
Dulceață de ceapă homemade: iată cum o prepari!
Dulceață din ceapă?! Da, această specialitate exotică amplifică aroma oricărei mese, chiar și pe cea a celei mai simple garnituri, însă și întinsă pe pâine prăjită, va reda un gust ceresc. Este un exemplu tipic privind modul de preparare a unei adevărate delicatese gastronomice, utilizând cele mai simple ingrediente din cămară.
Pentru mulți, ideea de a realiza gem de ceapă poate părea puțin bizară, la început, însă rezultatul va compensa dubiile. Un gem rafinat, delicios, care va intensifica gustul oricărui sandviș preferat de casă, al oricărui hamburger homemade sau chiar întins pe biscuiți, dar poate deveni și un minunat sos sau dressing alături de legume crude. Pe lângă faptul că este bogat în nutrienți și vitamine, este ușor de preparat și foarte ieftin, deoarece se bazează pe simpla ceapă roșie.Iată cea mai bună rețetă pentru rezultate delicioase, garantate: în compoziția sa se amestecă simultan gusturi și arome precum dulce, sărat, acrișor și picant. Simte-te liberă să experimentezi cu cantitățile de oțet balsamic și de zahăr, pentru a regăsi gustul perfect pentru tine, întrucât de stricat, nu îl poți strica.
Hai la preparat de dulceață de ceapă!
Ingrediente:- 5 cepe roșii
- 150 g zahăr brun/4 linguri sirop de agave
- un vârf de sare
- 1 linguriță de cimbru
- 2 frunze de dafin
- 2 fire de rozmarin
- 4 linguri de ulei de măsline
- 150 ml vin roșu sau alb (opțional)
- 1 lingură oțet balsamic
- piper măcinat
- sare
Preparare:
- Mai întâi, curăță ceapa și tai-o în bucățele mici. Între timp, într-o tigaie, începe să încălzești zahărul, la care se adaugă un pahar mic de apă.
- Amestecă încontinuu și așteaptă până când va căpăta o frumoasă culoare maro-aurie, în semn că este caramelizat.
- După ai terminat cu acest pas, adaugă uleiul de măsline, amestecă totul bine și adaugă ceapa tăiată mărunt.
- Presară un parf de sare și începe fierberea în baie de aburi, acoperind totul cu un capac.
- Atunci când a căpătat un aspect sticlos, presară puțin piper măcinat, cimbru, rozmarin și adaugă frunza de dafin pentru a-i conferi un gust ușor picant.
- Apoi toarnă vinul roșu și oțetul balsamic.
- Se acoperă, se fierbe în continuare gemul, la foc mic. Între timp, amestecă de mai multe ori, iar dacă este necesar, mai poți adăuga vin, ideea este să nu se ardă compoziția.
- Se mai fierbe în baie de aburi până când ceapa este complet moale, și este important ca zeama sa să se fi fiert bine în prealabil. Între timp, mai gustă amestecul, pentru a verifica dacă își atinge aroma perfect-ideală ție. Atunci este gata și perfect, dacă textura sa este cremoasă, moale.
- Dacă ai terminat de fiert gemul, atunci îl poți turna în borcane sterilizate în prealabil, la care strângi bine capacele și le plasezi la temperatura camerei pentru a se răci lent.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta