Cum să realizezi acasă detergent și produse de curățare vegane
cum să realizezi acasă detergent și produse de curățare vegane

Cum să realizezi acasă detergent și produse de curățare vegane



Dacă este important ca produsele cosmetice să nu conțină ingrediente de origine animală, vei acorda atenție și produselor de curățare vegane. Am dreptate?

Ce face ca un produs de curățare să fie vegan? Și de ce este bine să fie?


Suntem contrariați față de produsele tradiționale de spălat și curățare, deoarece acestea conțin diverse substanțe chimice. Aceste ingrediente nu sunt doar potențial toxice, dar unele dintre acestea sunt chiar deosebit de periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Dacă folosești aceste produse pentru spălat rufe, spălat vase și curățat, este aproape inevitabil ca reziduurile lor să ajungă în mediul prin canalizare și deșeuri. Dacă acest pericol ți se pare prea străin, intangibil, gândește-te la problemele pielii cauzate de detergenții chimici: din păcate, pielea bebelușilor poate fi deosebit de sensibilă.

În plus, produsele diferiților producători concurează pentru ca tu să le iei de pe raft, așadar te tentează cu noi culori sau arome, care pot fi obținute în cea mai mare parte doar cu substanțe chimice. Nu este de mirare că vei dori să eviți acești detergenți, balsamuri de rufe, detergenți de vase, detergenți sanitari sau dezinfectanți, pe cât este posibil.

Mulți oameni nici nu cred că aceste substanțe chimice pot fi și îngrijorătoare, deoarece pot conține și ingrediente de origine animală - enzime, grăsimi. De fapt, acestea pot fi testate chiar și pe animale.

Produsele de curățare vegane de casă nu conțin aceste ingrediente, așa că respectă lumea animală. Și nu în ultimul rând, a le prepara este floare la ureche!

Să vedem câteva produse de curățare vegane care folosesc doar câteva ingrediente, ce se regăsesc în gospodăria Ta!

De ce vei avea nevoie: bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, sare, oțet, uleiuri esențiale naturale în funcție de preferințe și apă.


Pastă vegană de curățare în baie


Metoda mea testată pentru curățarea căzilor de baie, a chiuvetelor sau gresiei este următoarea: realizează o pastă de curățare folosind 1 ceașcă de bicarbonat de sodiu, un sfert de ceașcă de sare granulată și 5-10 picături de lămâie pură, nediluată sau ulei esențial de rozmarin. Amestecă ingredientele într-un recipient mic, și utilizează pasta cu ajutorul unei lavete sau burete, apoi clătește cu apă. Bicarbonatul de sodiu este bun și pentru curățarea toaletei: presară bine în vasul de toaletă, freacă utilizând peria, apoi clătește.

Dacă toate acestea nu sunt suficiente împotriva murdăriei persistente, atunci clătește pasta cu un amestec 1:1 oțet și apă (acest lucru este valabil și în cazul chiuvetelor și căzilor). De asemenea, poți prelua lupta împotriva calcarului cu oțet sau zeamă de lămâie, folosind lichidul nediluat, dar și pentru a curăța robinete sau capete de duș.

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și sub denumirea de carbonat acid de sodiu, este un ingredient vegan, ecologic, o sare ușor alcalină care se dizolvă bine în apă. S-ar putea să-ți sune familiar și din bucătărie, este uneori folosit și în loc de praf de copt pentru a crește aluatul și a face prăjiturile de casă mai pufoase. (Cumpără doar bicarbonat de sodiu de masă!)

Majoritatea tipurilor de oțet sunt vegane, cum ar fi cele realizate din mere, struguri, orz sau orez. Oțetul de miere nu mai este vegan, dar să recunoaștem, sunt șanse slabe să dorești să speli cada cu acesta. Dacă vrei să fii sigură, verifică ingredientele oțetului!


Mașină de spălat fără miros și haine curate în mod vegan


Poți conta pe bicarbonatul de sodiu și la curățarea mașinii de spălat: adaugă oțet și pornește un program de spălare cu o temperatură ridicată, de 60 sau chiar 90 de grade. Există multe variații în ceea ce privește proporțiile, însă când începi spălarea, amestecul nu trebuie să aibă textură de tip tartinabilă, ci mai degrabă să rămână suficient de lichid pentru a fi turnat în dozatorul pentru detergent. Dacă dorești curățarea manuală a tamburului mașinii de spălat, atunci est recomandat ca amestecul să aibă o consistență mai solidă, aici ar trebui să domine bicarbonatul de sodiu.

Spălarea vegană fără substanțe chimice va fi completă dacă înlocuiești și detergentul, cu nuci de spălat. Ingredientul acestora de bază este fructul arborelui de săpun (Sapindus mukorossi), care este originar din India de Sud, iar nuca de săpun este 100% naturală și nu conține ingrediente de origine animală.

Mașinile de spălat pot emana uneori un miros neplăcut, pe lângă resturile de detergenți tradiționali și murdărie, acest lucru poate fi cauzat de hainele lăsate înăuntru prea mult timp după spălare. Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, un remediu vegan excelent pentru eliminarea mirosurilor enervante, dar înainte de a trece la spălarea fără substanțe chimice, ar trebui să speli și mașina de spălat cu oțet de 20%.


Sfat suplimentar: spălarea vegană prin reutilizarea săpunurilor Manna


Și săpunurile naturale Manna preferate își pot fi de folos în spălarea vegană. În primul rând, adună bucățile mici de săpun rămase și fierbe-le cu apă. (Recunosc, nu este atât de ușor, cine nu vrea să se bucure de acestea până la ultima frimitură de săpun?)

Proporția ingredientelor pentru detergent: La 500 g de săpun, toarnă apă cât să acopere săpunul, apoi adaugă 1 litru de apă și fierbe amestecul timp de 10 minute. După ce viitorul detergent s-a răcit, adaugă 1 lingură de bicarbonat de sodiu și orice ulei esențial la alegere. De asemenea, poți depozita detergentul într-o sticlă și îl poți folosi la fiecare spălare, asigurându-te că agiți bine conținutul înainte de utilizare.

Dacă te întrebi cum poți realiza balsam pentru rufe acasă, atunci poți afla apăsând aici.

Scăldatul într-o baie curată și strălucitoare, ne cade și mai bine. EI, și dacă am face-o cu săruri de baie parfumate, liniștitoare, primite cadou! Dacă vrei să începi să realizezi produse de baie acasă, în atmosfera pregătirilor de Crăciun, atunci îți recomand această rețetă grozavă.

Ai încercat curățenia, curățarea, spălatul vegan? Ai vreun truc dovedit? Povestește-mi despre acestea!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe