Este un fenomen mondial șezutul de durată, oamenii devenind din ce în ce mai inactivi fizic. Stăm la serviciu, stăm în vehicule, stăm acasă, în fața televizorului, la computer. Și experții nu reușesc să avertizeze îndeajuns cât de dăunător este acest lucru pentru sănătatea noastră.
La urma urmei, corpul nostru este conceput să se miște intens toată ziua, să meargă mult și să mănânce. Așa suntem programați din interior, dar stilul nostru de viață de astăzi s-a depărtat cu mult de origini. Și toate acestea au nenumărate consecințe devastatoare pentru sănătatea noastră. Potrivit unor cercetări, sedentarismul îndelungat, prin poziția șezut, este chiar mai dăunător pentru organism decât fumatul.Care sunt efectele negative ale șeztului și ce putem face pentru a le atenua?
Vaietul coloanei vertebrale
Șezutul îngreunează în primul rând sistemul nostru musculo-scheletic. Așezarea necorespunzătoare, de exemplu, aplică o presiune de aproape două ori mai mare pe discurile cartilajului, decât atunci când stăm în picioare - devenind un chin pentru coloana vertebrală, un focar pentru nenumărate probleme ale coloanei vertebrale.Este foarte important să menții curbura normală a coloanei vertebrale, adică să nu îți întinzi gâtul înainte, deoarece acest lucru are un efect extrem de negativ asupra coloanei cervicale. Nu cocoșa talia dacă nu dorești dureri de spate - prea o postură ușor concavă. Pentru a realiza acest lucru, plasează la spate o pernă mai mică sau chiar un prosop rulat.
În același timp, mușchii, tendoanele și ligamentele devin obosite și slăbite din cauza posturii unilaterală, statică. Cercetările sugerează, de asemenea, că joacă un rol în dezvoltarea osteoporozei. Din acest motiv, este necesar să întrerupi regulat șederea. Potrivit multor experți, nu ar trebui să stăm într-un singur loc mai mult de 30 de minute consecutiv. Desigur, în multe cazuri nu putem evita acest lucru, dar trebuie totuși să avem grijă să întrerupem șederea cel puțin la fiecare oră și să ne mișcăm, în special picioarele, timp de câteva minute.
Și sistemul cardiovascular are de suferit
Dar gama de efecte adverse este mult mai largă. Asocierea dintre stilul de viață inactiv și bolile cardiovasculare a fost clar stabilită. Crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, obezitate, vene varicoase, tromboză, hemoroizi și chiar demență și tumori. În plus, funcționarea normală a organelor interne este împiedicată de o postură incorectă și de lipsa mișcării, deoarece aportul de sânge din țesuturi scade și, prin urmare, metabolismul devine precar.Și nu am menționat efectele privirii la ecran, executate asupra ochilor și a sănătății noastre mintale - dar acesta este un alt subiect.
Trucuri de birou pentru sănătatea noastră
Cum poți încorpora cantitatea potrivită de mișcare în munca ta?Nu ține totul la îndemână, pentru a te forța să te ridici și să te deplasezi până la obiectele necesare, precum un fotocopiator. Dacă dorești să discuți ceva cu un coleg aflat în altă încăpere sau birou, nu face acest lucru prin e-mail sau telefon, ci mergi până acolo. Acest obicei devine benefic și în cazul relațiilor interpersonale. Uneori este recomandat să ieși la aer curat dacă este posibil. Pentru asta, desigur, nu folosi liftul, ci scările! Urcatul scărilor conferă o mișcare perfectă picioarelor, iar între timp îți reîmprospătează corpul și mintea.
Reglarea corectă a monitorului, a scaunului și a mesei este foarte importantă. De asemenea, poți utiliza diverse instrumente facile. Un astfel de instrument este mingea pilates sau fitness, care încurajează o postură corectă și menține musculatura activă în timp ce stai, sau perna umplută cu penaj, care asigură ca șoldurile tale să fie mai sus decât genunchii, fiind un beneficiu enorm taliei. Există, de asemenea, perne de scaun umplute cu aer, care ajută și la schimbările dinamice ale posturii.
La întruniri poți participa și stând în picioare, existând mese ajustabile, astfel încât să poți lucra în timp ce stai. În timp ce stăm în picioare, nu facem un bine doar coloanei vertebrale, dar ardem și mai multe calorii, iar creierul nostru este mai recreat atunci când ne menținem activi.
Și cel mai important: profită de pauza de masă! Nu lua câteva înghițituri șezând în fața monitorului. La urma urmei, această mică pauză îți oferă ocazia să te miști și să te relaxezi. Pe de altă parte, în fața calculatorului nu acorzi atenție mâncatului, consumând automat mai mult decât ai plănuit. Totodată, nu este o idee bună să păstrezi gustări nici în sertar. Orice ai dori să consumi, ieși în bucătărie, fă mișcare pentru ceea ce-ți dorești. Dacă ai ocazia, fă o plimbare de un sfert de oră în aer curat, în timpul unei pauze de prânz, ce îți va revigora într-un mod minunat trupul și sufletul.
Și cum rămâne cu timpul liber?
Relaxează-te - dar activ!
Relaxează-te - dar activ! Să recunoaștem, după o zi stresantă la serviciu, avem tendința să luăm o cină bună și apoi relaxare evetual la televizor, în fața computerului sau cu telefonul în mână.Nici nu ne-am putea face mai rău decât atât! În cazul activităților de birou sau alte activități sedentare, adevărata odihnă constă din mișcare.
Efectele negative ale unui stil de viață sedentar pot fi prevenite prin sport zilnic, regulat, pe lângă schimbările frecvente de poziție și mișcare în timpul zilei. Chiar și o jumătate de oră de mers pe zi poate ajuta, conform testelor. Cu toate acestea, regularitatea și intensitatea sunt foarte importante, așadar pasul alert este cel ideal.
Orice alte forme de mișcare sunt la fel de benefice, întrucât accelerează respirația și bătăile inimii. Nu-ți place sala de sport sau nu o poți încorpora în rutina ta zilnică? Nicio problemă! Poți utiliza greutăți și acasă! Nu ai gantere? Nici asta nu ar trebui să fie o scuză! Exercițiile de antrenament fără accesorii sunt la fel de eficiente - caută pe internet o mulțime de super exerciții și idei!
În afară de sport, există mici trucuri pe care le poți personaliza pentru a-ți crește cuantumul de exerciții zilnice. Dacă locuiești aproape de serviciu, atunci te poți deplasa pe jos sau cu bicicleta. În acest fel, te poți pregăti mental pentru sarcinile zilnice și îți ajuți organimul să se destreseze, iar apoi, poți atenua problemele de la serviciu în drum spre casă. Dacă locuiești mai departe de serviciu, atunci poți coborî cu 1-2 stații mai devreme sau poți parca mașina puțin mai departe dacă ai posibilitatea. Poți folosi scările în loc de lift. De asemenea, poți să obții un pedometru și să stabilești o limită zilnică de atins, ceea ce te va motiva. Experții recomandă să faci cel puțin 10.000 de pași pe zi.
Ideea este: ridică-te și mișcă-te! Trupul tău, sufletul tău, îți vor fi recunoscătoare!
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta