Dezvăluire: adevărul secret despre industria cosmeticelor (Episodul 4)

Coloranții sintetici

Coloranții sintetici se numără printre cei mai agresivi alergeni și pot provoca astm, urticarie și alte reacții imune puterncie. Obținuți din uleiuri minerale și cărbune, ei se află pretutindeni, în produsele din industria cosmetic ă și în cea alimentară.


Singura lor misiune este să facă produsul să arate mai atrăgător. Nu au nicio altă utilitate.

E adevărat, sunt foarte ieftini și consumatorul neștiutor este atras adesea de produsele frumos colorate. Nici măcar nu poți realiza câți compuși periculoși sunt ascunși într-un ambalaj atractiv și sub numele unor mărci celebre.

Ești păcălită, atât de calitate cât și de preț. În primul rând, produsul arată bine, iar fabricantul îl îl poziționează în categoria de lux și trendy. Apoi mai este și prețul: faptul că plătești pe el o avere, te face să crezi că e extraordinar și sigur.

Testele clinice au confirmat că utilizarea în mod regulat a coloranților sintetici poate duce la apariția anumitor afecțiuni, precum cancerul.
Cea mai mare amenținare o reprezintă coloranții sintetici din rujuri, balsamul, luciul și conturul de buze – pentru că nu poți evita înghițirea unei cantități semnificative de coloranți.

E bine să eviți toți coloranții sintetici. Și trebuie să ai mare grijă, pentru că în zilele noastre, coloranții și aromele sintetice sunt pretutindeni! Profitul este o chestiune de viață și de moarte în vremurile pe care le trăim și totul se reduce la decizia consumatorului aflat în fața raftului de supermarket. Fii convinsă că, cu cât produsul arată mai 'sexy', cu atât mai numeroase sunt substanțele toxice pe care le conține.

Te otrăvesc

Producătorii nu pot fi deranjați de faptele despre care am vorbit. Ei se gândesc la lansarea Următorului Mare Produs, care va fi ieftin de produs și profitabil de vândut. Unii coloranți au început să fie evitați în industria alimentară, dar încă sunt folosiți în industria de cosmetice cu pretextul că acestea nu se mănâncă.

Conform standardelor INCI, coloranții trebuie indicați cu literele ‘CI’ și un număr format din cinci cifre (așa îi poți identifica pe etichetele cosmeticelor), în timp ce în alimente ei poartă coduri ce încep cu foarte cunsocutul 'E'.

Cei mai periculoși coloranți:
Acești compuși sunt folosiți mai ales în următoarele cosmetice: vopsea de păr, gel de duș, creme de față, șampon, mască de păr și în orice produs prea colorant.

Legislația privind folosirea acestor ingrediente nu este în totalitate armonizatî. De exemplu, folosirea galbenului chinezesc (E104 C.I. 47005) este legală în UE, dar interzisă în SUA și Japonia.

Mai bine arunci toate cosmeticele care conțin coloranți, parfumuri/arome sau alte chimicale. Ia măsuri acum pentru sănătatea pielii tale!

Îți doresc o zi minunată și fără chimicale,
Andrea Varga-Darabos

PS: Mă simt onorată că ai ales să-mi citești articolul. Dacă dorești mai multe informații pe această temă, caută și site-urile următoare