Ce trebuie să știi despre uleiul de palmier – înainte de a fi prea târziu
ce trebuie să știi despre uleiul de palmier – înainte de a fi prea târziu

Ce trebuie să știi despre uleiul de palmier – înainte de a fi prea târziu



Poate că nu este vizibilă în viața noastră cotidiană, dar experimentăm o adevărată criză ecologică. Te afectează și pe TINE, pe vecinii tăi și chiar pe persoana care stă alături de tine la coadă la supermarket. Aproape toți luăm parte la distrugerile care afectează atât de grav planeta noatră.

În timp ce citești aceste rânduri, sunt devastate grav pădurile tropicale din Indonezia (ex. în Borneo și Sumatra) și nu e deloc mai îmbucurătoare nici situația pădurilor tropicale din Malaezia, Columbia sau Sierra Leone.

Plantațiile de palmieri, din ce în ce mai extinse, reprezintă o catastrofă ecologică fără precedent pentru ecosistemele și speciile endemice, în numele progresului și confortului oamenilor (inclusiv al tău).

În imagine: Membrii unui ONG salvând pui de urangutan din pădurile tropicale indoneziene, culcate la pământ cu buldozerul.

(Sursa: The Times)

Ce este uleiul de palmier? S-ar putea să-l folosești zilnic

Uleiul de palmier este un ulei vegetal extras din fructul palmierului. Costul extrem de mic de producție a făcut din uleiul de palmier, cel mai folosit ulei vegetal pe plan mondial. De la industria alimentară, la cea cosmetică sau producția de combustibil – multe ramuri industriale folosesc uleiul de palmier ca ingredient de bază pentru produsele lor.

Uleiul de palmier este prezent în legumele congelate, chips-uri, loțiuni pentru corp și multe altele. Chiar și nutrețul pentru animale conține ulei de palmier procesat prin hidroliza alcalină.

O materie primă bună la toate, fără îndoială – care produce catastrofe ecologice și dăunează sănătății

Consumul necontrolat de ulei de palmier nu numai că afectează negativ organismul uman prin grăsimile saturate pe care le conține – dar poate, în același timp, să dea o lovitură fatală mediului înconjurător. Folosirea sa pe scară largă, în structura atâtor produse, determină o cerere atât de mare de ulei de palmier, încât acoperirea ei nu poate fi realizată decât cu pierderi disproporționat de mari pentru ecosistem.

Vaste porțiuni din pădurile tropicale sunt rase de pe fața Pământului, iar despădurirea intensivă împinge spre extincție numeroase specii de plante și animale. Printre cele mai amenințate specii se numără maimuțele din Indonezia – urangutanii din Borneo și Sumatra.

Urangutanii – condamnați la moarte?

Imaginează-ți suprafața unui teren de fotbal. Apoi înmulțește-o cu șase. Aceasta este suprafața de pădure tropicală care dispare de pe planeta noastră în fiecare zi, prin defrișare, lăsând fără habitat și hrană aceste animale pașnice și extrem de inteligente (foarte asemănătoare omului din punct de vedere genetic).

Urangutanii fugari și dezorientați se află în permanent pericol din cauza armatei de buldozere în continuă mișcare, ce distruge totul în calea ei. Rămase fără mâncare, animalele ce supraviețuiesc dezastrului, nu au altă șansă decât să se hrănească cu răsadurile de palmieri – ceea ce îi transformă în dăunători, din perspectiva localinicilor.

Câți dintre ei mor din această cauză? Statisticile arată șocant: între 6 și 12 urangutani sunt uciși în fiecare zi, ceea ce înseamnă că întreaga populație va fi rasă de pe fața pământului în doar 3 ani.

Ce ar mai trebui să știi despre plantațiile de palmieri?

Pe o parcelă de pământ, odată plantată cu palmieri, nu va mai crește niciodată pădurea. Rădăcinile palmierului produc o substanță care împiedică orice altă plantă să prindă rădăcini pe acel sol, pe o perioadă de zeci de ani. În afară de Indonezia, și Africa este pusă în fața aceluiași pericol, reprezentat de explozia "investițiilor" în plantațiile de palmieri. Această explozie este determinată de creșterea insațiabilă a cererii pentru ieftinul ulei de palmier și necesită fiecare centimetru de teren ce poate fi smuls pădurii tropicale prin defrișare.

Cele mai mari piețe pentru uleiul de palmier: India, China și Europa

Inițiative internaționale: producția sustenabilă de ulei de palmier

Fondul Mondial pentru Natură (WWF) activează intens cu scopul de a pune în dialog pe producătorii și consumatorii de ulei de palmier, în cadrul unei organizații intitulată Asociația pentru Uleiul de Palmier Sustenabil (RSPO). Misiunea acestei organizații este găsirea unei modalități viabile de a produce ulei de palmier, prin evitarea distrugerii pădurilor tropicale.

RSPO are actualmente 340 de membri, reunind furnizori, mici distribuitori, bănci, investitori, producători de bunuri de consum și organizații civile. Acesta e un început promițător, dar echivalent cu o picătură într-un ocean.

Membrii asociației au creat un sistem prin care producătorii de ulei de palmier pot obține un Certificat de produs Ecologic. Eticheta GreenPalm este o marcă ce atestă că uleiul de palmier respectiv a fost obținut printr-o tehnologie sustenabilă pentru mediul înconjurător. Probabil ai observat că au început să apară pe piață produse ce au pe etichetă marca GreenPalm.

Un supraviețuitor norocos. Urangutanii sunt amenințați cu extincția.

Cum poți ajuta?

Fiecare dintre noi poate face o alegere responsabilă. Prin refuzul constant de a cumpăra produse ce conțin ulei de palmier, poți contribui esențial la schimbarea acestor trenduri alarmante.

Pentru majoritatea bunurilor de consum există pe piață o alternativă ce nu conține ulei de palmier. Când optezi pentru această alternativă ajuți la oprirea acestor distrugeri fără sens. Acei urangutani vulnerabili, înfometați, sau uciși (al căror cod genetic diferă doar cu 3% de al oamenilor) nu au nicio alternativă, dar tu ai.

Fii responsabil – trăiește fără ulei de palmier!

Este esențial ca adevărul nerostit despre acest masacru ecologic să ajungă la noi toți. De aceea am hotărât să facem tot ce putem pentru a sprijini această cauză nobilă. Acest videoclip și colecțiile noastre limitate, doresc să atragă atenția asupra problemei uleiului de palmier și să facă cunoscută activitatea extraordinară a Institutului Jane Goodall.



Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe