Ştiu deja şi cei mai mici că avem nevoie de copaci şi păduri întinse intacte pentru a menţine oxigenul din atmosfera Pământului la un nivel bogat şi viabil.
Acum o sută de ani, numărul de indivizi era la 230.000 - astăzi mai sunt doar 7.300 de orangutani pe insulele Borneo şi Sumatra, conform datelor World Wide Fund. Iar cauza nu este alta decât înfiinţarea plantaţiilor de palmieri. Din 1990, flora şi fauna autohtonă din Indonesia a fost distrusă pe o suprafaţă de 31 mii de hectare, aproape cât teritoriul Germaniei.
Ai şi tu motive numeroase ca să ocroteşti copacii, să plantezi puieţi, să trăieşti printre copaci. Iată cele mai importante dintre acestea:
- Mai puţină atenţie se acordă copacilor din zona urbană decât protecţiei pădurilor tropicale. E bine de ştiut: conform calculelor organizaţiei mondiale a sănătăţii, copacii din jungla de beton salvează viaţa a 7 milioane de persoane anual prin purificarea aerului plin de praf şi fum din oraşe.
- Multe decenii de experienţă medicale arată că simpla vedere a copacilor ajută pacienţii spitalizaţi în vindecare. Pacienţii amplasaţi în săli cu vedere la copaci sau parcuri se recuperează mai repede.
- Plimbările făcute în parcuri şi păduri sau joggingul regulat au efecte benefice importante în protecţia sănătăţii. Nu doar mişcările în aer liber, bogat în oxigen, ajută corpului, dar şi apropierea copacilor are efect vindecător asupra psihicului. Persoanele care suferă de depresie şi anxietate, persoanele vârstnice sau cele care se luptă cu probleme de concentraţie şi atenţie pot beneficia în special de apropierea copacilor, susţin cercetările.
- Ba chiar, mulţi susţin că proximitatea copacilor poate avea efect special vindecător, relaxant, facilitează echilibrul psihic sau chiar energizează. Dacă vezi persoane care se plimbă cu ochii închişi în pădure şi îşi ţin fruntea şi faţa lipite de trunchiul copacilor, nu fi surprinsă. :)
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta
Soțul meu, fiind inginer silvic, plantează în fiecare an puieți împreună cu elevii de liceu, însă, din păcate, la noi în țară se taie mai mult decât se plantează. Va veni și ziua în care nu va mai fi nimic de tăiat...