Curățenie fără chimicale, la nivel de excelență și din câțiva bănuți
curățenie fără chimicale, la nivel de excelență și din câțiva bănuți

Curățenie fără chimicale, la nivel de excelență și din câțiva bănuți



Desigur ai observat și tu deja, că în primele zile însorite de primăvară îți dai seama brusc că este timpul să faci o curățenie generală. Ferestrele sunt pline de urme de stropi, de bot de câine sau mânuțe murdare, pânzele de păianjen nedescoperite până acum din cauza luminii cenușii de iarnă, coșurile cu lucruri care trebuie selectate sau date cadou, curățenia, făcutul ordinii nu mai pot aștepta nici un minut.

Dar cum poți face față acestora?

Da, și eu îmi pun în fiecare ani aceeași întrebare, însă între timp îmi dau seama că unele sarcini sunt perfecte pentru mâini mai mici din familie, iar pentru celealte nu sunt destul de înaltă și nici nu am brațe destul de lungi.J Încerc să-mi amintesc în fiecare an și de faptul că o curățenie generală nu este doar o sarcină, care trebuie îndeplinită acum înainte de Paște, ci constituie o parte integrantă a procesului de transformare profund și de reînnoire de primăvară, de aceea nu mă grăbesc prea tare să fac ordine și curățenie totală.

Și acum ceea ce este mai important: ce, cu ce și cum?

Am scris deja despre toate acestea mai devreme și acum vă voi dezvălui doar cele mai importante sfaturi parfumate și neparfumate:

  • Lămâia
Din lămâie (sau din grape-fruit) poți face o soluție veritabilă, parfumată și eficientă de curățat: pune puțină sare pe fructul tăiat în doi și curăță cu ea suprafețele din bucătărie.

Zeama de lămâie este un veritabil dezinfectant, elimină mirosurile și poate fi folosită pentru curățarea ceștilor pătate de ceai, oalelor unsuroase, cratițelor, caserolelor din plastic, însă o recomand și pentru curățarea blatului, fundurilor și lingurilor de lemn. (Nu poate fi utilizată însă pentru curățarea suprafețelor sensibile, metalice și care se zgârie ușor!)

Lămâia este potrivită și pentru curățarea și neutralizarea mirosurilor din cuptorul cu microunde: stoarce câteva picături de lămâie într-un castron cu apă și încălzește-l, ca să iasă aburi. Lasă aburii să se condenseze pe peretele interior al cuptorului și după un sfert de oră șterge condensul împreună cu depunerile de unsoare.

  • Uleiurile esențiale veritabile, nediluate
Pe lângă lămpile de aromaterapie, uleiurile esențiale pot fi folosite pentru odorizarea apei de spălat pe jos, dezinfectanților fără parfum și a soluțiilor de curățat ferestre (de ex. alcool) dar și pentru dezodorizarea mașinii de spălat. Acestea pot fi adăugate și la apa de clătit, pentru reîmprospătarea aerului din încăperile cu miros greu și pot fi folosite eficient contra mucegaiului, iar uleiul de lavandă și lămâie va îndepărta și insectele mai mici care se aventurează primăvara în casă.

  • Bicarbonatul de sodiu
Excelent fungicid, abraziv nemaipomenit pentru suprafețele mai puțin sensibile, o soluție rapidă pentru curățarea pieptenilor și a periilor de păr. Eu umplu un pahar înalt pe jumătate cu apă, așez înăuntru peria și adaug la apă două lingurițe de bicarbonat de sodiu. Toate acestea în chiuvetă, deoarece apa spumantă va ieși cu siguranță din pahar. Aceasta va dizolva și depunerile unsuroase din sifon, astfel poți turna întregul pahar de apă în chiuvetă după 5-10 minute.

Se apropie sezonul grătarelor. Înmoaie grătarul în apă cu bicarbonat de sodiu sau pur și simplu curăță-l cu praful cristalin, alb.

Care este cea mai eficientă metodă naturală încercată de tine?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe