Aproape toate cunoştinţele mele fac eforturi considerabile ca să mănânce sănătos şi să pună zilnic pe masa familiei mâncăruri naturale, cât se poate de „adevărate”. Totuşi, există foarte puţini oameni care sunt capabili, în orice împrejurare, să reziste tentaţiei aromelor artificiale.
Probabil că şi tu ai observat deja că atunci când ai sărit peste o masă sau ai dormit puţin, eşti foarte obosită sau stresată, devii atrasă insurmontabil de alimentele nesănătoase: mâncăruri sărate, zaharisite, pline de grăsimi şi calorii, alimente rafinate, snacksuri, gustări şi deserturi.
Te-ai gândit vreodată, care ar putea fi motivul acestei pofte exagerate?
Un studiu recent a arătat că nu este vorba numai de faptul că în stare de oboseală, foame sau stres organismul are nevoie să obţină energie cât de curând, de aceea glucidele cu absorbţie rapidă par să-i fie cea mai bună opţiune. Acestei nevoi poate că am fi în stare să facem față, dar există un motiv mult mai serios şi de anvergură pentru care, în loc de mâncarea reală, alegem mâncăruri pline cu arome artificiale sau potențiatori de aromă. Secretul este că de milioane de ani suntem programaţi ca să atribuim mai multe substanțe nutritive şi conţinut mai mare de vitamine alimentelor extrem de aromate și cu culori stridente decât celor cu gust mai fad şi mai puţin aspectuoase. De aceea consider că este o mare problemă că industria alimentară este interesată în producţia de mărfuri prezentabile și cu aspect sănătos, care pot fi păstrate pe rafturile magazinelor pentru o lungă perioadă de timp. Poate că ai citit şi tu că nu numai noi simţim că roșiile de astăzi au mai puţin gust decât cele din copilăria noastră, acestea au într-adevăr mult mai puţină aromă de roșii, dar sunt din ce în ce mai mari, se pot păstra pentru mai mult timp şi sunt foarte îmbietoare. Aceasta este o problemă atât de mare în zilele noastre, încât cercetătorii caută soluţii pentru a se putea cultiva, vinde şi consuma din nou roșii savuroase.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta