
Beneficiile pătrunjelului
Pătrunjelul este o adevărată plantă minune, una dintre preferatele mele datorită multitudinii modurilor de utilizare și simplității acesteia. În realitate fiecare parte este valoroasă: rădăcina e folosită în supe și ciorbe, frunzele servesc pentru decorarea mâncărurilor.
Dacă până acum considerai pătrunjelul un simplu element decorativ gastronomic, îl vei folosi cu mult mai des după ce îi vei cunoaște efectele benefice asupra sănătății. Pătrunjelul susține o bună funcționare a rinichilor și a vezicii urinare, ajută la eliminarea apei reținute în organism. Prin efectul diuretic ajută la prevenirea apariției infecțiilor urinare și pietrelor la rinichi. Atenuează tulburările digestive și gastrointestinale: te scapă de gazele acumulate, combate greața, stimulează metabolismul, curăță ficatul, ajută la detoxifierea organismului. Este un remediu eficient împotriva infecțiilor, iar prin conținutul ridicat de clorofilă, are capacitatea de a distruge bacteriile și ciupercile.
Conținutul de vitamina A vine în sprijinul văzului. În zilele delicate, când starea de discomfort este accentuată, pătrunjelul reduce intensitatea crampelor menstruale.
Te încurajez ca odată cu venirea primăverii să cultivi pătrunjel și tu. Cules proaspăt, va ține luni de zile și îl poți depozita și în congelator. Astfel vei avea mereu pătrunjel la îndemână, iar gustul îi va rămâne ca și cum l-ai fi cules proaspăt. Dacă nu îți place varianta congelată, usucă-l tăiat mărunt și amestecă-l cu sare, apoi depozitează amestecul într-un recipient bine închis. Este un condiment perfect!
Să vină preferatul meu, ceaiul de pătrunjel. Ți se pare incredibil că se poate prepara ceai și din această plantă?!
Ceai de pătrunjel:
Pune 3 dl de apă la fiert. Toarnă apa fierbinte peste cca. 2 linguri de frunze tăiate mărunt sau rădăcină de pătrunjel. Dacă folosești rădăcina plantei, adaugă apă mai puțină. Acoperă amestecul și lasă-l 15 minute, apoi strecoară ceaiul. Cantitatea zilnică recomandată este de 2 căni, o cantitate mai mare poate produce greață. Nu se recomandă femeilor însărcinate.
Și acum îți recomand o specialitate de primăvară, supa cremă de pătrunjel:
Ingrediente:
10 dkg unt / sau 4 linguri de ulei de măsline
3 linguri de făină
2 legături de pătrunjel verde
sare marină
3-4 buc. piper negru întreg
1 l supă bază de legume
1 ceapă roșie
3 linguri frișcă / smântână/ frișcă vegetală
Spală și taie pătrunjelul, apoi călește ceapa roșie tăiată. Adaugă pătrunjelul și condimentele. Se călește cca. 5 minute, apoi presară făina și adaugă supa bază de legume. Lasă să fiarbă, apoi după ce s-a răcit puțin, pune conținutul în blender. Poți adăuga smântână ca supa să devină mai mătăsoasă. Se poate servi cu pâine prăjită sau crutoane.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta