De data asta am să-ți vorbesc despre detergenți cu care, nu numai că vei economisi bani, dar vei și scăpa de chimicalele agresive, cu efect iritant, pentru totdeauna.
Sunt sigură că cunoști abc-ul curățeniei fără chimicale: sodă, bicarbonat de sodiu, săruri de albire, acid citric, lămâie și oțet.
Fixează lista următoare pe frigider, ca s-o ai la îndemână când pleci la cumpărături:
- Nuci de săpun
- Sodă de spălat
- Uleiuri esențiale 100%
- Oțet
- Bicarbonat de sodiu
- Lămâie
- Sare de bucătărie
1. Oțetul
Hai să vedem la ce poți să îl folosești:- Ca detergent universal și pentru îndepărtareadepunerilor de calcar
- Cel mai bun pentru spălatul geamurilor
- Combinația oțet-bicarbonat de sodiu e excelentă pentru curățarea tocătoarelor, pentru îndepărtarea mirosurilor și petelor: presară bicarbonat de sodiu pe tocător, apoi pune oțet peste și clătește-l cu apă curată.
- Poți să-l folosești și împotriva mucegaiului
- Pentru spălarea podelelor: adaugă 10 ml de oțet din vin și 10 picături din uleiul esențial preferat, la o găleată cu apă.
- Poți preveni depunerile de calcar în fierul de călcat, punând oțet în apa pe care o introduci în rezervorul fierului de călcat și lăsându-l să scoată aburi. Curăță talpa fierului cu aceeași combinație.
- Îndepărtează petele albe ce apar pe încălțăminte iarna, de la sarea presărată pe zăpadă: pulverizează puțină apă cu oțet pe o bucată de pânză și șterge cu ea ghetele și cizmele
- Nu mai e nevoie să răzuiești gheața de pe parbriz – pulverizează pe el oțet+apă (în proporție de 3:1)
2. Spray antibacterian cu alcool
Amestecă 10 ml de apă cu 10 ml de alcool (de 70%, pe care îl găsești la farmacie, adaugă 10 picături de ulei esențial – ți le recomand în special pe cele de lavandă și lămâie. Această combinație nu îndepărtează grăsimea sau petele, dar e foarte eficientă împotriva bacteriilor.Într-un flacon cu pulverizator (de exemplu, unul gol, de la o apă florală), agit bine combinația și o închid etanș cu capacul când nu o folosesc.
La ce poți să îl folosești?
- Pentru sterilizarea recipientelor pentru mâncare
- Pentru împrospătarea lenjeriei de pat și păturilor
- Poți să pulverizezi în încălțăminte, pentru a îndepărta mirosul neplăcut
- Pentru curățarea instrumentelor de igienizare din baie.
3. Lustruire naturală pentru mobilier cu lămâie
Acest lichid pentru lustruirea mobilierului va revitaliza suprafețele din lemn și va împrospăta aerul din cameră cu un parfum de lămâie.De ce ai nevoie:
- 10 picături de ulei esențial de lămâie
- 2 două linguri de zeamă de lămâie (sau aceeași cantitate de oțet)
- 1 linguriță de ulei de jojoba
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta
Până acum am folosit numai detergenți din comerț. Abia în timpul sarcinii am început să mă gândesc la efecte pentru că am început să tușesc de câte ori deschideam flacoanele. Această variantă este mai bună deoarece este sănătoasă, economică și prietenoasă cu mediul. Trebuie doar să fim conștienți de binele nostru și al mediului în care trăim.