Dezvăluire: adevărul secret despre industria cosmeticelor (episodul 10)

E adevărat că pasta de dinți îți poate face mai mult rău, decât bine?

Încă din copilărie ni s-a spus mereu să ne spălăm pe dinți cel puțin de două ori pe zi - dacă nu chiar după fiecare masă. Și, bineînțeles, toată lumea recomanda pasta de dinți cu fluor, pentru că face bine smalțului și previne apariția cariilor.

Dar adevărul e că principalele ingrediente ale pastelor de dinți – fluorul, triclosanul și peroxidul de hidrogen – sunt toxice, pot fi cancerigene și dăunează dinților.

Fiind adulți, nu mai avem obiceiul să mâncăm pastă de dinți – dar toxinele pe care acestea le conțin tot ajung cumva în organism, pentru că se absorb foarte ușor prin mucoasa cavității bucale – de fapt asta este cea mai bună scurtătură către fluxul sanguin, creier și alte organe. Printre exemplele pozitive de absorbție la nivelul gurii, sunt picăturile naturiste și remediile homeopate, care se dizolvă de obicei sub limbă.

Cea mai mare amenițare o reprezintă pentru copii, deoarece ei nu numai că se spală pe dinți, dar adesea o și înghit. Un tub de 100 ml de pastă de dinți poate conține o cantitate de fluor letală pentru un copil mic.


Știu că e o întrebare retorică, dar de ce producătorii fac pasta de dinți atât de atractivă pentru copii, adăungând coloranți roz sau bleu și arome de căpșuni sau alte lucruri dulci? Și, de fapt, produsul e toxic.
În unele țări, faptul că pastele de dinți sunt toxice este indicat pe ambalaj – dar la noi în țară, astfel de avertismente nu există, deși firma producătoare și conținutul de fluor sunt aceleași.
Și, ca de cele mai multe ori, în viață, ceea ce contează este ambalajul: fă cutia cât mai atractivă și mai elegantă, fă pasta de dinți cât mai colorată, convingătoare, purpurie și cu dungi, fă-o cu spumă intensă și dă-i un slogan puternic, cum că albește dinții și are un efect ce durează 12 ore.
Dar...

Uită-te bine la tubul cu pastă de dinți și verifică lista de chimicale pe care le conține!

Fluorul este recomandat drept compusul de bază, care face dinții mai puternici și previne cariile dentare. Adevărul este că dinții nu pot fi fortificați prin mijloace externe, singura cale să-i faci mai rezistenți este dă mesteci alimente tari (de exemplu, morcovi).
Nu fluorul face dinții mai sănătoși. De fapt, pasta de dinți e doar un adjuvant în spălarea dinților și nu este esențială. Ai băga în gură otravă pentru rozătoare? Fluorura de sodiu (sodium fluoride) mai poate fi găsite în insecticide și în otrava pentru șobolani. Și, mai mult decât atât, utilizarea în exces a fluoruri poate colora dinții și pot apărea puncte albe (în cazuri mai grave, maronii) pe dinți (chiar și pe cei ai bebelușilor).
Acesta este un agent antibacterian, un conservant sintetic folosit pentru efectul să u antiseptic și antimicotic. Nu ucide doar bacteriile dăunătoare, ci le distruge și pe cele folositoare; poate provoca reacții alergice și slăbește sistemul de protecție împotriva infecțiilor. Parabenii, despre care am vorbit înainte, sunt o altă grupă de conservanți periculoși.
Este agentul de albire din majoritatea pastelor de dinți. Este foarte eficient și e folosit pe scară largă în producția de hârtie, vopsele de păr, detergenți praf și alte tipuri de detergenți. Folosirea sa regulată duce la erodarea smalțului dinților.
Am scris deja despre efectele sale dăunătoare . Singura lui funcție este să producă spumă. Irită mucoasa bucală și poate provoca răni în interiorul gurii.
Este un îndulcitor sintetic, considerat cancerigen. Poate provoca reacții alergice.
Este un adeziv pe bază de plastic, folosit în mod obișnuit în pasta de dinți, spray-urile și ceara pentru păr. Funcția sa este să dea 'aderență' triclosanului pe dinți și să asigure 'protecția' acestora pe tot parcursul zilei.
Este folosit ca agent de hidratare. Poate provoca iritații ale ochilor și pielii.
Copiilor le pot provoca anomalii comportamentale și pot duce la apariția reacțiilor alergice, durerilor de cap și a astmului.

Ce recomand ca alternativă la toate acestea?


Cel mai bine ar fi să arunci toate cosmeticele care conțin coloranți și parfumuri sintetice sau alte chimicale. Ia măsuri acum, pentru sănătatea pielii tale!

Îți doresc o zi minunată și fără chimicale,
Andrea Varga-Darabos

PS: Mă simt onorată că ai ales să-mi citești articolul. Dacă dorești mai multe informații pe această temă, caută și site-urile următoare: