Postul periodic - un remediu miraculos pentru pierderea în greutate?
postul periodic - un remediu miraculos pentru pierderea în greutate?

Postul periodic - un remediu miraculos pentru pierderea în greutate?



Iată perioada postului înainte de Paște, un vechi obicei creștin de a ține un post de 40 de zile în astfel de momente. Știm de mult că postul este benefic nu numai din punct de vedere religios, ci și al sănătății. Pe lângă numeroasele sale efecte fiziologice pozitive, ajută și mulți oameni să slăbească și să-și mențină greutatea corporală ideală.


Există multe feluri de post. Una dintre dietele la modă, preferate în zilele noastre este postul intermitent. Este aceasta cu adevărat soluția pentru a obține silueta dorită?

Ce înseamnă postul intermitent?

Postul înseamnă abținerea de la alimente sau anumite grupuri de alimente pentru anumite perioade de timp mai lungi sau mai scurte. Unii oameni nu mănâncă mai multe zile, alții o zi pe săptămână în mod regulat, iar pentru alții, postul înseamnă abținerea de la carne, dulciuri și produse pentru plăceri. Dacă nu exagerăm, organismul nostru va beneficia cu siguranță de pe urma postului. Cu toate acestea, nu toată lumea poate să țină post zile întregi - de exemplu, pentru că nu mănâncă acasă, nu prestează muncă fizică grea sau se confruntă cu o boală cronică.
Ei bine, există o formă mai ușoară de post, postul intermitent, ceea ce înseamnă privare de hrană pe termen scurt sau parțial, făcând tot procesul mai ușor de îndurat. Are mai multe forme, dintre care cele mai cunoscute sunt:
  • Metoda 16:8:
Aceasta înseamnă că avem voie să luăm mâncare cu noi timp de 8 ore pe zi, timp în care mâncăm normal, ca de obicei. Aceasta este urmată de o perioadă de 16 ore în care nu mâncăm, decât consumăm apă plată sau ceai neîndulcit.
  • Metoda 5:2:
Mâncăm ca de obicei, timp de 5 zile pe săptămână, dar timp de 2 zile putem consuma doar 500-600 de calorii pe zi, de obicei cu o singură masă. Cele 2 zile de post trebuie să fie în zile neconsecutive.
  • Dieta alternativa:
Procedând astfel, într-o zi mâncăm ca de obicei, iar a doua zi consumăm doar 25% din aportul obișnuit de calorii, așadar, alternăm zilele de post cu zile „normale”.

Efecte benefice asupra organismului

Postul este foarte benefic pentru organism, deoarece corpul uman a evoluat din vremuri străvechi, pe când perioadele bogate în hrană erau urmate de cele sărace. Organismul nostru s-a adaptat la acest fenomen, iar acest program continuă să funcționeze, în ciuda abundenței actuale și a alimentației exagerate, continue. În plus, în prezent, realizăm doar o fracțiune din cantitatea ideală de mișcare „programată”. Nu e de mirare că obezitatea, tulburările de alimentație și diferitele boli metabolice sunt atât de comune.

Marele efect al postului periodic constă din faptul că, în perioada de post, organismul începe să descompună depozitele de grăsime ale corpului – astfel încât poate aduce o contribuție semnificativă la pierderea în greutate și la menținerea unei greutăți corporale ideale.

De asemenea, poate îmbunătăți sensibilitatea celulelor la insulină, deoarece nivelele de insulină nu mai sunt în mod constant mari, ca și cum ai mânca de dimineața devreme până seara târziu și chiar ai lua gustări între mesele principale. De asemenea, s-a demonstrat că are efecte pozitive asupra inimii și tensiunii arteriale. În studiile pe animale, a fost demonstrat efectul său preventiv asupra diabetului zaharat. Cu toate acestea, ceea ce devine poate cel mai promițător pentru cei care doresc să slăbească, este faptul că te ajută să slăbești și să-ți menții greutatea ideală.

Așadar, este acesta un panaceu?

În niciun caz, întrucât asemenea altor situații, și acest proces poate fi executat greșit, nefuncționând la fel pentru toată lumea, iar unora nici nu le este recomandat.

Un pericol poate fi ratarea micului dejun pentru a se „încadra” în perioada de timp de 8 ore, iar astfel, poate apărea o foame atât de severă, încât apare tendința de a mânca și mai mult în timpul meselor ulterioare, decât de obicei. Mulți oameni susțin că un mic dejun nutritiv este foarte important pentru un randament bun și, de asemenea, pentru a nu ne înfometa după o porție mare de carbohidrați la prânz.

Acest efect a fost confirmat și de cercetările de la Universitatea Nottingham Trent: au observat cât de mult au mâncat voluntarii înainte și după o zi de post cu 700 de calorii. S-a dovedit că ei au mâncat involuntar mai mult cu o zi înainte și chiar mai mult după ziua de post, decât grupul de control, care nu a postit. În plus, nivelul de activitate fizică era mai scăzut în ziua postului. Aceasta poate fi o reacție subconștientă: dacă cineva știe că a doua zi poate mânca doar puțin, sau abia după post, tinde să se „răsfețe” puțin, pentru a compensa caloriile lipsă. Și acest lucru reduce foarte mult efectele pozitive ale zilei de post.

Un al doilea aspect important este luarea în considerare a stării de sănătate. Tot postul pune o presiune asupra organismului, așadar este recomandat doar persoanelor sănătoase. Oricine prezintă afecțiuni sau boli cronice ar trebui să îl încerce numai la sfatul și supravegherea medicală. Această metodă nu este recomandată persoanelor sub 18 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu diabet sau alte boli metabolice, persoanelor foarte slabe sau oricărei persoane care a avut vreodată o tulburare de alimentație.

Atunci post sau dietă?

Ai devenit puțin confuză și nu mai înțelegi dacă această abordare este sau nu dieta ideală? Nu mă surprinde: dumpingul de informații în acest sens este atât de vast, încât nu mai știm ce anume est sănătos și benefic. Dacă vrei să te bucuri de nenumăratele beneficii ale postului și ești sănătoasă, atunci poți să-l încerci; dacă ești nesigură, discută cu medicul tău de familie.

Dar nu uita, dacă dorești să pierzi în greutate, atunci trebuie să ai în vedere premisa de bază extrem de simplă, pe care se bazează dieta: aportul de calorii ar trebui să fie mai mic decât consumul acestora. În plus, această metodă de post ține cont doar de frecvența mâncatului, deși la fel de important este și ce anume și cât anume consumi. Esența pierderii în greutate pe termen lung, sigură și sănătoasă este o dietă moderată, bogată în legume, fructe, proteine ​​valoroase, fibre, aport adecvat de lichide și activitate fizică. Dacă o urmezi, faci exact ceea ce trebuie pentru un corp zvelt și sănătos.

E primăvară, să slăbim, să ne înfrumusețăm!! ?
Dacă vrei, ne poți împărtăși cea mai bună metodă de a ne atinge/menține greutatea ideală!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe