Înapoi în natură - să facem drumeții!
Înapoi în natură - să facem drumeții!

Înapoi în natură - să facem drumeții!



Ca urmare a schimbărilor climatice, un număr semnificativ de oameni a realizat cât de important este să revenim în natură și să o protejăm. Chiar și în perioada restricțiilor cauzate de pandemie, mulți oameni au redescoperit un nou hobby; și aceasta constă din plimbările în natură.

La ce folosește acesta și cum ar trebui să ne comportăm corect în natură?


Pădurea infinită: reînnoire pentru trup și suflet

Spa-ul forestier a devenit recent un trend popular, ba chiar și denumirea sună bine, nu-i așa? Înseamnă acceptarea conștientă a pădurii prin toate simțurile, „imersiune” în natură.

Efectul vindecător și calmant al naturii nu reprezintă o informație nouă. Și prin studii s-a arătat că o plimbare în pădure are ca rezultat o scădere a nivelului hormonilor de stres și s-a observat și proliferarea celulelor ucigașe ale sistemului imunitar.

Dar putem experimenta și efectul calmant, de „estompare” al nervilor în natură: în timpul unei plimbări considerabile, existența noastră se reîncarcă de energie pozitivă. Pe lângă frumusețea naturii, acest efect se datorează și mersului pe jos.


Unde, cu cine și cum ar trebui să facem aceste drumeții?

O astfel de activitate, poate necesita o oarecare organizare și atenție și nu strică să fii conștientă de regulile importante.

Majoritatea oamenilor preferă compania unui grup restrâns de prieteni sau a partenerului, dar există și asociații turistice care organizează în mod regulat drumeții, cum ar fi prin parcurile naționale sau plimbări ghidate prin natură. Cei care preferă să facă drumeții singuri, sunt aceia care doresc să-și hrănească sufletul în liniște și să mediteze.

E bine să îți planifici traseul dinainte, deoarece trebuie să evaluezi ce distanțe poți parcurge și dacă poți ajunge la destinație în timp util. Este important să ai întotdeauna la tine telefon încărcat, precum și o hartă clasică din hârtie - întrucât în anumite zone, semnalul pentru GPS este foarte slab, ori acesta nici nu există, și nu îți poate fi util. Asigură-te că ai suficientă apă și ai o lanternă pentru siguranță, dacă plănuești o drumeție mai lungă. Din fericire, pădurile țării noastre sunt foarte bogate în izvoare, iar dacă treci pe lângă unul, îți poți reumple sticla cu apă sănătoasă, curată.

Merită să verifici în prealabil prognoza meteo. Dacă se prevăd vânturi puternice, furtuni, viscol sau fenomene meteorologice extreme similare, este mai bine să amâni drumeția, deoarece experimentarea acestora în pădure poate fi deosebit de periculoasă.

Majoritatea oamenilor pornesc pe jos, ceea ce este ideal, deoarece este o modalitate de a observa natura și nu deranjează biomul pădurii. Dacă mergi cu un grup, este recomandat să fii în liniște, iar dacă vorbiți, să o faceți încet: să respectăm pădurea, deoarece acolo noi suntem musafiri! Puțină liniște este, de asemenea, foarte bună și pentru suflet.

Ciclismul este permis numai pe drumurile desemnate. Acest lucru este valabil mai ales pentru coborâre. La urma urmei, reprezintă un pericol nu numai pentru excursioniști, ci și pentru plantele protejate și animalele mici, ca să nu mai vorbim de efectul de distrugere al solului și de creștere a eroziunii.

Motocicletele, quad-urile și complementarii acestora nu sunt potrivite pentru pădure, folosirea lor este interzisă! La urma urmei, provoacă mult zgomot, poluare și deranjează animalele. În plus, excursioniștii aleg pădurea, pentru a se odihni în liniște, pentru a se bucura de pace, nu să asculte zgomotul motorului și să inhaleze vaporii de benzină.


Etichetă în pădure

Plimbă câinele doar cu lesă! Eliberarea acestuia reprezintă o încălcare a regulilor, pentru care poți fi amendat! Acestuia i se poate intensifica brusc instinctul de vânătoare, se poate rătăci și poate nu îl mai găsești - există nenumărate anunțuri pe internet care caută câini rătăciți în pădure. Pe de altă parte, poate deranja animalele sălbatice, mai ales primăvara, atunci când se nasc puii lor; pe care îi poate distruge. În plus, poate deranja și speria alți excursioniști, pentru că unora nu le place când un câine îi adulmecă și sare pe ei.

Gunoiul este al tău, du-l acasă! Dacă ai reușit să iei sticla sau punga plină cu tine, atunci nu va reprezenta nicio problemă să le duci înapoi acasă goale. Nu este recomandat să folosești coșurile de gunoi plasate pe trasee, deoarece vântul le poate răsturna cu ușurință, iar animalele din pădure pot sfâșia cu ușurință resturile - iar gunoiul nici nu ar trebui să fie în pădure!

Apropo de gunoi, asociațiile turistice publică deseori acțiuni de strângere a gunoiului. Dacă vrei să faci ceva pentru pădure, aceasta reprezintă o oportunitate grozavă și, în același timp, te poți înscrie într-o activitate veselă.

Atenție la semnele de interzicere, deoarece sunt perioade în care unele zone sunt închise din cauza vânătorii sau a silviculturii. Nu vizita pădurea înainte de răsărit sau după apus - acesta este timpul animalelor din pădure, oamenii sunt doar o distragere a atenției în această perioadă. Acestea se pot alarma, fugi, iar puii lor pot avea necazuri – sau chiar și tu poți avea probleme dacă un mistreț încearcă să-și protejeze purceii de tine.
Din același motiv, nu te abate de la traseele marcate - poți călca în picioare plante protejate și poți deranja ascunzătoarea animalelor sălbatice.

În ultima perioadă se răspândește un nou fenomen: construcția de turnuri de piatră. Pentru creatori, reprezintă exprimarea unei stări meditative, artistică – dar ce reprezintă aceste „creații” pentru natură? În mod clar o activitate dăunătoare. Printre pietre, dedesubtul acestora, se află o întreagă mini-lume: habitatul nenumăratelor ființe precum melci, insecte, larve de libelule și alte viețuitoare, care sunt definitiv distruse de această activitate. Apropo, în zonele de conservare a naturii sunt interzise activitățile de transformare. Să ne folosim energiile creative în altă parte, să păstrăm formele create natural - pentru că acestea sunt cele mai frumoase!

Natura este a tuturor – haideți să ne bucurăm de ea, să o admirăm și să avem grijă de ea!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe