Aceasta va fi a 48-a aniversare a Zilei Pământului. Dar să vedem, despre ce anume această zi este atât de specială. Scopul ei este să nu așteptăm întotdeauna rezolvarea problemelor de la alții, chiar tu poți transforma mediul înconjurător mai restrâns sau mai larg într-un loc mai bun. Este o sărbătoare strâns legată de viitorul nostru, la care poate participa fiecare individ în parte, tocmai de aceea este ziua aceasta atât de specială mie.
Primul pas pe care-l poți face este să te informezi, să iei măsuri împotriva consumului în exces, poluării mediului, schimbărilor climatice! Zi de zi, săptămână de săptămână! Am adunat la un loc câteva idei referitoare la modul în care ai putea transforma fiecare zi în Ziua Pământului.
1. Spune nu deșeurilor!
O soluție pentru protejarea mediului înconjurător este aruncarea deșeurilor în colectoare pentru triere selective, dar poți face mai multe reducând cantitatea aruncată. Prevenirea este mai eficientă decât reciclarea! Cum poți realiza acest lucru? Înainte de toate trebuie să recunoști dacă produsul dorit este doar un deșeu inutil sau unul necesar. Ambalajul atractiv al diverselor alimente ori lucruri este deseori fără folos, nemaivorbind de faptul că încarcă costul reclamelor, al materialelor folosite, al procesului de fabricație, dar și bugetul tău și mediul înconjurător. Este un semnnal de alarmă dacă, după terminarea cumpărăturilor și dezambalarea produselor, coșul tău de gunoi se umple de hârtie și plastic. Un alt mod de a proteja mediul înconjurător este compostarea! Nu uita, o treime din deșeurile menajere pot fi compostate, iar prin îngrășământul obținut îți poți îngriji plantele. Astfel ajung mai puține deșeuri în gropile de gunoi.
2. Evită consumul de carne de vită!
Știai că, dacă 1 om ar renunța la carne o dată pe săptămână, ar ajunge în atmosferă cu 100 kg de dioxid de carbon mai puțin, ceea ce este o cantitate imensă? E de ajuns dacă spun că este aproximativ atât cât absorb 52 de copaci tineri într-un an. Trebuie să recunoaștem că cel mai dăunător pentru mediul înconjurător este consumul de carne. Cercetătorii au constatat că pentru cca. 18% a emisiilor globale de gaze cu efect de seră e responsabilă industria creșterii animalelor. Evită în special consumul cărnii de vită dacă vrei să protejezi mediul înconjurător. Pentru a produce 1 kg de carne de vită este nevoie de mai mult de 60 mii litri de apă, iar 27 kg de dioxid de carbon se emană în atmosferă. Un alt aspect important este că pentru creșterea animalelor este nevoie de o cantitate de cereale cu care am putea hrăni chiar populația mai multor țări.
Acestea sunt doar câteva exemple, tu poți face mai mult de atât! Ecologizează mediul înconjurător, plantează copaci, folosește mijloacele de transport în comun, alege produse de curățare ecologice, în loc de semipreparate consumă alimente proaspete, naționale. Astfel fiecare zi va deveni Ziua Pământului.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta