Mii de fețe ale lavandei
mii de fețe ale lavandei

Mii de fețe ale lavandei



Lavanda este una dintre plantele medicinale, aromatice și ornamentale cu un parfum deosebit, și este utilizat în variate moduri, fiind “multilaterală”. Apreciată încă din Anticitate, această plantă era ingredientul de bază al cosmeticelor, și este și în prezent favorit etern în fiecare colț al globului. Datorită parfumului plăcut și aspectului deosebit ce încântă privirea, este excelentă pentru decorații, dar și pentru specialități gastronomice.

În multe produse preferate de noi pe paleta-Manna vei regăsi această plantă sub formă de ulei esențial : Unt de shea filtrat prin vulcanit cu parfum de mușețel, balsamul de tâmple Oaza de liniște , Ulei hrănitor pentru bebe, Ulei esențial de lavandă, săpunul Manna ta, chiar și săpunul Bucle sănătoase pentru îngrijirea părului, și lista poate continua! Regăsești și o Manna în care am amestecat flori uscate de lavandă, e vorba de Bila de baie cu lapte de cocos hrănitor și ulei din sâmburi de struguri.

Cum să recoltezi lavanda? Cel mai bine este să culegi buchetele mici de pe câmpurile de lavandă, apoi să le introduci în săculețe de hârtie. Dacă usuci lavanda, parfumul ei va persista luni de zile. Agață buchetul de lavandă din 20-25 de ramuri cu florile în jos, într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, astfel își va păstra culoarea minunată. Cu cât încăperea este mai aerisită, cu atât mai bine I repede se usucă. Merită să pui sub buchet o coală de hârtie sau o cârpă pentru a aduna mai ușor florile și semințele căzute. După ce s-a uscat, poți așeza buchetul cu florile în sus. Îl poți agăța în dulap, dar și în baie, va emana un parfum deosebit de plăcut.

Să vedem, ce poți face cu florile și semințele de căzute la uscare! Dacă vrei să-ți decorezi grădina cu lavandă, va trebui să găsești semințelor un loc unde plantele răsărite vor primi soare și căldură destulă. Până și pământul puțin adânc și pietros este potrivit, dacă se poate încălzi suficient.
Poți folosi florile proaspete de lavandă pentru aromatizarea siropurilor, jeleurilor, deserturilor. Dacă pregătești legume grill, în loc de rozmarin poți încerca lavanda drept condiment. Înghețata cu lavandă este o adevărată delicatese surpriză, căci are nu numai o culoare deosebită, dar și un gust fantastic. Servește-o cu căpșuni, dar o poți amesteca și în limonadă.

Iată rețeta mea preferată cu lavandă:

Muffins cu levănțică


Ingrediente :

20 dkg făină
10 dkg fulgi de ovăz
1 linguriță bicarbonat de sodiu
puțină sare
2 ouă
17,5 dkg smântână
3 dl lapte + 3 lingurițe de lavandă uscată
2 linguri îndulcitor lichid (ex. Stevia)
aromă de vanilie după plac, dar se poate și fără

Mod de preparare: Presară lavanda în lapte, pune-l în frigider pentru o noapte ori măcar câteva ore. Ingredientele uscate se amestecă într-un bol, iar restul ingredientelor într-un alt bol (înainte strecoară laptele). Amestecă conținutul celor două boluri. Toarnă aluatul în formele pentru muffins tapetate cu hârtie sau ulei. Le coacem în cuptorul preîncălzit până se rumenesc.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe