Dezvăluire: adevărul secret despre industria cosmeticelor (Episodul 2)
Cremele solare
Numărul cazurilor de melanom (cancer de piele) este în creștere, pretutindeni în lume. Tumorile maligne sunt cauzate în principal de radiațiile solare ultraviolete, ce afectează pielea. De aceea, specialiștii în domeniu încearcă să atragă atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă expunerea la soare și importanța protejării pielii de radiațiile UV. Ei recomandă evitarea expunerii la soare în timpul amiezei și protejarea prin diferite mijloace pentru a evita arsurile.
În afară de aceste sfaturi de bază, indicații și contraindicații, majoritatea specialiștilor încurajează și utilizarea loțiunilor solare și cosmeticelor ce conțin filtre UV – nu e de mirare că peste tot în lume se vând din ce în ce mai multe astfel de produse.
Și totuși, unele dintre aceste produse nu sunt deloc sănătoase.
Centrul pentru studierea perturbatorilor endocrini este un institut de cercetare, cu sediul în Danemarca, specializat în studierea substanțelor ce afectează sistemul hormonal (perturbatori endocrini sau EP). La intervale regulate, institutul publică o listă a compușilor cu rol de filtre UV ce sunt utilizați legal în UE, deși sunt toxici pentru sănătatea oamenilor. Lista se numește Înlocuiește-i Acum și cuprinde actualmente patru substanțe.-
Benzofenona-3 (oxibenzona)
BP-3 poate compromite echilibrul sistemului hormonal și avea un efect negativ asupra creșterii, în perioada pubertății. Poate afecta chiar și dezvoltarea intrauterină a fătului: utilizarea sa în timpul sarcinii poate avea ca efect o greutate subponderală la naștere în cazul fetelor și supraponderală, în cazul băieților. Studiile au mai arătat și care este efectul său asupra hormonilor: se asociază cu receptorii estrogeni și conduce la excesul de estrogen. Are, totodată, și efect anti-androgen și anti-progesteron, pentru că blochează receptorii acestora. S-a demonstrat că scade cantitatea de tiroxină (hormon tiroidian)din sânge.
A fost clasificat ca tip '2a' pentru că e posibil să afecteze sistemul hormonal.
Alți compuși similari cu BP-3 (de exemplu, BP-1 și BP-2)au fost deja identificați ca compuși perturbatori endocrini și nu se mai află pe lista ingredientelor permise a se utiliza în UE.
-
Etilhexil metocinamat
A fost clasificat ca 'Grad 1', ceea ce înseamnă că a fost testat pe cel puțin un subiect viu. Reprezintă cel mai înalt grad și înseamnă că efectele sale nocive asupra sănătății au fost dovedite.
-
Benziliden camfor
Este un compus de Gradul 1, cu efecte adverse demonstrate asupra sănătății.
-
Metilbenziliden camfor
Au fost observate și alte efecte asupra sistemului hormonal (atrofierea organelor genitale, maturizare sexuală tardivă, tulburări ale comportamentului sexual)
Este un compus de Gradul 1, cu efecte adverse demonstrate asupra sănătății.
Institutul de cercetare susține că 13 dintre cei 18 compuși aflați pe lista UE ca fiind 'legali' au efecte anti-estrogen.
Fiecare dintre acești compuși poate fi periculos și de unul singur. Dar sunt folosite combinații de filtre UV, de aceea efectele adeverse se multiplică. Apoi mai sunt și substanțe care devin cancerigene prin expunere la lumina solară – de exemplu, cea pe care o găsiți pe etichete sub denumirea de retinil palamitate. Este o formă de vitamina A, folosită în cosmetice pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii. Nu este utilă ca filtru UV, dar s-a dovedit că se tranformă într-un compus toxic prin expunere la soare. Noul compus este cancerigen și poate duce la cancer de piele. Testele effectuate de autoritățile americane au demonstrate că, atât acidul retinoic, cât și retinil palamitatul (folosit pentru regenerarea pielii) măresc efectul cancerigen al radiaților UV.Pielea ta nu este singura cale de acces
Datorită consumului în masă de filtre UV, aceste produse greu degradabile au început să se acumuleze în mediul înconjurător – în special în ecosistemul apelor dulci. 3-/4- metilbenzilidona-camfor, 2-etil-hexil-4-trimethoxicinamatul, benzofenona-3, and benzofenona-4 sunt prezente în lacurile și râurile din Europa, în concentrații detectabile.Cercetările au arătat că acești compuși afectează sistemul hormonal al peștilor și mamiferelor marine (delfinii, de exemplu). În plus, filtrele UV sunt asociate cu albirea coralilor și distrugerea barierelor de corali.
Și nu numai cosmeticele conțin filtre UV – vopselurile și ambalajele sunt alte surse și vehicule majore ale acestor compuși. De aceea, reprezintă un real pericol faptul că aceste substanțe pătrund în hrana și în corpul tău.
Ți se ridică părul în cap, nu-i așa?
Ar fi bine să arunci toate cosmeticele care conțin culori și parfumuri sintetice, precum și alte chimicale. Ia măsuri acum pentru sănătatea pielii tale!
Îți doresc o zi minunată și fără chimicale,
Andrea Varga-Darabos