Dacă din anumite motive eşti reticentă în a lua pastile contraceptive hormonale, nu le suporți bine, eventual nu ai apela la acestea din alte motive, atunci trebuie să știi că există și alte soluţii fără hormoni. Îți voi prezenta câteva alternative posibile. Ideea este că decizia se află în mâinile tale!
Contracepţia este una dintre cele mai intime lucruri pentru o femeie. Nu de multe ori vorbim despre acest subiect, care aproape că este un tabu, deoarece spune multe despre starea noastră generală de sănătate și despre deciziile în privința relațiilor noastre intime.La apariţia comprimatelor conținând hormoni, femeile aproape că au respirat uşurate, pentru că li s-a oferit o modalitate confortabilă și relativ simplă de contracepţie, care le-a ajutat să ia decizii responsabile cu privire la corpul lor și la momentul conceperii. Bineînțeles că această soluție nu este potrivită pentru toată lumea și nu putem fi surprinse deoarece pe câte femei, tot atâtea situații de viață, moduri de gândire și atâtea organisme.
Să vedem care sunt motivele pentru care decizi că nu doreşti să foloseşti contraceptive hormonale.
Este posibil ca medicul tău să nu-ţi recomande acest lucru deoarece există un risc ridicat de apariţie a efectelor secundare care pot provoca probleme, dar se poate, de asemenea, că pur şi simplu îţi este frică să introduci zilnic hormoni în corpul tău. Și apoi, mai este şi protecția mediului, pentru că trebuie să te gândeşti: după consumarea hormonilor, o parte din aceste substanțe sunt evacuate din organism, ajungând în sol, apă etc. Unele dintre ele nu pot fi îndepărtate definitiv de acolo, adică animalele sau plantele le pot asimila într-o anumită formă. Apa sau alimentele contaminate cu hormoni feminini pot provoca multe probleme pe termen lung. Acești derivați hormonali pot ajunge şi în organismul bărbaților și a copiilor, nemaivorbind de efectele negative asupra animalelor și plantelor. Din fericire, există deja soluții contraceptive care sunt complet lipsite de hormoni, sigure și nu numai pentru mediul înconjurător, ci și pentru portofel.Poți alege dintr-o varietate de opțiuni: diafragmă, pesar, spermicid natural, supozitor vaginal, spumă, sterilet sau prezervativ.
În plus, există câteva metode care nu sunt complet sigure, dar sunt foarte folositoare atunci când cunoşti mai bine modul în care funcționează propriul corp: în cazul metodei termometrului, măsurând temperatura corpului dimineața, poţi deduce gradul de fertilitate, cu metoda calendarului poți calcula cu ușurință în care zi a ciclului menstrual te afli.
Este important să subliniez că orice metodă ai alege, trebuie să te consulți întotdeauna cu medicul ginecolog și să decideți împreună care este soluția care corespunde atât sănătăţii tale, cât şi principiilor tale etice-morale.
Dacă doreşti să fii și mai conștientă privind sănătatea feminină, citeşte articolul meu anterior despre modul de implementare a principiului „zero waste” în timpul menstruației.
Sunt curioasă să aflu ce crezi despre un contraceptiv fără hormoni, pentru că eu cred că dacă ne împărtășim experiențele, atunci ne putem ajuta enorm reciproc!
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta