Dezvăluire: adevărul secret despre industria cosmeticelor (episodul 7)
Adio, DEA, MEA, TEA!
Bineînțeles că poți să-ți speli părul – ceea ce contează este cu ce îl speli. Când faci un duș la sfârșitul unei zile agitate, nu vrei doar să te relaxezi, ci și să-ți cureți corpul șli să te simți proaspătă din nou.
Din păcate, această ‘curățare’ este departe de a fi perfectă. Aduci cu tine în pat mai multe toxine decât poți să-ți imaginezi.
Printre acești parteneri nedoriți și parșivi de așternut, se numără DEA (Dietanolamina), MEA (Monoetanolamina) and TEA (Trietanolamina) – chimicale responsabile pentru conservarea pH-ului produselor respective. De asemenea, sunt responsabile și pentru textura ‘bogată’ a diverselor creme și produse de toaletă.
Cercetări din trecut au descoperit că acești compuși nu au efecte negative asupra sănătății, când sunt folosiți numai ei – DAR, în combinație cu nitriții (conservanți obișnuiți) rezultă nitrozaminele, care sunt cancerigene, chiar și în cantități mici.
Nitrosodietanolamina (NDEA)este absorbită rapid în piele și pătrunde în organe – mărind riscul apariției cancerului la rinichi, stomac, esofag și ficat. Acest compus afectează și sistemul hormonal.
Și, pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, ultimele cercetări n-au mai fost atât de concludente în DEA, MEA și TEA. Compușii DEA s-au dovedit a fi cancerigeni în cadrul testelor pe animale – iar caracterul lor cancerigen nu poate fi exclus în privința oamenilor.
Și de aici încep toate problemele...
Pentru că etichetele nu vor spune niciodată dacă conțin sau nu nitrozamină.
Un studiu a concluzionat că acest compus poate fi găsit în 40% din fardurile și contururile pentru ochi, în ciuda faptului că fabricanților nu le este permisă utilizarea lor decât în doze foarte mici și numai când e absolut necesar. Atât de toxic este. Produse alese și examinate la întâmplare, îl conțineau în cantități îngrozitor de mari, din cauza unor erori tehnice din procesul de fabricație.
Și asta nu e totul! Producătorii de șampoane introduc și ei o serie de agenți spumanți în tub – ajungem și la această mișelie, curând.
Andrea Varga-Darabos
Zâna săpunurilor
PS: Mă simt onorată că ai ales să-mi citești articolul. Dacă dorești mai multe informații pe această temă, caută și site-urile următoare