Lumânări artizanale din ceară de albine în 5 pași
lumânări artizanale din ceară de albine în 5 pași

Lumânări artizanale din ceară de albine în 5 pași



Atmosfera intimă și prietenoasă creată de lumina lumânării e binevenită în orice anotimp – însă acum, când ziua scade, lumânările vor avea un efect și mai plăcut.

Dar nu toate lumânărelele sunt bune pentru tine: majoritatea celor din magazine sunt fabricate din ceară provenită din petrol (plin de toxine) și cu fitil din plumb. Când aprinzi respectivele lumânări mai mulți compuși toxici (de ex. toluen, benzol) sunt eliberați în atmosferă și se depun pe diferite suprafețe din cameră.

Ionii benefici din ceara de albine – curăță aerul din casă

Ai aici o alternativă mai bună: o rețetă excelentă ce te va învăța să confecționezi singură lumânări din ceară de albine și ingrediente naturale, care vor curăța și aerul din jurul tău. Atunci când e arsă, ceara de albine eliberează ioni încărcați negativ. Datorită legilor atracției dintre obiectele încărcate diferit, ionii încărcați negativ atrag particulele încărcate pozitiv ce plutesc în aer – precum bacteriile, polenul, praful și alergenii. Aceste particule devin mai grele și cad pe podea, de unde e mult mai simplu să le îndepărtezi. De aceea, o lumânare din ceară de albine are efecte pozitive în cazul simptomelor de alergie sau astm. Ce zici, ești gata să faci o încercare?

Înainte de a începe

E important să ai în vedere câteva lucruri, înainte să te apuci să confecționezi lumânări.
Cel mai important: fitilul. Trebuie să fie din bumbac, și trebuie să fie gros, pentru că ceara de albine arde mai greu. Dimensiunea fitilului e și ea importantă – fă-l mai lung, pentru a-l putea tăia ulterior.

Ceara de albine va fi mai ușor de modelat dacă adaugi în ea niște ulei de cocos.


De ce ai nevoie:

  • 360g ceară de albine pură
  • 360g ulei de cocos
  • fitil de bumbac
  • cântar de bucătărie
  • pahare în care să pui lumânările
  • 1 creion sau bețișor de frigăruie pentru a fixa fitilul
  • foi de ziar pe care să le pui pe masa de lucru
  • vas mare de măsurat pentru ingredientele încălzite
Preparare:
  1. Folosește cântarul de bucătărie pentru a măsura cantitatea exactă de ceară de albine. Încălzește ceara – cea mai bună este temperatura medie. Poate deveni inflamabilă dacă este prea mult înfierbântată. În timp ce se încălzește ceara, poți tăia bucățile de fitil de dimensiuni egale. Lasă-le cu câțiva centimetri mai lungi decât paharul în care torni lumânarea.
  2. Introdu fitilurile în ceara ce se încălzește, scoate-le și așază-le pe o foaie de ziar. Întinde-le până cand se îndreaptă: impinge unul din capete în jos, cu creionul, în timp ce pe celălalt îl ții cu degetele drept. Când ai terminat, lasă-le să se usuce.
  3. Când ceara este aproape fluidă, adaugă cantitatea exactă de ulei de cocos. Când amestecul este fluidizat complet, toarnă o parte în pahare (câțiva centimetri), apoi pune imediat un fitil în mijlocul fiecărui pahar. Asigură-te că capătul fitilului atinge fundul paharului.
  4. Ține fitilul drept până când amestecul de ceară cu ulei de cocos devine suficient de solid ca să țină singur fitilul drept. Lasă-le deoparte, pentru ca ceara să se solidifice.
  5. Imediat după ce ai pus fitil în toate paharele, leagă capătul de sus al fitilelor de un creion/bețișor și așează-l pe buza paharului. Apoi umple paharele cu ce a mai rămas din ceara lichidă, până când ajunge cam la 2 cm de margini. Pune deoparte paharele și lasă ceara să se răcească – durează între 12-14 ore!

Tot ce mai ai de făcut e să ajustezi fitilul. Aprinde-le și bucură-te de lumânări 100% naturale, care curăță aerul :)

Nu te îngrijora dacă lumânarea nu se aprinde imediat la început. E normal.

Pont #1: nu uita că după ce se întărește, ceara e greu de îndepărtat de pe orice suprafață. De aceea, îți sugerez să folosești un creion sau un bețișor pe care poți să-l arunci ulterior. Dacă ceara a picat și pe peretele paharului, șterge-o cât e fluidă – e mai ușor așa.

Pont #2: E mai bine să lași ceara să se răcească gradual – altfel, se va crăpa.


Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe