Gemul de căpșuni este unul dintre preferatele mele, iar atunci este cel mai bun, dacă păstrează perfect textura moale și aroma proaspătă a căpșunii suculente, motiv pentru care îl prepar fără zahăr.
Recunosc, familia mea adoră căpșunile sub orice formă și, dacă avem posibilitatea, le conservăm pe cât se poate în plin sezon, pentru a beneficia de suculentul fruct și în perioada lunilor reci. Cele mai bune sunt atunci când își păstrează toate proprietățile naturale și reprezentative, ce nu sunt distruse de cristalele de zahăr. Desigur, sănătatea noastră ne va fi recunoscătoare dacă evităm pe cât se poate zahărul.
Iată o rețetă, mulțumită căreia ne vom putea bucura de această delicatesă magică și fermecătoare fără compromisuri! Ți-am pregătit o versiune practică și ușor de realizat, deci nu trebuie să petreci un weekend întreg fierbând gemul, ci este gata într-o oră.
Ingrediente:
1,2 kg de căpșună curățate, tăiate
100 g de amestec de eritritol și stevia
2 lingurițe pline-ochi de pectină
zeama de la o lămâie
Preparare:
În primul rând, căpșunele curățate, spălate bine și scurse de apă, se pasează cu ajutorul unui blender, dar delicat, pentru a mai rămâne și pulpă. Se adaugă apoi într-o oală și se pun la fiert. Atunci când dau în clocot, se adaugă îndulcitorul amestecat cu pectină. Lasă compoziția la fiert încă 10-15 minute, timp în care trebuie amestecat frecvent. În momentul în care atinge consistența potrivită, adăugă sucul de lămâie și amestecă bine. Ia oala de pe foc și dacă s-a format spumă la suprafață, atunci aceasta se va îndepărta cu o spumieră sau lingură. Pe urmă, tot ceea ce mai ai de făcut este să adaugi gemul în borcane cu capac etanș, spălate și sterilizate în apă firată în prealabil. După închiderea etanșă a borcanelor, imediat se vor întoarce cu fața în jos, astfel încât să stea pe capace, se vor lăsa zece minute așa, apoi se vor reîntoarce în poziția normală. Acest pas este necesar deoarece astfel capacele se vor vida complet. Apoi se înfășoară în ziare de hârtie, câte un borcan pe rând și se adaugă într-un coș căptușit cu o pătură. Acoperă toate borcanele cu încă o pătură și lasă-le așa până când s-au răcit complet. Acest proces durează cam 2-3 zile.
Sfat: Cea mai ușoară cale de a steriliza borcanele este de a le așeza într-o tavă cu apă, apoi pe foc mic. Apa fiartă ne asigură că borcanele sunt curate ca lacrima, în plus, fiind gata încălzite, nu mai există riscul să crape atunci când turnăm gemul fierbinte de căpșuni. Cel mai bine este să torni gemul de căpșuni atunci când borcanele se află încă pe foc și abia după ce le-ai umplut să le scoți din apă pentru a le închide. Îți sugerez să utilizezi borcane mai mici în care să încapă o cantitate ce se poate consuma în aceeași zi, deoarece nu există conservant în acest gem, iar astfel, la frigider poate fi păstrat doar câteva zile de la desfacere.
Dacă îți dorești ca în continuare să simți culoarea delicată-roșiatică și textura mătăsoasă a căpșunelor pe buzele tale, atunci încearcă Balsamul Manna de buze, Săruturi colorate, care se mândrește cu o culoare frumoasă din pigmenți vegetali și o textură mătăsoasă din ulei de ricin.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta