Dezvăluire: adevărul secret despre industria cosmeticelor

13+1 cele mai periculoase ingrediente din cosmeticele de zi cu zi – e momentul să afli de ce trebuie să le eviţi şi tu!

Felicitări!

Îţi mulţumesc şi te felicit, ai făcut alegerea corectă. Sper că de acum înainte nu-i vei mai lăsa pe producătorii de cosmetice să te păcălească cu produsele lor de serie, cu origini obscure. Folosind acele produse, consumi, fără să-ţi dai seama, chimicale toxice de-a lungul întregii vieţi, riscându-ţi propria viaţă şi pe cea a copiilor.

În următoarele zile te vom înarma cu cunoştinţe folositoare şi preţioase pentru a te putea orienta şi evita chimicalele toxice din produsele pentru îngrijirea personală.

Vei primi acces la informaţii necunoscute de majoritatea oamenilor. Vei cunoaşte latura întunecată a industriei de cosmetice şi lista celor mai periculoase chimicale. O să fie o lectură interesantă şi te va ajuta să-ţi schimbi modul de viaţă, să faci alegeri în cunoştinţă de cauză, când pleci la cumpărături în supermarket.
Foloseşte aceste capitole ca pe un ghid, află care sunt compuşii periculoşi şi nu mai lăsa pe nimeni să te păcălească să-i mai cumperi vreodată!
Acest serial cuprinde o mulţime de informaţii utile, dar nu e atât de stufos ca un tratat ştiinţific. Scopul nostru este să facem un rezumat al celor mai importante date despre chimicalele şi aditivii sintetice cei mai des folosiţi în industria de cosmetice.

Absorbi toxine în fiecare minut!

Zi după zi, foloseşti diferite produse care sunt absorbite în organism prin intermediul pielii sau al părului. Alţi agenţi îţi pătrund în corp prin inhalare sau înghiţire. Mulţi dintre aceşti compuşi sunt asociaţi cu boli grave precum cancerul, cu probleme ale pielii si malformaţii la naştere.

Unele ingrediente au fost demult dovedite ca dăunătoare sănătăţii – şi totuşi folosirea lor este încă legală, în ciuda dovezilor ştiinţifice! Aceste ingrediente include parfumurile sintetice, ftalaţii şi petrochimicalele. Încă din 2004, agenţii şi autorităţi ale Uniuniii Europene au interzis peste 1000 de substanţe periculoase. În alte părţi ale lumii, industria de cosmetice îşi face în continuare de cap şi e liberă să-i otrăvească clienţii cu produse cum ar fi rujuri pline cu plumb.

Companiile globale de cosmetice susţin că produsele lor conţin doar cantităţi infime din chimicalele indicate pe etichete – vezi indicaţia 'sub limita de siguranţă'. Pe de altă parte, există zeci de teste clinice care arată că anumite chimicale dăunează sănătăţii, chiar dacă sunt consumate în cantităţi mici. Ia în considerare faptul că nu vorbim despre un singur produs – e posibil să foloseşti până la 25 de produse cosmetice în fiecare zi! Ele conţin sute de ingrediente despre care nu ştii mai nimic. Apoi ia în considerare aditivii pe care îi consumi zilnic, din alimente – la sfârşit, aditivii se adună şi îşi potenţează reciproc efectul toxic. Aşa trece zi după zi, an după an – până când? Ei bine, asta depinde de ce noroc ai – sau, poate, de tine!

Probabil că în acest moment nu prea îţi vine să crezi că companiile mamut fabrică şi vând produse ce conţin chimicale foarte periculoase la scară global – otrăvind miliarde de oameni. Încă mai ai încredere în vedeta bine-plătită, în reclama TV şi eticheta cu un design atrăgător, perfect convinsă că produsele 'testate clinic' nu pot să fie decât sigure. Totuşi, faptul că ceva a fost testat pe nişte animale nevinovate şi pe voluntari curajoşi, nu înseamnă decât că produsul nu cauzează reacţii acute de obicei. Testele clinice nu examinează (nici nu ne vorbesc despre) riscurile apariţiei unor probleme grave de sănătate, uneori ireversibile, ce pot rezulta din utilizarea pe termen lung (de-a lungul întregii vieţi) a unui anumit produs. Autorităţile care emit licenţele nu pretind asta şi de aceea nu interesează pe companiile de cosmetice. Ce contează este un termen lung de valabilitate şi o textură atrăgătoare.
În zilelel următoare vei afla despre cele mai periculoase chimicale folosite în industria cosmeticelor. Ordinea în care sosesc nu reprezintă un clasament – e bine să le eviţi pe toate!

Îţi mulţumesc pentru răbdare, voi reveni curând cu episodul următor al serialului.
Deocamdată, îţi doresc să ai o zi minunată şi fără chimicale!

Andrea Varga-Darabos
Zâna săpunurilor