Comorile uitate ale iernii
comorile uitate ale iernii

Comorile uitate ale iernii



Sezonul fructelor de toamnă se apropie încet de sfârșit, iar iarna opțiunile sunt foarte limitate dacă vrei să mănânci fructe proaspete.

Mulți oameni se limitează la mere sau fructe exotice până în primăvară, sau consumă și fructe nesezonale transportate de la multe sute de kilometri aici. Cu toate acestea, există câteva fructe marginalizate nemeritat, consumate rar, care se coc pe clima noastră pe măsură ce vremea se răcește și pot fi păstrate pentru o lungă perioadă de timp. Să vedem ce delicatese sănătoase pot fi adăugate în dieta noastră de toamnă târzie/iarnă!

Urât, dar delicios: Moșmon (Mespilus germanica)

Moșmonul nu este un fruct prea frumos, are o textură ciudată, însă un fruct delicios și sănătos care poate fi folosit în multe feluri. Se recoltează în octombrie-noiembrie când au fost atinși de brumă. Dobândește un gust dulce și o textură moale în timpul depozitării. Apoi, coaja devine, de asemenea, subțire și ușor de dezlipit.

Față de mere, conține cantități semnificative de vitamina C și pectină. Datorită celor din urmă, are un efect foarte bun asupra digestiei și este excelentă pentru dulceață, jeleuri și sucuri. De asemenea, conține vitaminele B și E, precum și potasiu, calciu, fier și zinc. Este atribuit unui efect antiinflamator și de întărire a oaselor.

Poate fi folosită într-o varietate de moduri: gutuia

La fel, gutuia se coace târziu, în funcție de soi, din septembrie până la sfârșitul lunii octombrie. Bunicile noastre le țineau la copt pe deasupra dulapului, de unde parfuma și încăperea, deoarece au o aromă minunată, intensă, iar culoarea galben-strălucitor este plăcută privirii.

Este o adevărată cămară de vitamine cu un conținut remarcabil de vitamina C. De asemenea, gutuia este foarte bogată în pectină, motiv pentru care are un efect bun asupra digestiei. Se foloseste și în unguente, este eficient împotriva pielii crăpate și hemoroizilor.

Și industria conservelor preferă gutuia, poate fi prelucrată în multe feluri. Dar chiar și noi înșine putem realiza delicatese din acest fruct. Mai exact ce anume? Probabil vei răspunde pe loc: caș de gutui! Este cea mai des întâlnită rețetă, dar poate oferi mult mai mult decât atât: din gutui se poate face și dulceață, compot, conserve, jeleu sau supă. Poți chiar și coace gutuile, devenind astfel o delicatesa maiestuoasă în loc de prăjituri ce îngrașă. Pentru a face acest lucru, taie fructele în jumătate sau felii, toarnă sub acestea puțină apă și coace-le cca. 2 ore până se înmoaie. Se poate presăra scorțișoară și consuma alături de nuci și semințe.

„Hrana zeilor”: curmale

Denumirea științifică înseamnă cu adevărat „hrana zeilor” și pe bună dreptate. Curmalul este originar din Asia, dar poate fi cultivat și în clima noastră. Nu numai fructul portocaliu, asemănător roșiilor, ci și copacul în sine este foarte decorativ. Gustul amintește de caise. Acestea încep să fie culese toamna târziu, ce își pierd conținutul ridicat de acid tanic abia la maturitate și devin dulci ca mierea. Dacă le cumperi coapte, atunci le poți păstra la frigider doar câteva zile. Sunt foarte bogate în vitamine și minerale și sunt folosite în Japonia și China ca antidot pentru multe boli și afecțiuni. Le poți consuma crude, poți găti din acestea o dulceață grozavă, dar poți intensifica și gustul cremelor pentru prăjituri, ca să nu mai vorbim de un ingredient excelent pentru smoothie-uri. Deshidratate sunt, de asemenea, delicioase.

Gustare sănătoasă: alune de pădure

Deși sunt diferite de fructele discutate până acum, merită totuși să dedic câteva propoziții alunelor, acestui excelent snack. Nu este arahida populară, ci arahida comună, cunoscută și sub numele de alune. Cunoaștem sau nu această informație, dar le consumăm foarte des ca ingredient în dulciuri, prăjituri, ciocolate, prăjite, însă mai puțin crude.

Cu toate acestea, merită să consumăm câte o mână de alune crude din când în când. Merită acordată atenție cantității, deoarece sunt foarte bogate în calorii, conținând multe proteine ​​și acizi grași. Cei mai mulți dintre aceștia din urmă sunt acizi grași nesaturați, astfel încât consumul acestora are un efect bun asupra sistemului circulator. De asemenea, au un conținut semnificativ de vitamine și minerale. Frunzele sale sunt colectate ca plantă medicinală. Nu sunt preferate doar de industria alimentară și farmaceutică, ci și de industria cosmetică. Pe lângă faptul că sunt perfecte în salate și prăjituri, uleiul de arahide are și un efect de regenerare a pielii și de strângere a porilor atunci când este aplicat extern.

Consumă și bucură-te de cadourile de iarnă din partea naturii, nu ezita să încerci gusturi noi! ?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe