Comoara noastră, apa - cum să avem grijă de ea?
comoara noastră, apa - cum să avem grijă de ea?

Comoara noastră, apa - cum să avem grijă de ea?



Deși există multă apă pe Pământ, cantitatea care poate fi folosită de oameni este mult mai mică: avem la dispoziție doar 2,5% apă dulce și avem acces doar la 0,3% din aceasta. Deci economia este cheia.


Este șocant faptul că un om obișnuit din UE consumă în medie, în jur de 150 de litri de apă pe zi. În același timp, în țările în curs de dezvoltare, ajunge doar o fracțiune din aceasta pe cap de locuitor; în Mozambic, de exemplu, doar 10 litri! Nu trebuie să ne gândim că, dacă avem suficientă apă, o putem irosi în voie. Acest lucru se datorează faptului că aprovizionarea cu apă utilizabilă, de înaltă calitate, se epuizează rapid în întreaga lume și este limitată. Comportamentul nostru afectează soarta și viețile copiilor și nepoților noștri.
Aș dori să îți împărtășesc câteva sfaturi utile pentru economisirea apei.

Economie în baie

  • Există multă apă pentru curățarea zilnică. Alege să faci un duș în loc de o baie! În timpul unei băi, folosim aproximativ 160 de litri de apă, în timp ce un duș de 5 minute înseamnă aproximativ 60 de litri. În plus, acesta din urmă este mai sănătos, mai igienic și mai revigorant.
  • Când faci un duș, îți speli părul, dinții, te epilezi și te speli pe mâini, oprește apa în timp ce te săpunezi, șamponezi și te cureți. Utilizează o cană la spălatul pe dinți.
  • În timp ce aștepți să curgă apa caldă, se pot scurge câțiva litri în plus de apă. Nu o irosi, pune o găleată sub robinet sau duș și poți folosi apa adunată la clătirea sau chiar curăţarea toaletei.
  • Poți instala pe robinete un aerator care economisește apă, care îmbogățește apa cu aer. Din cauza presiunii ridicate, nici nu vei observa diferența - cu atât mai mult pe factura de apă!
  • Un alt risipitor mare este toaleta: la o clătire putem folosi chiar și 7-9 litri de apă potabilă valoroasă! Este un lux imens. Merită să instalezi un agent de clătire unde reglăm cantitatea de apă folosită, astfel încât poți reduce consumul unic al rezervorului cu până la 5 litri. O soluție și mai bună este un rezervor care reutilizează apa folosită la spălarea mâinilor.
  • Din punct de vedere al protecției mediului, este de asemenea important să folosești produse de curățare ecologice, deoarece acestea pun o povară mult mai mică asupra sistemelor de tratare a apei.
  • Umple întotdeauna mașina spălat rufe și economisește energie dacă o setezi doar la temperatura potrivită. Hainele nu foarte murdare, cum ar fi cele purtate le birou, le poți spăla și numai la 40 de grade.

Idei în bucătărie

  • Poți economisi multă apă și atunci când speli vase. Pornește mașina de spălat vase numai când este plină. Clătirea prealabilă nu este necesară, este suficientă curățarea vaselor de reziduurile alimentare mai abundente.
  • Nu spăla vasele manual sub jet de apă continuu, deoarece vei consuma mult mai multă apă. De asemenea, poți clăti cu apă curată în chiuvetă, așadar va fi suficientă o cantitate mult mai puțină de apă.
  • Poți spăla legumele și fructele într-un vas plin cu apă în loc de apă curentă, folosind o perie.
  • Totodată, multă apă se poate pierde inutil și în timp ce aștepți să sosească apare rece de la robinet, pe timp de vară. Adună apa cursă într-un castron și folosește-o pentru a uda flori. O altă soluție este să pui o sticlă cu apă în frigider.
  • Când prepari ceai și cafea, măsoară înainte cantitatea dorită cu ceașca. Pentru mulți, apa ta scursă în exces, printr-o simplă mișcare, ar însemna o comoară valoroasă.
  • Pentru a proteja și calitatea apei, este important să nu verși deșeuri alimentare sau ulei uzat la canalizare! Resturile alimentare își au locul la gunoi, într-o pungă (desigur și acest lucru ar trebui evitat), iar uleiul uzat îl poți arunca la dispensere speciale sau puncte speciale de ridicare.

Sfaturi pentru grădină, curte

  • Prin udarea potrivită, poți economisi o cantitate notabilă de apă - și bani. Stropește seara sau dimineața devreme, deoarece apa se evaporă foarte repede pe căldura zilei. Stropește în special tulpinile plantelor, nu întreaga plantă, iar o soluție mult mai economică poate fi reglarea sistemului prin picurare, decât irigarea prin aspersie.
  • Dacă nu dorești să risipești apă potabilă în grădină, atunci achiziționează un sistem de colectare a apei de ploaie! Ai însă grijă să îl acoperi atunci când nu plouă, pentru ca apa acumulat să nu se evapore, dar și pentru a împiedica animalele de companie să cadă în acesta.
  • Dar nu am ajuns la capătul opțiunilor: cu o acoperire adecvată a solului, poți preveni evaporarea apei, spre exemplu prin mulcire. Iarba nu trebuie cosită foarte des și până la refuz - cu cât firele de iarbă sunt mai lungi, cu atât acoperă mai bine solul și cu atât se usucă mai puțin. În plus, prin cositul mai rar, economisești energie.
  • În ziua de azi, toate suprafețele libere sunt betonate de oameni, iar acest fapt este extrem de dăunător! Betonul absoarbe căldura din timpul zilei și apoi o revarsă noaptea, iar în absența plantelor nu există evaporare, insecte, albine. În plus, în urma unei ploi abundente, se inundă pivnițele, iar în orașe, după ploaie, de multe ori apa care nu poate pătrunde în pământ, curge adesea pe drumuri și străzi. Mai degrabă să ai spații verzi cu iarbă și flori, iar acolo unde este absolut necesar, de ex. la ieșirea pentru automobil, așează piatră de pavaj sau pavează pământul cu pietriș.
  • Nu folosi furtun pentru a spăla mobilierul de grădină, ci o găleată cu apă și o cârpă, utilizând astfel o fracțiune din cantitatea de apă.
  • Spălarea auto este, de asemenea, mult mai economică și mai ieftină, dacă se realizează manual.

Dacă încorporezi treptat aceste idei în viața ta de zi cu zi, nu numai că vei face foarte bine Pământului nostru, dar vei simți impactul și asupra portofelului tău!
Dacă și Tu ai sfaturi utile pentru economisirea apei, împărtășeșteni-le! ?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe