Tu bei lapte, consumi lactate? Multe persoane suferă periodic sau chiar permanent de probleme de ten care sunt cauzate sau agravate de consumul de lapte. Dacă te lupţi cu eczemă, coşuri, acnee sau neplăceri cauzate de tenul foarte uscat, merită să faci o probă şi să elimini laptele şi lactatele din regimul alimentar pentru o săptămână sau două. Multe cercetări arată că consumul de lapte la adulţi nu are beneficii pentru sănătate pentru majoritatea persoanelor şi faptul că producerea şi procesarea laptelui nu este economică, creşterea bovinelor generează prea multe gaze cu efect de seră care duc la încălzirea Pământului.
Astăzi ai la dispoziţie numeroase alternative, dacă doreşti să adopţi un regim alimentar sănătos şi bogat în proteine, dar fără lapte. Laptele produs din soia, cereale, oleaginoase sau chiar cocos este gustos, sănătos, fără hormoni, antibiotice şi steroizi. Este îmbogăţit cu diferite vitamine şi minerale şi poate înlocui laptele de vacă cu succes. Însă un singur lucru îi lipseşte mereu: gustul. Mi-l aduc aminte din copilărie şi este aproape indispensabil pentru gustul şi consistenţa obişnuită a multor prăjituri. Să înlocuieşti alte alimente preparate cu lapte, de exemplu brânzeturile, nu mai e chiar aşa de uşor cu alternativele vegetale.
Poate exista vreodată un lapte sau produs lactat vegetal care este atât de asemănător cu laptele adevărat încât le confunzi? Poate că se întâmplă în curând şi acest lucru.
De ani de zile, doi ingineri biotehnologi indieni lucrează la dezvoltarea unor lactate cu aspect, gust, textură şi nutrienţi identici cu cei din laptele obişnuit, realizate exclusiv din ingrediente vegetale naturale. Conform cunoştinţelor actuale, au reuşit să producă o variantă pur vegetală a laptelui obişnuit printr-un proces similar cu producerea berii, în care se regăseşte conţinutul de proteine şi grăsime, calciu, dar chiar şi cazeina care îi dă gustul specific. Susţin că ei lucrează în locul vacilor, doar că laptele produs din drojdie, zahăr şi alte ingrediente vegetale este preparat într-o manieră mult mai economică şi prietenoasă cu mediul, utilizând în mod eficient resursele Pământului, iar produsul finit este şi sănătos.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta