Unde creşte uleiul de argan?
unde creşte uleiul de argan?

Unde creşte uleiul de argan?



Uleiul de argan nu este doar unul dintre preferatele uleiuri naturale pentru îngrijirea pielii, bogat în vitamina E şi acizi graşi nesaturaţi, ci şi o adevărată raritate. 

Arborele de argan este un arbore endemic din zona sud-vestică a Marocului care creşte în semi-deşertul locuit de triburile de berberi. Înainte ca uleiul de argan să-şi fi dobândit popularitatea internaţională, erau puţine oportunităţi de muncă în această zonă. Bărbaţii din sate se ocupau mai mult de creşterea caprelor, iar femeile de activităţile casnice şi de creşterea copiilor.

În zona aceea, e un lucru obişnuit să vezi caprele care pasc printre crengile întinse ale arborilor de argan: pentru ele, fructul arganierului este o delicatesă.

Uleiul de argan se obţine din sâmburele neted şi migdalat al fructului arganierului. Mai întâi, fructele culese se usucă la soare, apoi sunt decojite, iar pulpa fructului este dată la animale. Sâmburii care reprezintă un sfert din greutatea fructului proaspăt sunt rumeniţi, apoi după răcire, din ei se presează uleiul de argan maroniu, aromat şi utilizat în scopuri alimentare. Uleiul de argan se consumă de obicei sub formă nefiltrată, pe pâine, cuscus sau paste, însă este excelent şi în salate, pentru prăjit sau gătit. Deşi este extrem de scump, uleiul de argan este un ingredient culinar extraordinar.

Pentru prepararea uleiului de argan cosmetic, sâmburii nu sunt rumeniţi, astfel uleiul obţinut nu va avea un miros atât de pătrunzător. După un repaus de două săptămâni, părţile vegetale se depozitează la fundul vaselor. Astfel, uleiul cu care părul şi pielea ta intră în contact este pur sau chiar filtrat. Uleiul de argan se distinge prin faptul că îl poţi folosi chiar şi pe pielea acneică, deoarece nu astupă porii.


Dar ce impact are cererea tot mai mare pentru uleiul de argan asupra mediului şi vieţii localnicilor?

După cum ştii, afacerile cu uleiul de palmier cauzează daune aproape incomensurabile. Din cauza înfiinţării plantaţiilor, se distrug pădurile tropicale pe teritorii imense din Africa şi Asia de Sud-Est, ba mai mult, după palmier, solul nu mai este potrivit pentru nicio altă plantă. Astfel sunt distruse definitiv habitatele naturale ale multor specii, inclusiv ale orangutanilor. Din acest motiv, noi nu folosim ulei de palmier în produsele Manna.

În schimb, producţia de ulei de argan are beneficii multiple

  • Teritoriile autohtone pe care se cultivă arborii de argan sunt protejate. Arborii de argan sunt plantaţi după principiile dezvoltării durabile, iar producţia de ulei reprezintă o valoare protejată recunoscută şi de ONU. Astfel, cultivarea şi producţia rămân meserii artizanale şi aduc beneficii societăţilor locale.

  • Rădăcinile arborilor consolidează solul, previn sau cel puţin încetinesc formarea deşertului pe zonele în care se cultivă. Coroanele arborilor oferă umbră şi protejează produsele agricole care se cultivă în acea zonă.

  • Frunzele şi fructele arborilor sunt utilizate în creşterea animalelor şi asigură locuri de muncă pentru foarte mulţi oameni într-o zonă în care practic producţia de ulei de argan este singura sursă de venit.

  • Şi astăzi producţia uleiului de argan este o îndeletnicire predominant feminină şi plantaţiile respective sunt operate în general de femei. Majoritatea femeilor care se ocupă de producţia de ulei de argan nu au avut venit propriu anterior, însă de când lucrează în acest domeniu, importanţa lor în cadrul familiei şi comunităţii a crescut. Ba chiar, transmit cunoştinţele şi fiicelor.

Ai încercat şi tu aurul din Maroc?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe