5 argumente imbatabile pentru băi
5 argumente imbatabile pentru băi

5 argumente imbatabile pentru băi



Urme ale primelor săli de baie sunt vechi de 2.500 – 3000 de ani și moștenirea culturii antice a îmbăierii s-a păstrat până în zilele noastre. Baia în apă caldă are beneficii neîndoielnice și teancuri de studii au demonstrat efectele sale vindecătoare, regeneratoare și revitalizante.

Care sunt ele, mai precis? Ar fi imposibil să le menționez aici pe toate, așa că am ales 5 dintre cele mai importante.

1. Te ajută să te relaxezi

Postura orizontală în sine, te ajută să te deconectezi, dar a sta întinsă în apă caldă (nu fierbinte) e chiar și mai plăcut, deoarece te face să te simți la fel de confortabil și în siguranță ca în pântecul mamei. A face regulat băi seara (de 2-3 ori pe săptămână) te ajută să îți liniștești mintea, să învingi stresul și să te binedispui. Poți să potențezi aceste efecte, adăugând în apa de baie plante medicinale sau un ulei esențial pentru aromaterapie (amestecat în prealabil cu câteva picături de ulei vegetal sau miere). Niște muzică și o carte bună sau lumina lumânărilor, te pot ajuta și ele să te relaxezi, dar te sfătuiesc să nu folosești lumânări pe bază de parafină într-un spațiu închis, pentru că fumul acestora nu este bun pentru sănătate.

2. Calmează

Efectele calmante asupra musculaturii ale apei calde ajută la detensionare. La sfârșitul unei zile stresante, multe grupe musculare sunt tensionate, iar tu resimți senzația unei oboseli copleșitoare. Postura incorectă a capului și a trupului, munca în poziție șezândă sau statul în picioare cât e ziua de lungă sunt extenuante pentru corp și e important să-ți relaxezi musculatura regulat. După exerciții fizice intense, poți atenua durerile musculare cu apă rece, pentru că ea scade cantitatea de acid lactic din sânge.

3. Dormi mai bine după baia de seară

Dacă un duș te poate energiza, o baie călduță seara te ajută să dormi bine noaptea. Temperature corpului scade destul de mult înainte de a adormi și rămâne așa până dimineața. După baie, corpul încălzit (dar nu înfierbântat) începe să piardă din căldură și se declanșează producția de melatonină (numită și hormonul somnului) în creier, pregătind corpul pentru un somn relaxant.

4. Aburii ajută

If you have a cold or your face is very dry or even spotty, steam is your best friend. Entering the respiratory system, steam cleans airways, reducing the irritation that makes you cough – especially if you add some eucalyptus essential oil. Steam will also soften your skin, widen your pores and make it easier to cleanse and hydrate your skin as the nourishing oils will be absorbed quicker.

Dacă ești răcită sau ai fața uscată, cu coșuri, aburul este cel mai bun prieten al tău. Intrând în sistemul respirator, aburul curătă căile respiratoare, reducând iritațiile ce te fac să tușești – în special dacă adaugi și niște ulei esențial de eucalipt. Aburii înmoaie pielea, deschid porii, iar ei pot fi curățați și hidratați mai ușor, deoarece uleiurile hrănitoare sunt absorbite mai repede în piele.

5. Îți protejează corpul

Virușii nu supraviețuiesc la temperaturi înalte, de aceea corpul răspunde la infecții cu febră. O baie caldă va crește temperatura corpului și astfel va stimula sistemul imunitar și va distruge virușii pregătiți să te atace.

IMPORTANT: temperatura ideală pentru apa de baie este cea a corpului, 36-38⁰C. Stai în baie pentru 15-20 de minute, nu mai mult, mai ales dacă ai o piele sensibilă sau cu tendința să se usuce. Băile calde nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care suferă de inimă. E recomandabil să ne hidratăm pielea după baie cu uleiuri naturale hrănitoare. Cel mai bine e să ne băgăm în pat imediat după. Așa profiți cel mai mult de pe urma unei băi bune.


Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe