Și tu poți lua inițiativă împotriva deșeurilor! Nu trebuie să te gândești la ceva major; organizează o activitate de strângere a gunoiului chiar pe strada ta. Și noi am făcut la fel și a fost un sentiment minunat!
Manna este o companie responsabilă care respectă mediul, unde lucrează oameni care doresc să o facă ceva pentru protejarea mediului înconjurător. Ne-au deranjat, în ultima vreme, gunoaiele aruncate în apropierea biroului nostru, astfel, am luat de comun acord decizia de a pune capăt acestei întâmplări, pe data de 23 septembrie, mai exact în Ziua Internațională a Curățeniei!
Câteva zeci de oameni s-au adunat mulțumită apelului nostru: pe lângă Zânele Manna, au sosit voluntari într-un număr impresionant, dar ni s-au alăturat și membri ai Asociației locale, Rețeaua Verde, care ne-au fost alături la curățarea împrejurimii. Participanții la mica noastră mișcare au adunat o multitudine de pungi de plastic, acestea fiind atât de încurcate printre tufișuri, încât abia s-a reușit scoaterea acestora fără urme vizibile. Străzile din jur au fost curățate de o cantitate semnificativă de flacoane de tip PET, ambalaje de ciocolată și deșeuri din hârtie. Probabil pare ireal, însă aproximativ 70% dintre deșeurile colectate reprezintă filtrele de țigarete ori resturi ale acestora, ale căror termen de descompunere în natură este de peste 10 ani.
Te întrebi de ce este important acest lucru?
Cantitatea de deșeuri reprezintă o problemă globală. Potrivit datelor Eurostat, în Europa, au fost generate, în medie majoră, 4,9 tone de deșeuri pe cap de locuitor, pe termen de un an, în anul 2014 - o cantitate înfricoșătoare! Și o mare parte dintre aceste deșeuri nu ajunge în depozite special amenajate pentru colectarea deșeurilor, ci la gropi de gunoi ilegale, ori pe străzi și în spații verzi, aruncate de către oamenii cărora pur și simplu nu le pasă, împovărând într-un mod teribil mediul înconjurător. O mare parte a acestor deșeuri o reprezintă plasticul, al cărei perioadă de degradare ajunge la sute, chiar o mie de ani!
Există o serie de măsuri în întreaga lume, prin care se încearcă reducerea cantităților deșeurilor din plastic:
- În Bruxelles, începând cu 1 septembrie s-a interzis utilizarea pungilor din plastic subțire de unică folosință, în schimbul materialelor de ambalare realizat exclusiv din componente biodegradabile.
- Și în România se adoptă măsuri privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor ce provin din ambalaje. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2019, pungile de plastic vor fi interzise definitiv în comerţul din România, potrivit proiectului, adoptat de plenul Camerei Deputaţilor la începutul anului.
- Din ce în ce mai multe țări intenționează să interzică pungile din plastic, iar Dominica a făcut deja acest pas sever.
- În Anglia, persoanele care poluează și aruncă în locuri interzise gunoiul, trebuie să plătească amenzi destul de usturutoare: dublu față de cât se plătea până acum, adică £150 de lire sterline (aproximativ 780 RON).
Și tu poți ajuta!
Poți să faci multe împotriva deșeurilor! Nu trebuie să te gândești la ceva major: trebuie doar să acordați atenție obiceiurilor tale la cumpărături și să pornești către magazin având propria sacoșă sau traistă de cumpărături din material țesut, pe când produsele de patiserie să le transporți în pungi din hârtie, în loc de plastic, iar acasă colectează selectiv deșeurile.În plus, mai am un sfat pentru tine! Vorbește cu prietenii, cunoștințele sau vecinii tăi și colectați împreună gunoiul aruncat în cartierul vostru. Astfel, pe lângă faptul că poți cunoște oameni minunați, faci și o faptă bună pentru mediul înconjurător! :)
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta