Ajutor, îmi cade părul! Ce să fac?
ajutor, îmi cade părul! ce să fac?

Ajutor, îmi cade părul! Ce să fac?



În ziua de astăzi tot mai mulți oameni se confruntă cu problema căderii părului.

Din păcate, stilul nostru de viață agitat și stresant, obiceiurile nesănătoase și mediul poluat pot deveni factori declanșatori. În același timp, acest simptom poate indica și boli ori deficiențe grave, așadar, atât depistarea, cât și eliminarea ori tratarea acestora, devine uneori o sarcină medicală. Care pot fi cauzele, ce putem face în această privință și cum o putem preveni?

Când putem vorbi despre căderea părului?
Părul nostru se schimbă în mod constant, așadar căderea este normală. Aproximativ 90% din firele părului se află în faza de creștere, în timp ce restul de 10% sunt în faza de repaus. Firele de păr cresc timp de 3-5 ani, apoi cad după o perioadă de repaus de 2-3 luni, iar foliculii de păr produc fire de păr noi. Căderea a 50-100 de fire de păr pe zi este normală. Dacă numărul lor este peste 100, indică deja o problemă.

Care ar putea fi motivele?
Există diferite forme ale căderii părului. La bărbați, odată cu înaintarea în vârstă, părul începe să se rărească de la tâmple, spre frunte, din cauza efectului hormonilor androgeni. La unii oameni procesul începe de la o vârstă foarte fragedă, în timp ce alții, îl resimt mult mai târziu și aproape minimal. Gradul de sensibilitate al foliculilor de păr la hormoni este direct proporțional cu materialul genetic moștenit. Există un ingredient activ, minoxidil, care poate încetini procesul, disponibil sub formă de loțiuni de păr în farmacii.

Din păcate, această formă poate afecta și femeile, dar acestea se confruntă cu pierderea unei cantități mai mici de păr, și în special din creștetul scalpului. Ingredientul activ menționat poate fi, de asemenea, eficient și în cazul femeilor. Rărirea părului poate fi caracteristică și după menopauză, ce este cauzată și de modificări hormonale.

Dacă prezinți pete de chelie, există cauze specifice interne, de regulă ale organelor, caz în care este important să consulți un dermatolog, care îți va examina starea scalpului și te va trimite la examinări adecvate dacă este necesar. Fenomenul este adesea cauzat și de un focar inflamator în organism sau de o boală autoimună.

Căderea difuză a părului poate fi cauzată de diferite deficiențe, afecțiuni, boli cronice, stres intens asupra organismului, de ex. intervenții chirurgicale, diete drastice, dar și stresul psihologic, ori poate apărea ca și efect secundar al medicamentelor, tratamentelor, precum se cunosc efectele binecunoscutele chimioterapie.

Există, de asemenea, o multitudine de factori externi care pot induce căderea intensă a părului, de ex. produse de îngrijire a părului care conțin substanțe chimice agresive, vopsirea părului, coafarea, îndreptarea cu placa, permanentul de lungă durată, părul prea strâns, expunerea la lumină UV puternică și frecventă vara, apă clorurată sau sărată, în piscină sau la mare, purtarea unei căciuli prea strâmte, prea groase, pieptănare cu perii și pieptene de păr de proastă calitate, pieptănări prea dese și prea dure sau chiar extensiile de păr.


Ce putem face în acest sens?

După cum poți vedea, acesta este un sistem foarte sensibil care poate fi afectat de orice impact direct. Totuși, am și vești bune, deoarece ai posibilitatea de a face multe pentru a preveni sau, dacă este necesar, a elimina căderea nesănătoasă a părului.
Dacă pierderea părului durează de o perioadă prea lungă te timp, iar acesta se pierde în cantitate mare, atunci este necesar un examen medical și probabil un tratament adecvat.
Cu toate acestea, poți învăța o serie de obiceiuri/rutine benefice care pot, direct sau indirect, prin sănătatea și echilibrul tău, să aibă un efect bun asupra stării părului tău.

  • Rolul nutriției este foarte important, întrucât părul nostru este format și din alimentele pe care le consumăm. Evită dietele drastice, iar vegetarienii și veganii trebuie să acorde o atenție deosebită aportului adecvat de proteine. De asemenea, părul are nevoie de vitaminele A, B, C, E și H, precum și de fier, sulf, cupru, zinc și acizi grași omega-3. Dacă vrei să mergi la sigur, atunci încearcă vitamina pentru păr Manna Life cu biotină și acid folic, care oferă frumusețe părului, unghiilor și pielii tale mulțumită a 13 ingrediente active atent selectate și, nu în ultimul rând, este foarte delicată!

  • Alegerea atentă a produselor de îngrijire a părului este importantă. Folosește întotdeauna produse care se potrivesc tipului tău de păr și care conțin ingrediente naturale. Printre șampoanele și balsamurile Manna, vei găsi produse blânde, fără chimicale, pentru toate tipurile de păr. După spălarea părului, clătește bine șamponul și balsamul.

  • Nu exagera cu spălarea părului, este suficientă de două ori pe săptămână. Nu-ți spăla părul cu apă prea caldă. Dacă este posibil, lasă părul să se usuce singur la temperatura camerei sau în aer liber dacă este cald, iar dacă totuși ai nevoie să folosești uscător de păr, atunci alege cea mai scăzută setare, astfel încât aerul să nu fie prea fierbinte. Cu toate acestea, să nu ieși niciodată afară cu părul ud, dacă vremea este răcoroasă, deoarece răcirea foliculilor de păr poate duce la căderea ireversibilă a părului.

  • După ce ți-ai spălat părul, pieptănă-l părul doar pe jumătate uscat, deoarece părul este cel mai vulnerabil atunci când este complet ud. Alege o perie sau un pieptene din material natural cu dinți și peri rotunjiți. Pieptenele premium Manna din lemn de piersic are un design superb, iar părul tău îți va mulțumi! Nu te pieptăna prea des și prea solicitant, pentru că și așa îți poți stresa părul și scalpul. Dacă este posibil, poartă părul liber, prinsul regulat sau prea strâns va deteriora foliculii de păr. Ai grijă și la extensiile de păr și la diferitele instrumente de coafare!

  • Protejează-ți părul și de efectele dăunătoare ale mediului! Poartă o căciulă atunci când este frig, dar nu prea groasă și nici prea strâmtă. Vara, folosește produse de îngrijire a părului cu protecție solară sau optează pentru pălării. Poți citi mai multe despre obiceiurile dăunătoare de îngrijire a părului aici.

  • Hrănește-ți părul și din exterior! Pe de o parte, poți face acest lucru cu produse de îngrijire a părului de calitate, realizate din ingrediente naturale, iar pe de altă parte, este un obicei foarte bun să aplici o mască de păr de 1-2 ori pe săptămână. La sfârșitul articolului de blog citat, poți descărca gratuit o carte electronică cu sfaturi grozave despre realizarea măștilor din ingrediente naturale. O idee grozavă este și să aplici Spray-ul intens-reparator pentru regenerarea părului, înainte de spălare.

Părul este bijuteria noastră - ai grijă de el! Sper că ai regăsit câteva sfaturi și idei utile pentru a îți menține superbă și sănătoasă podoaba capilară. ?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe