Dezvăluire: adevărul secret despre industria cosmeticelor (Episodul 3)
Methyl, ethil, propyl și butylparabenii
Parabenii sut conservanți ieftini folosiți în industria cosmetică. Majoritatea se regăsesc pe etichetele șampoanelor, măștilor de păr, deodorantelor și loțiunilor pentru soare. În unele cazuri, aceste chimicale apar și în compoziția unor produse etichetate drept 'naturale'. Dacă te uiți mai atent, vei observa că 9 din 10 produse cosmetice au parabeni în ele. Producătorii sunt foarte generoși cu aceste chimicale: sunt produse pe piață care conțin 3-4 tipuri diferite de parabeni.Parabeni stopează reproducerea microorganismelor, de aici capacitatea de a prelungi termenul de valabilitate al produsului. Conservanții sunt de bază în producția ieftină, de serie: îndată ce au coborât de pe bandă, produsele cosmetice călătoresc sute și chiar mii de kilometri către depozite logistice, unde sunt stocate pentru câteva luni, înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor. Acesta e motivul pentru care loțiunea de corp de pe raftul din spate al dulăpiorului este încă OK de folosit 3 ani mai târziu. Dar există totuși un preț pentru asta: odată cu trecerea anilor, s-ar putea să plătești cu sănătatea pentru aceste cosmetice ieftine și ușor de procurat.
Studiile științifice au demonstrat adevărul nespus despre acești conservanți
Parabenii pot fi detectați în fluxul sanguin la 3 ore după aplicare – ceea ce înseamnă că sunt absorbiți de piele și pătrund în organism. Dacă ai intoleranță la ei, îți pot provoca alergii și iritații.Acest lucru este adevărat mai ales pentru cosmeticele cu efect de durată și produse pe care le folosești în mod obișnuit, zi de zi – precum loțiunile de corp și cremele de zi/noapte.
Ele promit 24 de ore de hidratare. De fapt, acești compuși sintetici îți intră în circuitul sanguin incredibil de rapid – n-ar fi intrat așa de repede în sânge nici dacă ai fi mâncat crema respectivă. Iar parabenii nu circulă degeaba prin venele tale.
Parabenii afectează sistemul hormonal și studiile medicale au făcut conexiunea între aceștia și diferite tipuri de cancer – în special, cancerul de sân.
Cancerul de sân poate să îi afecteze și pe bărbați. Există studii care asociază parabenii prezenți în organism cu simptome precum cantitate mică de spermatozoizi și nivel scăzut al testosteronului. În ciuda acestor dovezi, acești compuși sunt folosiți în cosmetice de zeci de ani - și nu sunt semne că s-ar ivi vreo schimbare.Metilparabenul este responsabil pentru îmbătrânirea prematură a pielii, mai ales dacă este expusă la radiații UV. Ți-ai fi imaginat că tocmai cremele anti-îmbătrânire conțin un astfel de conservant? Dar, da, chiar conțin – nu mă întreba de ce...
Este vremea să iei măsuri – nu te lăsa păcălită de reclame!
Există doar o singură cale de a te proteja de acumularea acestor substanțe periculoase în organism și de efectul lor: folosește cât mai puține produse sintetice și pe bază de chimicale posibil. Parabenii sunt greu, dar nu imposibil de evitat. Orice ai cumpăra, verifică ingredientele întâi și apoi gândește-te bine dacă merită. Dacă observi vreun 'paraben' printre ingrediente, nu cumpăra produsul!Cel mai bine, treci la fapte acum: aruncă toate cosmeticele care conțin coloranți și parfumuri artificiale, precum și alte chimicale. Gândește-te acum la sănătatea ta!
Îți doresc o zi frumoasă și fără chimicale,
Andrea Varga-Darabos
Zâna săpunurilor
Mă simt onorată că ai decis să asculți ce am de spus. Dacă dorești să afli informații mai detaliate despre aceste subiecte, intră pe următoarele