Ți se pare că toată lumea are pielea mai fină decât a ta?
Ți se pare că toată lumea are pielea mai fină decât a ta?

Ți se pare că toată lumea are pielea mai fină decât a ta?



Atunci când atingi pielea altcuiva poți avea senzația că e mai netedă și mai catifelată decât a ta. Dar nu este neapărat adevărat – simțurile s-ar putea să-ți joace feste.
Contactul epidermic este recunoscut pentru efectul său calmant, se știe că reduce sentimentul de singurătate și izolare, alungă stresul și induce sentimente frumoase oricui. În copilărie, mama ta te mângâia de multe ori, pentru a te liniști și a-ți oferi un sentiment de siguranță, pentru a te opri din plans sau pentru a te ajuta să adormi. În unele spitale, bebelușii născuți prematur sunt așezați în brațele părinților, direct pe piele, de câteva ori pe zi: acest contact contribuie major la dezvoltarea lor și îi face mai rezistenți.

Atingerea umană

Efectele psihologice ale contactului epidermic au reprezentat obiectul unor experimente clinice. Acesta a fost realizat de cercetători britanici.
133 de persoane au fost rugate să atingă diferite suprafețe (inclusiv pielea altei persoane) și apoi să descrie fiecare dintre aceste suprafețe, în comparație cu propria lor piele. Spre surpriza oamenilor de știință, participanții au declarat invariabil că pielea celuilalt era mai fină decât propria piele – chiar dacă nu exista nicio dovadă științifică, care să dovedească că pielea celuilalt era mai fină sau mai sănătoasă.

Care e explicația acestui fenomen?

Cercetătorii au tras concluzia că totul se datorează unei iluzii senzoriale: oamenii sunt capabili să diferențieze și să clasifice suprafețe diferite prin intermediul atingerii – dar atunci când ating pielea altei persoane, sunt de fiecare dată influențați de un alt factor: emoția.
Atingerea pielii altei persoane, presupune un sentiment de încredere, această experiență inducând o senzație de plăcere – creierul nostru ne face să simțim că, la atingere, pielea altei persoane este mai plăcută decât propria piele. Dar cercetătorii susțin că totul se datorează unei reacții neuronale atavice, bine înrădăcinată în creierul nostru, ce recompensează interacțiunea socială.

Sursa: https://goo.gl/Y3EPvk

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe