Un cadou perfect, cu gust delicios
Îți place aroma de portocale? Eu sunt o mare fană a acestei delicatese, care pentru mine e strâns legată de Crăciun și de iarnă. Am vrut să conserv această stare de spirit, așa că m-am hotărât să prepar gem de portocale fără zahăr.
Nu numai că e delicios, uns pe pâine prăjită sau într-o prăjitură, dar este și un cadou minunat de Crăciun, dacă îl pui într-un borcănel drăguț și îi mai pui și o fundiță.
- 4 linguri cu vârf de îndulcitor națural, xylitol sau erythritol (poți să folosești și mai puțin, depinde de gust)
- 4 portocale mari
- Scorțișoară, ghimbir și cuișoare, după gust
- 4 borcane mici, de 100-150ml sterilizate în apă fierbinte, uscate și păstrate la cald
- Pectină din fructe (pentru a îngroșa gemul, dacă iese prea lichid)
Preparare
1. Speli bine portocalele cu o periuță și razi coaja, cât să umpli 4 lingurițe.
2. Cureți de coajă și storci portocalele, scoți sâmburii și tai portocala în bucăți mai mici.
3. Amesteci ingredientele: sucul, portocala, coaja, condimentele și xylitolul. Se ține pe foc până se îngroașă. Dacă nu se îngroașă, pune niște pectin din fructe – o gelatină naturală, ideală pentru gem sau marmeladă.
4. După ce s-a îngroșat, iei vasul de pe foc și îl lași la răcit câteva minute. Apoi torni gemul în borcane și înfiletezi strâns capacul. Lași apoi gemul de-o parte, să se răcească.
5. Eu le pun borcănelelor un șnur colorat (auriu, verde sau roșu) sau le leg cu o fundă drăguță.
Ai preparat vreodată gem de portocale? Spune-ne și nouă cum ai procedat!
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta