Ştii câte chimicale sunt în hainele tale?
Ştii câte chimicale sunt în hainele tale?

Ştii câte chimicale sunt în hainele tale?



Probabil m-ai auzit de multe ori spunând câte chimicale există în produsele cosmetice pe care le foloseşti şi ce efect dăunător au asupra sănătăţii tale după ce intră în organismul tău sau provoacă iritaţii ale pielii. Însă mult mai puţin se vorbeşte despre pericolele pe care le prezintă textilele ce intră în contact cu pielea noastră.

Toată lumea ştie ce miros chimic neplăcut emană hainele noi de la magazin şi probabil şi tu ai păţit-o cu mâncărimea, roşeaţa, reacţia alergică provocată de un articol vestimentar după o singură probă.

Iată cele mai importante 5 informaţii de reţinut despre partea întunecată a industriei vestimentare:

1. pe 2,4% din suprafaţa arabilă totală a lumii se cultivă bumbac, o parte semnificativă provenind din seminţe modificate genetic (GMO)

2. confecţionarea unui singur tricou sau unei singure perechi de blugi necesită 1 kg de bumbac cultivat, cu un necesar de aprox. 20 mii de litri de apă de irigaţii

3. cultivarea bumbacului şi industria textilă necesită o cantitate mare de chimicale: aproximativ 2000 de tipuri de chimicale sunt folosite nu doar pentru producerea bumbacului, dar şi pentru înmuierea, netezirea, colorarea fibrelor, conservarea culorilor sau impermeabilizare

4. în regiunile mai puţin dezvoltate ale lumii, deseori apa uzată cu chimicale este evacuată din fabrici şi instalaţii industriale fără să fie epurate

5. o parte semnificativă a îmbrăcămintei şi altor textile fabricate din materiale provenite din Orientul Îndepărtat sau America pică la teste, din păcate doar aleatorii: sunt descoperite mai multe tipuri de chimicale interzise în Uniunea Europeană, cum ar fi etoxilatul de nonilfenol(NPE) care afectează funcţionarea sistemului hormonal

Te cam sperie, nu?

Ce puteţi face ca să reduceţi efectele nocive la care sunteţi expuşi?

- Dacă poţi, alege produse fabricate în UE: îmbrăcăminte şi textile de uz casnic fabricate din textile ecologice, bumbac ecologic sau fibre sintetice reciclate. Familiarizează-te cu mărcile respective şi caută-le când faci cumpărături.

- Conform experimentelor, concentraţia chimicalelor prezente în hainele noi este semnificativ mai redusă sau insesizabilă în hainele spălate de mai multe ori. Înainte de purtare, neapărat spală hainele şi lenjeriile noi sau textilele care intră în contact cu pielea.

- E bine să cumperi haine rar şi asta nu doar pentru banii economisiţi. Poţi reduce şi amprenta ecologică, dar şi stresul chimic la care e expus organismul tău va fi mult mai mic.

- Au fost măsurate concentraţii mai mari de chimicale în hainele de culoare mai închisă, faţă de cele de culoare mai deschisă. De aceea, experţii recomandă să optezi pentru haine de culori mai deschise pentru bebeluşi şi copii, ca să reduci pericolele cauzate de chimicalele nocive care intră în contact cu pielea.

- Precauţia este necesară mai ales în cazul lenjeriei intime. De aceea, e mai bine să optezi pentru lenjerie intimă de culoare deschisă şi înainte de purtare, ideal e ca înainte de purtare să o speli de două ori la temperatura recomandată pentru tipul de material.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe