Murături de casă - iată cum le prepari!
murături de casă - iată cum le prepari!

Murături de casă - iată cum le prepari!Nu există nimic mai bun decât să o murătură delicioasă din borcanele proprii, alături de un prânz sau o cină savuroasă. Ajută la digestie și este plină de probiotice care îți protejează flora intestinală, iar gustul murăturilor este fantastic! Iată rețetele mele preferate de casă, pe care le poți realiza cu ușurință!

Toată lumea își amintește de murăturile din copilărie, de borcanele minunat aliniate pe raftul din cămara bunicii, ascunzând arome cerești și intensificând savoarea chiar și celei mai simple mâncări. Prepararea murăturilor pare o operațiune foarte sofisticată, pe când, de fapt, este o activitate simplă și nici nu poate fi stricată. Cel mai important aspect este faptul că murăturile sunt nu numai delicioase, ci și extrem de sănătoase. Sunt pline-ochi de cu probiotice esențiale pentru sistemul intestinal, care, printre altele, îți întăresc sistemul imunitar și te ajută să nu te îmbolnăvești în sezonul rece.


Castraveți murați

Castraveții murați reprezintă una dintre rețetele de bază, care nu ar trebui să lipsească din repertoriu.

Ingrediente:

 • 1,5 litri de apă
 • 3-4 linguri de sare marină
 • 300 ml de oțet de 20%
 • 15 linguri de zahăr
 • 3 vârfuri de cuțit de praf de sulf
 • 3 legături de mărar proaspăt
 • 3 lingurițe de boabe de muștar
 • 30 boabe de piper negru
 • 3 kg de castraveți micuți

Preparare:

Mai întâi, spălăm bine castraveții și îți lăsăm deoparte. Luăm 3 borcane mari, care au fost în prealabil dezinfectate în apă clocotită. Presărăm pe fundul borcanelor
boabele de muștar și toată cantitatea de boabe de piper negru. Adăugăm mărarul spălat, integral, fără a mai fi nevoite să îl tocăm. La final, așezăm castraveții în borcan. Cel mai bine este să nu îi aruncăm pur și simplu în borcane, ci să îi aranjăm cu grijă, pentru a încăpea cât mai mulți. În cele din urmă, presară un vârf de cuțit de sulf.

Apoi, urmează prepararea zemei pentru murături, respectiv într-o oală adăugăm sarea, zahărul și oțetul, iar apoi fierbem totul. Atunci când este gata, se toarnă zeama clocotindă cu grijă peste castraveți, iar apoi sigilăm borcanele, lăsându-le să se răcească, pe urmă le transpunem pe rafturile din cămară!


Varză acră

Ingrediente

 • 6 kg de căpățâni curățate de varză
 • ¼ kg sare de bucătărie (neiodată)
 • 4-5 g boabe de piper negru
 • 2 g frunze de dafin
 • 3 g semințe de chimen
 • 1 măr (de vară, deoarece nu este atât de acid, dar sunt potrivite și alte tipuri de mere)
 • 1 ardei capia roșu

Preparare:

Varza se dă prin răzătoarea mare, iar porțiunile tari și cotorul pot fi omise. Pregătim un butoi de lemn pentru varză și presărăm pe fundul acestuia frunze mari de varză, presărăm pe acestea sare, adăugăm câteva frunze de dafin, o bucată minusculă de ardei capia roșu și apoi se adaugă în straturi, o parte a verzei răzuite. Apoi urmează din nou sarea, frunzele de dafin, ardeiul și varza și continuăm procesul până când butoiul este plin. Ceea ce este foarte important, este să aplatizăm bine fiecare strat de varză, acest lucru fiind necesar pentru ca frunzele de varză să elibereze zeama necesară. În cele din urmă, așezăm mărul deasupra butoiului și îl împingem bine în varză, apoi acoperim totul cu o frunză mai mare de varză și plasăm o greutate, ce poate fi chiar și un borcan umplut cu apă. Cel mai important este ca varza să fie presată și acoperită în zeama proprie. Păstrează butoiul la temperatura camerei, fermentația va începe în câteva zile și va dura aproximativ 4-6 săptămâni pentru a se acri complet. Între timp, rotește varza la fiecare două zile și apoi, utilizând și greutatea, sigilează din nou butoiul. Dacă la degustare pare că ar fi gata, se adaugă la frigider (sau congelator) și se păstrează acolo, în caz contrar fermentația va continua să aibă loc.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

 • cele o mie de fețe ale oțetului de mere - blog

  Cele o mie de fețe ale oțetului de mere

  Oțetul de mere este un adevărat lichid multifuncțional, atunci când vine vorba despre zilele confortabile de toamnă: sănătatea și frumusețea ta îți vor mulțumi pentru folosirea acestui „tonic” fantastic. Iată cât de versatil este oțetul de mere!

  Vizualizează
 • iată cum îți detoxifiezi ficatul - cele mai bune moduri - blog

  Iată cum îți detoxifiezi ficatul - cele mai bune moduri

  Ficatul lucrează constant pentru a filtra toxinele care intră în organism și a menține sângele curat. Trebuie protejat, deoarece ne eliberează zilnic o mulțime de substanțe nocive. Acum este timpul să îi ușurăm puțin treaba ficatului! Îți voi arăta cele mai bune metode!

  Vizualizează
 • ce aduce încălzirea globală? - blog

  Ce aduce încălzirea globală?

  Astăzi, schimbările climatice, nu mai pot trece neobservate. Verile mai calde, topirea Antarcticii și o varietate de fenomene meteorologice extreme indică faptul că ceva nu este în regulă. Și în acest caz, cheia constă din asumarea responsabilității: dacă fiecare dintre noi face doar un pas mic, deja putem ajuta enorm planeta.

  Vizualizează

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta Te poți conecta aici

Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe