Țelina este una dintre plantele cu efecte diuretice. E folosită cu eficiență în tratamentele naturiste, i se atribuie proprietăți miraculoase, ajutând până și în curățarea rinichilor de nisip.
Să vedem, căror componente li se datorează efectele benefice ale țelinei! Cea mai valoroasă caracteristică a țelinei crude este faptul că ea conține un procent extrem de mare de sodiu organic. Totodată este sursă importantă de calciu, fosfor, fier, magneziu, calciu și câteva oligominerale. Datorită conținutului ridicat de vitamina A,C și E hrănește pielea, e un adevărat prim ajutor pentru ea. Asigură buna funcționare a rinichilor, dar e eficientă și în tratarea problemelor digestive, și poate fi o soluție naturistă pentru lipsa poftei de mâncare. În ansamblu, este un tonic al sistemului imunitar, deci îți va prieten bun în lunile de primăvară, alungând astenia și crescând nivelul imunității. Astfel te vei îmbolnăvi mai rar și bolile vor trece mai ușor.
Cum să o consumi? Dacă se poate, cât mai multă țelină crudă! Rădăcina tuberizată se folosește în scop terapeutic, iar frunzele pentru salate ori drept condiment pentru supe, tocănițe sau sosuri.
Dacă vrei să utilizei țelina pentru diureză, detoxifiere, prepară un ceai din frunzele acesteia. Toarnă apă fierbinte pe frunzele de țelină tăiate mărunt, apoi lasă 10 minute să se răcească. Filtrează preparatul obținut și servește-l după plac. Dacă ai dori o băutură răcoritoare de dimineață, încearcă sucul din frunze de țelină, măr și morcovi. Pune ingredientele într-un blender, adaugă apă minerală și mixează-le. Poți adăuga un pic de ghimbir ori scorțișoară. Dacă îți place țelina la nebunie, poți prepara și sare de țelină: adaugă sare marină la frunzele de țelină tăiate mărunt. Depozitează amestecul într-un recipient bine închis. Este un condiment excepțional al supelor și ciorbelor de primăvară, dar poți presăra puțin și pe roșii, ardei.Sfat: telina este bună dacă e proaspătă, și se strică ușor, de aceea dacă ai cumpărat o cantitate mai mare și nu o folosești integral, îți recomand s-o depozitezi- curățată și feliată- în congelator.
Și acum iată o adevărată delicatesă de primăvară, supa cremă de țelină! Este o specialitate ușoară, condimentată și mătăsoasă datorită laptelui de cocos.Ingrediente:
2 buc. țelină, 2 dl. lapte de cocos, 1 ceapă roșie, 2 căței de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 1 morcov, 1 cub de supă de legume, sare, piper, 1,5-2 l apă, ulei de măsline
Curăță țelina, pătrunjelul, morcovul și ceapa, taie-le în cubulețe mici. Încinge câteva linguri de ulei, adaugă legumele tăiate să se călească. Adaugă 1,5 l de apă, condimentează cu sare, piper și pătrunjelul mărunțit, adaugă cubul de supă, apoi pune amestecul la fiert aproximativ 15 minute.
Când legumele s-au fiert, ia-l de pe foc, lasă 1-2 minute să se răcească. Pisează amestecul cu blenderul și adaugă laptele de cocos. Se fierbe 1-2 minute, apoi se servește fierbinte ori cu niște crutoane crocante, ori cu bucăți de pâine prăjită.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta