neagră și migdale, acest lucru conferindu-i un real efect de „handmade”. Îl poți tăia și cu un cuțit, dar în loc de cuburi obișnuite, optează pentru triunghiuri sau tot felul de figuri geometrice asimetrice, pe scurt, lasă-ți imaginația să zboare. În ceea ce privește depozitarea, crocantei și veganei ciocolăți neagră, nu-i place de fel căldura, pentru că se poate retopi. Dacă nu se consumă toată din prima, atunci menține-o la frigider, până la următoarea servire.

Cum te poți „juca” puțin cu aperitivele vegane de ciocolată neagră de Crăciun?

Ei bine, nu adăuga doar migdale în ciocolată, ci orice ingredient vegan ce îți place: nuci, alune, poate stafide sau coajă de portocală confiată. Sunt persoane care presară sare de mare, peste delicatesele calde, dar acest lucru depinde de cât de îndrăzneață ești.

Cum ar trebui să fie ciocolata neagră ca și ingredient bază pentru acest desert? Normal, alege ciocolata neagră care este în mod natural vegană și care conține cel puțin 65% cacao. Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți datorită conținutului de cacao, în timp ce cantitatea scăzută de zahăr din compoziția sa, o poate face să pară și mai atractivă. Migdalele sunt bune dacă sunt decojite și nearomate. Dacă îți rămîn migdale, prepară lapte vegan de casă din acestea!

Chipsuri de legume în loc de ronțănele sărate


Chipsurile de legume crocante reprezintă o alternativă revigorantă la prăjiturile sărate tradiționale, care sunt prea bogate în calorii și poți face acest chipsuri foarte rapid, chiar și în grabă. Sunt gata cât ai clipi, cu puțină grijă este aproape imposibil să-l le „strici” și nu trebuie să menții aprins mult timp nici cuptorul. Singura provocare este: din ce fel de legume ar trebui să fie realizate (iarna, este mult mai puțin probabil să găsești dovlecel, de exemplu).

Ingrediente:
  • morcovi, cartofi dulci, țelină sau sfeclă
  • ulei de măsline
  • un praf de sare și piper, după gust

Mod de preparare: spală și curăță bine legumele și taie-le în felii groase de cca. 3-5 mm. Așezăm feliile presărate cu sare și ulei de măsline pe o tavă căptușită cu hârtie de copt, acoperită cu folie de aluminiu și coacem la 200 de grade cca. 15 minute. Chipsurile sunt considerate gata atunci când legumele sunt bine rumenite. Pune-le în boluri și lasă-le să devină crocante!

Pot veni și alte delicatese de Crăciun?


Printre cele mai populare postări de pe blogul nostru se numără acela în care ți-am împărtășit pregătirea unor delicatese vegane ușor de preparat. M-am uitat și la rețetele de la Crăciunurile anterioare, pentru a-ți oferi și mai multă inspirație pentru preparare.

Neapărat citește rețeta cremei de ciocolată vegană: este realizată cu lapte vegetal și nu necesită mai mult decât o răcire rapidă, fără gătire. Nuca de cocos vegană cu vișine, este preferata mea personală, deoarece este o reimaginare a unei rețete favorite. Dar ți-am prezentat și cum să prepari delicatese vegane clasice de Crăciun precum bezea, tiramisu și cuburi de cocos. Știai că poți înlocui chiar și ingredientele de bază, cum ar fi albușul de ou, cu ingrediente vegane? Și dacă dorești să pregătești ceva mai elevat, atunci poți trece de la tradițional la ceva foarte special, precum trufa de casă cu mentol.

Manne din care îți vine să muști...


Există mai multe tipuri de Manne care s-au inspirat dintr-un condiment, un fruct sau alt ingredient „comestibil”. Unele Manne emană din plin gusturile, aromele și dispoziția de Crăciun.

Am creat și o selecție dintre acestea, concentrându-mă pe doar pe săpunurile Manna fără chimicale, realizate manual, care vor avea un mare succes atât sub brad, cât și drept cadou.

Săpunul COCO ciocolată cu model și nuanțe marmorate, ce creează o spumă cremoasă, este irezistibil datorită uleiului hrănitor de cocos și a notei de cacao. În compoziția sa, am presărat chiar și o mână de cocos proaspăt ras, conferindu-i un ușor efect de exfoliere. Portocala de Crăciun ne încântă mulțumită săpunului Dolce Vita, întrucât, în componența acestei Manne, pe lângă portocala dulce, ne încântă trupul și sufletul pudra de cacao, zahărul brun din trestie și uleiuri hrănitoare, ce răsfață cu prin atingerea lor. Săpunul Turtă dulce reprezintă cea mai dulce surpriză de Crăciun din partea noastră, emanând aroma predominantă în casele noastre în momentul de față. Pe scurt, tot ceea ce face ca Sărbătorile să fie Sărbători!

Ai vreo gustare vegană favorită, dulce sau sărată? Spune-ne în comentariu!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe