Cunoscută și sub denumirea de „chia mexicană”, aceste semințe fantastice nu sunt benefice numai pentru sănătatea ta, ci și pentru îmbogățirea mesei tale. „Chia” este cuvântul mayaș care înseamnă „putere”. Să vedem cum poți utiliza acest miracol la modă și cu puternice beneficii!
Semințele de chia a fost date uitării multă vreme, dar în ultimii ani, au reintrat în vogă și nu întâmplător. Datorită gustului său neutru și proprietăților minunate, sunt ideale pentru a intensifica gustul chiar și celei mai simple rețete. Minusculele semințe de culoare negru-gri sunt pline de nutrienți, oferind organismului acizi grași esențiali omega-3, fibre și proteine, o sursă pură de energie. Nici conținutul de vitamine și minerale nu este neglijabil, fiind pline de magneziu, zinc și potasiu, iar cel mai recunoscător îți va deveni sistemul digestiv, în cazul în care consumi în mod regulat micuțele semințe.Chia îți îmbunătățește digestia și are puterea de a dizolva depozitele din intestin. Secretul constă din faptul că atunci când ajung în contact cu apa, acestea eliberează o substanță gelatinoasă, care aderă strâns la semințe și devine capabilă să absoarbă cantități uriașe de apă.
Dacă prepari o rețetă ce oferă timp semințelor să absoarbă umiditatea, atunci această substanță gelatinoasă îți va ajuta digestia, dar este bine și să le consumi și într-o formă mai uscată, iar în acest caz acordă atenție sporită consumului mare de lichid, de preferabil apă.
Unul dintre efectele fantastice ale semințelor de chia mai constă din faptul că în contact cu umezeala se umflă și leagă apa, creând astfel rapid o senzație de saturație, devenind astfel, ideale în caz de diete. Utilizările sale sunt nesfârșite: le poți presăra în smoothie-uri de fructe, la salate proaspete, le poți amesteca în iaurturi vegetale sau chiar le poți adăuga la ceaiul de dimineață. Una dintre cele mai interesante rețete este totuși budinca.
Iată rețeta mea preferată:
Ingrediente:- 2 căni lapte de migdale sau lapte de cocos
- 0,5 cană semințe de chia
- 3 linguri cacao pudră olandeză de bună calitate
- interiorul unei păstăi de vanilie
- 1 linguriță de stevie sau zahăr din trestie după gust
- 1 linguriță de scorțișoară
Preparare:
- Adăugăm ingredientele într-un bol și cu ajutorul blenderului de amestecăm până când compoziția devine uniformă.
- După aceea, tot ce trebuie să faci este să adaugi totul la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră sau mai mult. În tot acest timp, semințele de chia se umflă, iar desertul capătă o textură plăcută, de budincă.
- La servire, te poți folosi de creativitatea proprie, întrucât aroma de ciocolată-vanilie se potrivește la aproape orice gust: banane tăiate în felii subțiri, ciocolată rasă sau fulgi de ciocolată, ori poți presăra chiar fistic sau fructe de pădure deasupra budincii.
Semințele de chia poate absorbi lichid, atingând o dimensiune de până la de zece ori dimensiunea sa, așadar au efect de gelatină, astfel pot deveni ideale pentru prepararea unor gemuri „rapide”, ce nu includ gătitul. Tot ce trebuie să faci este să pasezi o cană de fructe, să adaugi îndulcitorul preferat, un pahar mic de semințe de chia și aceeași cantitate sau puțină de apă, în funcție de conținutul de lichid al fructelor. Lasă compoziția să stea la frigider pentru o zi și ești gata cu o dulceață crudă și super sănătoasă.
Nutrienții bogați ai semințelor de chia sunt apreciați și de pielea ta: macină o linguriță de semințe de chia și amestec-o împreună cu 1 lingură de apă florală Manna, 100% pură. Dacă dorești să intensifici efectul, adaugă și câteva picături de ulei de Argan Manna. Întinde pe pielea feței tale amestecul-minune, apoi lasă totul să acționeze timp de 20-30 de minute și la sfârșit clătește.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta