Deși toată lumea speră că Pământul nostru va îndura orice și că problemele vor apăra abia peste câteva sute de ani, de fapt nu este așa.
Există din ce în ce mai multe semne că cei care sunt cel mai îngrijorați de situația actuală, încep să aibă dreptate, atunci când doresc să protejeze natura, de cei care o distrug în mod iresponsabil.
Semne sinistre
O amprentă ecologică înseamnă cerințele omenirii de la natură, și anume, cantitatea resurselor naturale necesare pentru a susține economia și activitatea oamenilor și capacitatea de a absorbi deșeurile pe care le produce la un anumit nivel tehnologic de dezvoltare.
În timp ce în 1961, o amprentă ecologică majoră era de 0,88 hectare, acum este în medie de 2,2 hectare. Cu toate acestea, în România această cifră este de 2,71 hectare.
Din păcate, căldura record, iernile extreme, vremea instabilă, reprezintă toate semnele schimbărilor climatice. Pe poate pune totul în seama fabricilor și tuturor celor care ne poluează apele, aerul, pământul, dar dacă ne studiem mai profund pe noi înșine, atunci vom observa că și noi trebuie să ne schimbăm și să facem o schimbare, astfel încât să nu lăsăm o planetă pe moarte, drept moștenire pentru generațiile viitoare.
Sfaturi pentru o viață conștientă de mediu
Trăind conștient, putem economisi bani în majoritatea cazurilor. Iată câteva idei despre cum să ne protejăm mediul și portofelele:
• Deconectează aparatele de la priză, atunci când nu le folosești. Acestea consumă chiar și atunci când sunt doar în regim de așteptare. În plus, acestea pot fi periculoase, deoarece, nenumărate încărcătoare de telefon conectate la priză s-au supraîncălzit și a provocat un incendiu la domiciliu.
• Cel mai bun antidot împotriva consumului excesiv este de an u porni la cumpărături nemâncată, cu senzație de foame și de a-ți verifica dulapul cu haine înainte de a ieși la shopping. Pe de o parte, poți observa piese vestimentare, gratuit, pe care nu le-ai luat din greșeală și totuși nu le-ai mai purtat de mult timp, sau poate chiar deloc. Pe de altă parte, îți vei putea forma o idee mai bună despre ce piese vestimentare și încălțăminte mai ai nevoie, astfel încât să se potrivească hainelor pe care le deții deja. Și din banii rămași în acest fel, poți pune o anumită sumă deoparte sau îi poți surprinde pe cei dragi cu ceva deosebit. Pentru că lucrurile cu adevărat de durată nu sunt tangibile.
• Folosește produse de curățat naturale în casa ta! Crede-mă, sunt la fel de eficiente ca și produsele chimice, însă inhalarea acestora sau stropirea pe pielea ta nu va provoca aceleași daune ca și substanțele chimice și nici nu otrăvesc mediul. Încearcă bicarbonatul de sodiu, oțet, acid citric. Acestea sunt dezinfectanți perfecți și „produse” desăvârșite de curățare.
• Nu lua în considerare numai produsele naturale, ci și ambalajele acestora! Alege dintre produsele Manna ambalate ecologic, deoarece acest lucru va dubla protecția mediului. Toate cosmeticele Manna sunt naturale 100% și nu conțin parabeni, silicon sau derivați din petrol. Încearcă săpunul Manna din ulei de măsline extra virgin, care, pe lângă faptul că conține doar ulei de măsline extra virgin presat la rece, reprezintă o alegere perfectă pentru chiar și cea mai sensibilă piele!
• Colectează selectiv deșeurile. Returnează la farmacii medicamentele expirate și aruncă bateriile vechi la coșul de baterii special amenajat, regăsit în incintele majorității centrelor comerciale. Nu turna substanțe nocive în gaura de scurgere, deoarece acestea ne vor otrăvi apele.
• Nu irosi apa! De asemenea, te poți spăla pe dinți și cu robinetul închis. Ba mai mult! Crede-mă că plătești complet inutil acea apă irosită degeaba.Ba mai mult. Și nu uita niciodată, că există zone în lume, unde o cantitate de apă irosită la o spălare de dinți, ajunge pe parcursul unei zile întregi.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta