Secretul realizării unei pâini în casă, constă din detalii, în special dacă își dorești să realizezi o versiune cu adevărat sănătoasă, fără aproape de nici unele. Iată rețeta de pâine pe care o poți consuma în siguranță, alături de orice alergie sau intoleranță alimentară.
Multe persoane nu prea se încumetă să încerce coacerea pâinii de casă, deoarece pare o activitate complicată, ce ar necesita experiență în prealabil, astfel încât rezultatul să aducă un gust bun și consistență. De aceea, am decis să vă arăt o rețetă care funcționează de minune și chiar te-ai putea obișnui cu realizarea pâinii în casă. Pâinea coaptă lipsită de ou, lapte, soia, zahăr și gluten, redă aceeași experiență delicioasă a pâinii obișnuite, însă fără a îți supraîncărca organismul cu aditivi în exces. Reprezintă o alegere perfectă pentru zilele din timpul săptămânii sau chiar îți poți răsfăța oaspeții cu această pâine integrală ușoară. Cea mai mare provocare în cazul pâinii lipsite de toate, o reprezintă înlocuirea conținutului de gluten, care se obține din în mod tradițional din cereale și de obicei, menține pâinea în formă compactă. Soluția - care este în același timp și unul dintre ingredientele-cheie ale prezentei rețete - nu este alta decât tărâţele de psyllium, care împiedică destrămarea pâinii și oferă feliilor o formă compactă minunată.
Ingrediente pentru aproximativ 1,5 kg de pâine:
- 900 ml de apă călduță
- 1 pachet de drojdie proaspătă
- 3 linguri sirop de agave sau zahăr din trestie
- 3 linguri de ulei de măsline
- 15 linguri rase tărâţe de psyllium
- 320 g făină de mei
- 140 g de făină de porumb
- 140 g făină de hrișcă
- 250 g făină de orez brun
- 1 lingură de semințe de chimen sau semințe de susan
- 2-3 vârfuri de sare
Preparare:
Mai întâi pregătește un castron mai mare și toarnă făinile, apoi adaugă câteva prafuri de sare și lasă totul deoparte. Apoi, încălzește apa, astfel încât să nu fie fierbinte, ci doar plăcut de caldă. Adaugă îndulcitorul și amestecă drojdia în compoziție. Când drojdia s-a dizolvat bine, adaugă la amestec uleiul de măsline, iar apoi tărâțele de psyllium. Amestecă totul timp de aproximativ 1 minut, pentru ca tărâțele să devină gelatinoase, dar să nu absoarbă prea multă apă. Când ai terminat, toarnă compoziția în castronul cu făinile, amestecă și frământă totul timp de câteva minute. Nu te speria dacă pasta este ușor umedă, eventual lipicioasă la început, deoarece în timpul dospirii, tărâțele de psyllium vor mai absorbi apă. Pune castronul într-un loc cald (pe calorifer sau pe o oală plină cu apă fierbinte și acoperită cu o farfurie) și lasă aluatul la dospit aproximativ o oră, până când se va dubla în dimensiuni. După aceea, tot ce trebuie să faci este să modelezi franzeluțele din aluat sau să îl pui într-o formă pentru pâine, căptușită cu hârtie de copt. Presară aluatul, după preferință cu semințe chimion sau de susan. Între timp, preîncălzește cuptorul și, când a ajuns la 200 de grade, coace pâinea timp de 50 de minute, utilizând un program de ventilare a aerului. Pâinea gata coaptă se lasă pe grătar până când se va răci complet, iar apoi o poţi tăia în felii.
Partea cea mai bună în privința coacerii pâinii acasă, este că îți poți crea un adevărat ritual din această activitate plăcută. Casa ta se va inunda de aroma cerească a pâinii proaspăt coapte și îți va conferi o stare de bine. Îmi place tot ceea ce este natural, motiv pentru care ador nu numai cosmeticele naturale, ci și preparatele în casă, la categoria de gastronomie.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta