Dezvăluire: adevărul secret despre industria cosmeticelor (episodul 6)
Ureele deghizate
(DMDM Hidantoina, hidroximetilglicinat de sodiu și celelalte asemenea)Aceasta este cea de-a doua grupă de conservanți, ca răspândire, folosiți în cosmetice, după parabeni. Nu reușesc să distrugă complet toate microorganismele, de aceea sunt adesea combinate cu alți conservanți. Combinația crește cantitatea de materiale toxice folosite pentru un singur produs.
Sunt asociați direct cu o gamă variată de iritații ale pielii.
Sunt adesea numiți și ‘generatori de formaldehidă ’ pentru că emană formaldehidă, substanță multă vreme folosită ca ingredient al ojelor/lacurilor de unghii.Datorită presiunilor exercitate de organizațiile civile, ureele sunt din ce în ce mai puțin răspândite – în Canada, de exemplu, sunt în totalitate interzise. În Europa, însă, 5% din ojele de unghii, 0.1% din produsele de igienă orală și 0.2% din celelalte tipuri de produse cosmetice, mai conțin această substanță.
În noiembrie 2014, Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorului a emis o provizie (ref. 1538/14) prin care a stability o limită de siguranță de maxim 2.2 % a prezenței ureei în produsele de îngrijirea unghiilor. Totodată au avertizat asupra faptului că, fie și în cazul produselor cu un conținut maximde uree de 2.2%, acestea pot fi folosite numai în încăperi cu ventilație adecvată – deoarece gazul formaldehidic degajat de produs poate ajunge ușor la concentrația maximă admisă de Organizația Mondială pentru Sănătate (OMS).
Dar cercetările au arătat că până și cantități sub această limită pot dăuna sănătății.
Poate irita ochii și provoca probleme respiratorii (tuse, dificultăți de respirație) sau afecțiuni ale pielii. Mai sus am dat ca exemplu luciul/oja de unghii. Citește mai jos ce riști folosind lacuri de unghii ce conțin formaldehidă:
- Bășici
- Îngălbenirea și crăparea pielii
- Piele înroșită și crăpată
- Uscarea pielii
În afară de oja de unghii, mai poate fi găsită în următoarele produse:
- Creme de față
- Hidratanți
- Produse anti-îmbătrânire
- Scrub-uri
- Creme pentru picioare
- Creme de mâini
- Truse de machiaj
- Geluri și spume de bărbierit, precum și loțiuni după bărbierit
- Șampoane (chiar și în șampoanele pentru bebeluși!)
- Măști
- Creme de baie/bile de baie
- Șervețele umede pentru bebeluși
- Paraformaldehida
- Benzilhemiformal
- 2-bromo-2-nitropropan-1, 3-diol
- 5-bromo-5-nitro-1, 3-dioxan
- Diazolidinil urea
- Imidazolidinil urea
- Quaternium-15
- DMDM Hydantoina
- hidroximetilglicinatde sodiu
- Glicinat
- Methenamina
Îți doresc o zi minunată și fără chimicale,
Andrea Varga-Darabos
PS: Mă simt onorată că ai ales să-mi citești articolul. Dacă dorești mai multe informații pe această temă, caută și site-urile următoare