Urăşti să faci ordine şi curăţenie?
urăşti să faci ordine şi curăţenie?

Urăşti să faci ordine şi curăţenie?Ca toţi, şi eu duc mereu lipsă de timp. Toată ziua umblu şi ultimul lucru pe care vreau să-l fac acasă este curăţenia şi ordinea. Dar nu pot suporta, evident, nici dezordinea şi spectacolul vaselor nespălate şi rufelor care aşteaptă să le ordonez. Pur şi simplu nu-mi place să ajung acasă şi în loc de odihnă, să fiu primită de grămada lucrurilor de făcut.

E greu de întrerupt acest cerc vicios, dar nu imposibil! Sunt mândră că am reuşit, cât de cât, să fie ordine şi curăţenie când ajung acasă şi să nu trebuiască să sacrific timpul preţios de la sfârşitul săptămânii făcând ordine.

De-a lungul anilor, mai ales după ce s-au născut copiii, am încercat multe lucruri, însă aceste 5 trucuri au dat rezultat:

1. Nu amâna, trebuie nu se vor face singure!

Bănuiesc că nici tu nu ai văzut vase care se spală singure şi nici la voi rufele nu zboară singure în dulap. Cel mai bine e să eviţi acumularea treburilor. Nu mai aştepta până când nu mai ai un pahar curat în dulap sau şi ultimul tricou intră în grămada rufelor de spălat.
Te poţi scuti de multă supărare dacă te concentrezi pe două lucruri: nu te culca cu chiuveta plină de vase murdare şi nu porni dimineaţa de acasă cu casa lăsată în dezordine. Cu siguranţă ai atât timp încât să închizi uşile deschise şi să aduni lucrurile aruncate la un singur loc.

2. Dacă ceva de făcut durează una-două minute, fă-o şi gata!

Nimeni nu a întârziat pentru că a făcut patul sau a spălat o cană. Porneşte o tură de spălat seara şi pune rufele la uscat dimineaţa, niciuna nu durează foarte mult, le poţi face chiar în timp ce te speli pe dinţi. Dacă vezi ceva ce te deranjează şi poate fi rezolvat repede, fă-o şi nu mai aştepta să vină weekendul când vei avea multe alte lucruri de făcut.

3. Fă un singur lucru o dată!

Dacă eşti predispusă la greşeala de a începe să faci ordine, curăţenie şi te apuci de trei lucruri deodată, mesajul acesta îţi este adresat special.
Încearcă să termini o activitate şi nu începe una nouă până când nu ai finalizat-o pe prima. Găseşte o logică, o cale, o rutină cu care poţi parcurge o încăpere şi nu o lăsa neterminată. Vei economisi mult timp în acest fel, vei vedea, şi nu vei obosi aşa de uşor.

4. Dacă soseşte un obiect nou, unul vechi trebuie să plece!

Scapi greu de articolele pe care nu le-ai folosit de mult? Simţi că nu ai spaţiu suficient, dar nici nu ai unde să pui grămada de obiecte acumulate? Ca să fie ordine suportabilă în casă, trebuie să mai şi vezi lucrurile de care nu mai ai nevoie. În special în cazul hainelor şi cosmeticelor. E mult mai uşor de păstrat ordinea dacă nu ai în dulap o grămadă de haine pe care nu le mai foloseşti de mult sau dacă nu trebuie să tot dai în baie de cosmeticele cu termen de valabilitate expirat.

5. Nu trebuie să faci singură totul!

Dacă nu locuieşti singură, nu este exclusiv treaba şi răspunderea ta să fie ordine şi curăţenie. Îi poţi include şi pe copii în activităţile mai simple. E drept că la început va dura mult timp, dar mai târziu efortul va fi recompensat multiplu.

Dacă simţi că niciodată nu mai ajungeţi la capăt cu nimic şi se mai şi apropie un eveniment special, cheamă ajutor profesional. Crede-mă, merită.
Pentru o curăţenie fără chimicale vezi şi postarea de blog unde vei găsi sfaturi şi reţete.

Iar dacă ai doar zece minute înainte să te trezeşti cu o rudă sau prietenă la uşă, te pot ajuta următoarele sfaturi superrapide.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta Te poți conecta aici

 • avatar
  • Stefana
  • 28-06-2016 01:38

  Bunica mea imi spunea si imi spune in continuare mereu: dezordinea provine din lucrul nepus la locul lui. Fiecare lucru dus la loc in momentul potrivit te scuteste de ore in sir de curatenie.

  • Stefana
  • 28-06-2016 01:38

Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe