Rețeta de cozonac a bunicii
rețeta de cozonac a bunicii

Rețeta de cozonac a bunicii



Nu există Crăciun fără cozonac, ești de acord??

S-ar putea să fii obișnuită să citești rețete vegane fără zahăr, deoarece echipa Manna este o susținătoare hotărâtă al unui stil de viață sănătos și a alimentației vegane. Cu toate acestea, în cazul cozonacului, sunt dispusă să fac o excepție. Și asta, pentru că oaspeții noștri (sau membrii familiei) s-ar putea să nu fie vegani și ar putea prefera prăjiturile tradiționale în timpul sărbătorilor.

Așa că acum vreau să îți împărtășesc o rețetă din partea bunicii uneia dintre Zânele noastre. Gătitul împreună, încă din copilărie, reprezintă o tradiție comună minunată pentru familia sa, înainte de Sărbători și până în ziua de azi, cu multe râsete, ceai fierbinte, parfum și atmosferă de Crăciun. Întreaga familie adoră această prăjitură și nu își pot imagina Crăciunul fără aceasta.

Zâna noastră speră că rețeta va dăinui și o va putea realiza alături de nepoți în același mod. Partea cea mai bună este că rețeta a fost încercată de alte Zâne Manna, așadar acest cozonac delicios, tradițional, a devenit o tradiție, un element „must-have” al Crăciunului la Manna.

Poate că va deveni și favoritul tău??

Ingrediente:
Aluatul:
1 kg de făină
500 g unt
1 ou
50 g de drojdie
puțină sare

Umplutură:
0,5 kg semințe de mac (și/sau nucă)
0,5 kg de zahăr
10 punguțe de zahăr vanilat
1 sticluță de aromă de rom (38 ml)
Coaja rasă a 2 lămâi

Zdrobim untul în făină. Se adaugă drojdia în puțin lapte călduț, îndulcit cu zahăr. Când s-a topit adăugăm la aluat oul și un praf de sare. Se frământă bine, se lasă la dospit și apoi se împarte în 5 părți.

Între timp pregătim umplutura. Topește zahărul în atâta apă cât să îl limiteze, apoi adaugă macul, aroma de rom și lămâia rasă; le lasă la fiert puțin timp. Umplutura de nucă se prepară într-un mod similar, doar fără lămâie rasă. Dacă dorești să folosești ambele tipuri de umplutură, vei avea nevoie de o porție dublă de aluat.

Și umpluturile se împart în 5 părți și se întind pe foile de aluat întinse. Rulează aluatul și apasă în părțile laterale.

Se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, în modul de coacere jos-sus, cca. 30-40 de minute.

Hmm, aproape că îi simt aroma și parcă deja am o dispoziție festivă de Crăciun! ?

Voi aveți o rețetă tradiționlă de Crăciun la care reveniți cu familia an de an?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe