Cui îi dăunează glutenul?
cui îi dăunează glutenul?

Cui îi dăunează glutenul?



Tot mai multe produse fără gluten pot fi găsite pe rafturile din magazine, ba chiar şi magazinele de panificaţie oferă o paletă tot mai largă cu aceste produse speciale. Simptomele care apar după consumul anumitor alimente, ingrediente de bază sau aditivi sunt tot mai cunoscute. Tot mai multe persoane apelează la specialişti din cauza diferitelor probleme de digestie şi tot mai des se descoperă că o schimbare în regimul alimentar poate ajuta persoanelor care se luptă cu probleme dermatologice persistente.

Este un fapt relativ cunoscut despre lapte şi anumite fructe că pot prova anumite reacţii alergice şi alte simptome (sensibilitatea la lactoză este deseori cauza acneei apărute pe întreaga faţă), în schimb informaţiile despre cereale sunt relativ puţine.

Incapacitatea de a digera glutenul, adică proteina din grâu, ovăz şi orz, este o boală autoimună rară. Mai puţin de 1% din oameni sunt afectaţi, însă deseori rămâne nediagnosticată ani de zile sau chiar toată viaţa. Poate fi însoţită de anemie patologică, oboseală, indispoziţie permanentă, lipsă de energie, uneori subnutriţie, osteoporoză şi diferite probleme cronice ale pielii (de ex. eczeme, psoriazis). După diagnosticul de specialitate, pacienţii trebuie să urmeze un regim fără gluten strict pe toată durata vieţii.

Multe persoane se întreabă, perplexe, de ce ar fi nevoie să apară tot mai multe magazine de panificaţie cu produse fără gluten în oraşele mari ale lumii, dacă problema este atât de rară? E o nouă modă?


Într-adevăr, regimul alimentar fără gluten este la modă azi, însă există alte două probleme care pot necesita eliminarea glutenului, după teste medicale detaliate:

Alergia la grâu

Proteinele grâurilor (glutenul fiind doar una dintre proteine) sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor. Ele pot cauza probleme de digestie de gravitate variabilă la multe persoane în primele ore după consum: greaţă, vărsături, diaree, mâncărimi în cavitatea bucală, gât, urticarie.

Sensibilitate la gluten non-celiacă (NGCS)

Această problemă este greu de identificat şi diagnosticat, deoarece nu provoacă deformări în intestinul subţire, spre deosebire de boala celiacă mult mai rară, însă şi mult mai gravă. Această problemă este cauzată de dificultatea de a descompune anumite componente ale grâului. Flatulenţă, probleme de digestie, ale sistemului nervos şi articulaţiilor, lipsă de energie, oboseală, dureri de cap, simptome de depresie, crampe şi dureri inexplicabile, însă chiar şi problemele legate de fertilitate pot fi explicate de acest fapt simplu. Deşi NGCS nu este o alergie, această sensibilitate este mai frecventă în rândul persoanelor la care s-a depistat sensibilitate la vreun aliment sau metal. Ba chiar şi o treime din persoanele intolerante la lactoză, care suferă de lipsa enzimelor necesare pentru digerarea laptelui, poate avea probleme cu digerarea grâurilor.

IMPORTANT: Dacă simţi că ai dificultăţi de digestie cu produsele de grâu, neapărat apelează la un medic ca să puteţi exclude cât mai curând sensibilitatea la gluten ca posibilă cauză a acestor probleme.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



  • avatar
    • Ciuc
    • 23-05-2016 13:27

    Persoanele în vârstă sunt de părere că alergia sau intoleranța la gluten este o modă. Acest lucru este din cauză că încă există foarte puține informații referitoare la această proteină. Cred că ar fi de ajutor dacă mulți medici de familie ar fi mai informați pentru a-și îndruma pacienții să-și facă mai multe investigații.

    • Ciuc
    • 23-05-2016 13:27

Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe