Poate că şi tu suferi de deficienţă de fier? Nu ar fi surprinzător, în rândul femeilor tinere e frecventă anemia cauzată de deficienţa mai uşoară, temporară, de fier.
De vină este, parţial, alimentaţia neadecvată (cure de slăbire drastice, regimuri vegetariene, vegane concepute incorect), însă poate avea legătură cu sarcina, pierderea de sânge din timpul menstruaţiei sau chiar consumul regulat de medicamente antiacid sau tabletelor de calciu.
Bănuieşti că ar trebui să consumi mai mult fier?
Dacă- te simţi deseori obosită, apatică, fără poftă de mâncare,
- pielea ţi se pare palidă, ternă,
- eşti predispusă la infecţii,
- îţi cade părul,
- ai pielea extrem de uscată şi deseori crăpată,
- mereu ţi-e frig, ai braţele şi picioarele reci,
- deseori te doare capul,
Care alimente care nu sunt de origine animală conţin fier în cantităţi relativ mari şi formă uşor de absorbit?
- leguminoase: fasole, linte, tofu
- măcriş, spanac: dacă sunt gătite sau coapte, poţi mânca şi mai mult din ele
- seminţe chia: presară-le peste cereale sau prepară din ele desert
- seminţe de susan, in şi dovleac,
- nuci, alune, migdale, fistic.
Fii atentă şi la aportul de vitamina C, care facilitează absorbţia fierului, însă evită băuturile cu conţin de cofeină, care, dimpotrivă, o împiedică.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta