Selectează, oferă în dar, curăță-ți casa!
selectează, oferă în dar, curăță-ți casa!

Selectează, oferă în dar, curăță-ți casa!



Rezoluțiile de la începutul anului sunt adesea amânate. A scăpa de lucrurile care au devenit inutile devine un scop practic, deoarece îți oferă multe sarcini variate, astfel încât munca ta va dura un an întreg. Cireașa de pe tort este că poți acorda atenție și mediului înconjurător, în timp ce faci ordine. Alege din lista obiectivelor, am pregătit o mulțime.

Ideea de a face ordine în apartament, te va ține timp de un an

Înfruntă conținutul dulapurilor!


Nu îți schimbi garderoba în fiecare sezon, dar ai și haine plictisitoare, depășite, care ți-au rămas mici ori mari în dulap? Păstrarea și acumularea hainelor uzate este o sabie cu două tăișuri. Știai că, nearuncând aceste haine la gunoi, ai și făcut primii pași către protejarea mediului?

În loc să depozitezi sau să arunci hainele, este recomandat să încerci să le prelungești ciclul de viață. Practic, acest lucru semnifică să le dai mai departe, dacă poți. Prin faptul că cineva poate continua să poarte hainele noastre chiar și pentru câteva luni, presiunea asupra mediului rezultată din producția acestora, este deja redusă. Deși industria modei este renumită deja ca fiind unul dintre cei mai mari poluatori factori ai mediului, aceasta este responsabilă pentru doar 20% din deșeurile din ape, la nivel global. Dacă îți place ideea, atunci aici vei regăsi mai multe sfaturi despre îți poți reduce amprenta ecologică.

Selectezi prin dulap? Fii strictă!


Cel mai bine este să utilizezi fâșii din hainele rupte ori uzate în mod inacceptabil și de modă veche, și să le folosești drept cârpe de praf ori la ce anume îți pot folosi. Cu toate acestea, hainele care încă pot fi purtate, sunt în stare bună sau pot fi reparate printr-o mică intrvenție, își pot începe curând noua viață în dulapul altcuiva. Speri în secret că hainele din ascunzătoare vor reveni la modă sau aștepți să-ți vină cheful să le porți? Dacă ți s-a întâmplat vreodată acest lucru, atunci oferă-le o șansă. Iar dacă mă asculți, mai bine scapă de ele - dar nu oricum.

Prima ta idee să fie oferirea acestora în dar sau prin donații


Ești părinte cu copii mici? Aproape oriunde (în parc, într-un grup de chat pentru părinți, pe avizierul grădiniței) regăsești alți părinți care vor accepta cu recunoștință un pachet cu haine la mâna a doua. Copiii cresc foarte repede, așadar poți pregăti pachete cu astfel de haine foarte des. Hainele pentru copii pot fi purtate ani de zile, în timp ce durata de viață a acestora este înmulțită și povara mediului este redusă.

Hainele copiilor mai mari și ale adulților își pot găsi rapid proprietari în familie sau în cercul mai larg de prieteni, dar le poți oferi chiar și unor străini drept cadou, printr-un articol publicitar.

Dacă ai un prieten al cărui hobby este cusutul, atunci se va bucura să primească haine uzate ce nu mai pot fi purtate. Așadar pot renaște și sub formă de jucării textile, pături patchwork sau alte creații ingenioase. Și acesta este un mod de gândire zero waste, deoarece nu se irosește nicio haină.

Nu uita de opțiunea donării. Diferitele organizații caritabile acceptă, de obicei, cu bucurie donații de haine uzate. Merită să te asiguri și să întrebi în prealabil telefonic, dacă pot accepta cu adevărat donația și, dacă eventual colectează ceva specific, pentru a știi de ce anume este nevoie.

Atunci când hainele folosite readuc prețul dublat


De asemenea, te poți angaja la vânzarea hainelor uzate, pantofilor, accesoriilor sau articolelor de uz casnic mici. În spiritul abordării zero waste, utilizează banii câștigați de pe urma acestora, și cheltuiește-i pe articole second-hand care lipsesc din garderoba și gospodăria ta. Astfel, Tu vei fi cea care reduce povara de mediu purtând hainele second-hand ale altora.

Sunt magazine care cumpără, colectează și oferă spre vânzare haine second-hand, află dacă există astfel de magazine în zona Ta. Poți încerca și pe diverse site-uri de anunțuri clasificate, singurul dezavantaj al vânzării aici este că îți consumă timpul. Este adevărat că postarea unui anunț durează de obicei câteva clicuri, dar înainte intervine fotografierea hainelor, crearea textului anunțului și apoi gestionarea livrării și plății. Probabil că poți cere doar o sumă simbolică pentru fiecare piesă vestimentară, așadar poți crea oferte la pachet, adăugând piese vestimentare selectate pe sezon sau mărime.


Scapă de (aproape tot) plasticul din apartament!


Să ne îndreptăm spre bucătărie, unde, după garderobă, se ascund majoritatea lucrurilor care pot fi aruncate, transformate și/sau transmise mai departe. Este cazul plaselor și al pungilor de plastic, care se strecoară chiar și neobservate în coș, în timpul cumpărăturilor. Acceptă să le înlocuiești cu sacoșe și săculeți de pânză, iar cu pungile din plastic te poți deplasa la secțiunea de plastic a colectării selective a deșeurilor. Sticlele de plastic reprezintă un alt coșmar, dar nu le arunca pe toate (da, ai auzit bine), ci refolosește-le sub formă de ornamente. Dacă singurul lucru care mai lipsește dintr-un apartament fără haine plictisitoare și articole inutile, dăunătoare mediului, este parfumul care ți se potrivește, atunci poate interveni o Mannă magică. Este adevărat că difuzorul cu ultrasunete Manna, decorat cu o carcasă din bambus, este dor un nou articol utilitar, dar crede-mă, va fi deveni o piesă de decor a apartamentului tău, atemporală.

Tu ce sfaturi ai în ceea ce privește sortarea și selectarea? Nu le ține pentru tine, pot fi de folos și altora!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe