În copilărie am învăţat că există patru gusturi de bază: dulce, acru, amar şi sărat. Apoi, nu aşa de mult, s-a aflat că cei mai sensibili pot percepe şi un al cincilea gust: misteriosul umami, care se găseşte în roşii, spanac, brânzeturi şi peşti. Cu toate că bucătăria din Orientul Îndepărtat îl foloseşte de multă vreme, pentru multă lume încă reprezintă o noutate că acest gust puternic plăcut e unul dintre gusturile de bază.
S-a descoperit că există mai mulţi candidaţi la titlul de cel de-al şaselea gust de bază. Printre ei ar fi, de exemplu, calciul, ba chiar s-a aflat, spre marea surprindere a multora, că şi apa ar putea avea un gust propriu, special, inconfundabil.
Însă candidatul cu cele mai mari şanse este aroma care e responsabilă pentru irezistibilitatea pastelor făinoase. Din cauza ei e foarte dificil să elimini pastele făinoase din alimentaţie, deoarece gustul dulceag al cerealelor nu se regăseşte în niciun alt aliment în această formă şi mulţi resimt lipsa lor dacă nu mănâncă pâine sau paste făinoase.
Mai de mult, exista presupunerea în rândul oamenilor de ştiinţă care studiau alimentaţia că cerealele nu au gust. Însă astăzi ştim că o enzimă din salivă ajută la convertirea derivatelor de cereale în zaharuri speciale. Gustul lor dă aroma gustoasă, inconfundabilă şi uşor dulce a orezului, altor cereale şi pastelor. Ba chiar, anumite cercetări confirmă şi faptul că similar cu gusturile de bază cunoscute anterior, limba ta are o zonă dedicată perceperii cerealelor.Tu ai putea renunţa uşor la cereale?
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta