Tu cum lupți împotriva agenților patogeni?
tu cum lupți împotriva agenților patogeni?

Tu cum lupți împotriva agenților patogeni?



15 octombrie: Ziua mondială a spălatului pe mâini

Pandemia a evidențiat un aspect foarte important care este adesea ratat în „timp de pace”: rolul spălării mâinilor în prevenirea bolilor. De ce este atât de important?

O facem de mai multe ori pe zi (sperăm), totuși nu putem aprecia cu adevărat semnificația sa: este spălarea mâinilor.

De ce este importantă spălarea regulată a mâinilor?

Partea corpului nostru cea mai expusă la murdărie constă din mâinile noastre. Gândește-te câte obiecte atingi la locul de muncă, în timpul transportului, la cumpărături sau chiar în casa ta, pe care și alții le-au atins sau care au fost contaminate în diferite moduri. Problema este că bacteriile se înmulțesc extrem de repede și unele sunt capabile să supraviețuiască ascunzându-se pe diferite suprafețe timp de câteva ore, zile, iar altele chiar săptămâni. În plus, acestea cauzează o problemă tot amplă în rezistența la medicamente și antibiotice, așa-numiții agenți patogeni rezistenți. De asemenea, este îngrijorător faptul că agenții patogeni care erau obișnuiți doar în spitale apar din ce în ce mai frecvent în mediul nostru cotidian.

Conform opiniei unanime a medicilor, cea mai eficientă protecție împotriva acestora este spălarea regulată și temeinică a mâinilor!

Nu numai că protejează împotriva infecțiilor respiratorii, deoarece o proporție semnificativă a bolilor se răspândește parțial sau exclusiv prin contact. Printre altele, joacă un rol cheie în prevenirea răspândirii diferitelor boli diareice și hepatice.

Cum, când, cât timp?

Nu este suficientă simpla spălare a mâinilor, metoda este, de asemenea, foarte importantă. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor nu se spală pe mâini temeinic sau suficient de mult. Poți regăsi tutoriale ilustrative despre cum să faci acest lucru bine pe multe site-uri web. Pentru ca o spălare a mâinilor să fie cu adevărat eficientă, trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde și să acopere fiecare zonă a mâinii: palma mâinii, inclusiv degetele, de care uită mulți.

Întrebarea „când” este la fel de importantă. Nici nu ne-am gândi câți oameni uită chiar și ceea ce ne-a fost înrădăcinat din copilărie: asigură-te că te speli pe mâini înainte de a mânca. Și câți oameni consideră că este necesar după tuse, strănut sau mângâierea animalelor, chiar înainte de gătit? Apropo, tuse, strănut: știi că este „potrivit” să folosești o batistă în acel moment? Dacă nu o ai la îndemână, nici atunci nu este recomandat să tușești în mâini, decât cu excepția cazului în care îți poți spăla mâinile imediat după aceea. Potrivit experților, cea mai bună soluție în acest caz este tusea sau strănutul oprite în articulația cotului: această parte a corpului nu intră de obicei în contact cu alte suprafețe, astfel încât șansele propagării agenților patogeni sunt minime. O altă regulă importantă: după ce ai intrat acasă pe ușă, te-ai descălțat și ți-ai dat jos paltonul, primul lucru să fie spălatul pe mâini!

O altă întrebare importantă: cu ce?

Trebuie doar să mai clarificăm cu ce anume să ne curățăm și mâinile. Conform opiniei unanime a lucrătorilor din domeniul sănătății și a experților, o spălare a mâinilor simplă și cu săpun este perfectă dacă se face pentru un timp suficient, corect și cu frecvența necesară. Și nu te afli acasă și nu există nicio modalitate de a îți spăla mâinile cu săpun, atunci să ai la tine întotdeauna un igienizant cu conținut de alcool pentru mâini, pe care îl poți folosi fără apă.

Dacă dorești să îți protejezi pielea, atunci îți recomand să folosești săpunuri naturale blânde, realizate din uleiuri vegetale de calitate, fără adăugarea inutilă de substanțe chimice.

La Manna, regăsești un săpun dezvoltat special în acest scop, Săpunul COCO Manna pentru mâini cu ulei de măsline și lavandă. Pe lângă uleiurile hrănitoare, acesta îți îngrijește mâinile cu puterea glicerinei din lista de ingrediente, pe când de experiența de răsfăț absolut răspunde uleiul esențial pur cu aromă de lavandă.

Dacă își dorești un răsfăț fără parfum, atunci poți încerca alte două săpunuri de curățare blânde: Săpunul COCO cu unt de shea și Săpunul din ulei de măsline extra virgin.

Dacă pleci de acasă, nu uita să pui în geantă Spray-ul igienizant pentru mâini, cu ajutorul căruia îți poți curăța rapid mâinile, oriunde te-ai afla!

Datorită spălării frecvente a mâinilor, în special pe vreme rece, mâinile necesită o îngrijire suplimentară, iar în acest scop poți folosi Crema Manna de mâini cu unt de shea și extract de frunze de struguri roșii, realizată din ingrediente naturale.

Nu-i așa, ce armă simplă și eficientă avem împotriva agenților patogeni? Să nu uităm de aceasta! ?

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe