Să plantăm împreună microverde!
să plantăm împreună microverde!

Să plantăm împreună microverde!



Ai auzit de microverzi? Nu, nu vorbim despre binecunoscuții germeni, ci despre acele legume din ce în ce mai populare, cultivate acasă, fără substanțe chimice, care se mai numesc și microverzi.

Dimensiuni mici, dar o valoare mare

Microverdele sunt legume fragede, tinere sau ierburi pe care le putem cultiva singuri în bucătărie. În ciuda numelui, dimensiunea acestora nu este atât de mică, respectiv nu sunt deloc microscopice, ci au destul de mulți centimetri în lungime. Dar, în comparație cu o legumă tradițională, cultivată în grădină, este într-adevăr o versiune liliputană.

Cultivarea microlegumelor nu trebuie confundată cu germinarea. Acest proces are loc în apă, în timp ce microlegumele arată și cresc aproape ca planta „reală”. Se dezvoltă în mediu de plantare din fibre de cocos sau cânepă în cel puțin 4-5 zile și are frunzele clar vizibile. Germinarea este un proces de 1-2 zile, în care doar lăstarul se dezvoltă din sămânță.

Activitatea microverde este mai mult decât un simplu grădinărit

Există puține lucruri la fel de magice precum îmbogățirea și aromarea casei cu verdeață cultivată de tine. În teorie, micro-legumele sunt folosite în același mod ca și legumele tradiționale, însă cel mai des acestea se folosesc la salate, supe și sandvișuri (se mai numesc și micro-salate).

Potrivit multora, gustul și culoarea lor sunt mai intense, mai stridente și mai vii decât omologii lor „clasici”, iar conform unor studii, anumite microverzi au chiar și un conținut nutrițional mai ridicat.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care să te joci cu mini-legume vesele și fără chimicale. Grădinăritul are, de asemenea, multe beneficii pentru sănătatea mintală.

Printre altele, Psychology Today include exersarea acceptării și renunțarea la perfecționism (fă tot ce poți pentru a te asigura că plantele cresc frumos, însă nu te strădui pentru o perfecțiune altfel de neatins, restul lăsându-l în seama naturii). Întărirea capacității de învățare continuă stă și în grădinărit, la fel ca și practica de a te afla în prezent. Când ai grijă de micro-legume, gândurile și activitățile tale se îndreaptă în aceeași direcție, te adaptezi involuntar la actvitățile concrete. Cultivarea micro-legumelor necesită destul de multă atenție, nici nu poți face altceva decât să le acorzi atenție.

De asemenea, te pot ajuta și sfaturile despre trucurile creării unei grădini de ierburi aromatice acasă, despre care am scris aici, atunci când cultivi micro-legume. Menta, busuiocul sau arpagicul pot fi cultivate și într-o lădiță pe balcon ori într-o zonă mai răcoroasă a bucătăriei și te poți bucura de arome pe tot parcursul anului dacă și congelezi plantele proaspete. Dar pe lângă tăvița pentru cuburi de gheață, se pot conserva și într-un borcan, folosind sare și îndulcitori naturali.

Cum procedezi pentru a începe cultivarea micro-legumelor?

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să obții ingredientele și instrumentele necesare, cum ar fi o tavă adecvată plantării, precum și un mediu de cultură steril și bine ventilat (fibră de nucă de cocos sau cânepă). Toamna, bucătăria este o locație mai potrivită decât terasa sau grădina, cu condiția ca microverdele să primească suficientă lumină.

  • Iar atunci când te gândești la recoltarea microverdelor, foarfecele este instrumentul ideal și practic, datorită dimensiunii acestora.

  • Plantarea microverdelor necesită semințe speciale. Asemenea obținerii germenilor, există diverse microsemințe și pachete de plantare pentru microverzi. Tu decizi ce soiuri încerci și iată câteva legume și plante aromatice care pot fi cultivate la scara micro: ridichi, mazăre verde, gulie, broccoli, rucola, coriandru sau busuioc. Semințele nu trebuie să fie de fapt plantate, ci răspândite uniform peste fibră de cocos umedă sau fibre de cânepă. Citește descrierea semințelor pentru a vedea dacă vreuna dintre ele trebuie să fie pre-înmuiată sau acoperită după aceea, deoarece acest lucru poate fi de asemenea necesar.

  • Timpul este, de fapt, ingredientul important! Cultivarea regulată a unei mini grădini constă în plantare continuă, udare și recoltare. În 4-5 zile, microsemințele vor deveni micro-legume, așadar, nici nu le-ai plantat bine și deja te poți bucura de recoltă. Nu exagera cu udarea, dar verifică atent dacă nu s-a uscat fibra de cocos sau de cânepă. În astfel de cazuri, nu uda de sus, ci mai degrabă toarnă puțină apă în tavă, pe care mediul de creștere o poate absorbi. Trebuie să acorzi timp suficient pentru a te ocupa de micro-legume, dar după cum vezi, beneficiile sunt atât fizice, cât și psihice.

Manne, dacă îți place verdele

Deși germenii nu sunt microverzi, nu sunt ingrediente mai puțin valoroase de bucătărie. De fapt, unii dintre aceștia sunt excelenți și ca ingrediente pentru cosmeticele naturale. De aceea, din gama de produse verzi Manna nu trebuie să lipsească Loțiunea hidratantă de corp cu ulei esențial din germeni de grâu și palmarosa, care este realizată cu ulei din germeni de grâu care conține vitamina E.

Săpunul pentru păr sănătos poate deveni o pată de culoare proaspătă, verde în baia ta, ce dovedit reduce căderea părului*, îngrijește scalpul* și are ca rezultat vizibil mai puțină mătreață*. Își datorează culoarea verde caracteristică, unică, argilei bogate în minerale și oligoelemente.

*conform rezultatelor unui test bazat pe recenzia subiectivă a participanților, efectuat în cadrul unui laborator independent și recunoscut pe plan internațional

Aproape că nici există Mannă mai verde decât masca pentru față, în compoziția căreia se întâlnesc argila verde și ceaiul verde, creată special pentru tenul gras, predispus la coșuri sau cu probleme. Poți folosi masca de față pentru ten gras cu ceai verde de până la mai multe ori pe săptămână.

Nu uita, totuși, că fiecare Mannă este verde în felul ei, deoarece este creată fără chimicale, respectând aspectele naturii și durabilității. Indiferent ce ai alege, poți fi sigură și mulțumită de un produs cosmetic naturală, alături de care am votat soluții ecologice la fiecare pas, de la selecția ingredientelor și până la producție.

Ai încercat vreodată să cultivi microverde? Ai vreun sfat? Povestește-ne despre experiența ta în comentariu!

Ți-a plăcut articolul? Împărtășește-l cu prietenii și cunoscuții tăi, pentru a-l citi și aceștia

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe