7 + 1 alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire
7 + 1 alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire

7 + 1 alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire



Probabil că ai auzit despre faptul că nu doar problemele pielii, dar întregul proces de îmbătrânire şi anumite boli asociate acestuia, cum ar fi hipertensiunea, diabetul zaharat sau boala Alzheimer, cauza principală a demenţei, sunt asociate cu procesele inflamatorii cronice din organism. Inflamațiile de lungă durată, care funcţionează ca parte a proceselor de vindecare naturală ale organismului, devin din ce în ce mai puţin eficiente pe măsură ce îmbătrânim. Stresul, consumul de zahăr şi de alcool, alimentele rafinate, lipsa de somn și de exerciţii fizice, poluarea mediului – toate acestea sunt răspunzătoare pentru declanşarea acelor procese inflamatorii de lungă durată, care contribuie la accelerarea îmbătrînirii fizice și mentale.

Ce poţi face împotriva acestora?


Pe lângă un stil de viaţă sănătos, poţi face enorm de mult pentru fizică și mentală, precum şi pentru a-ţi păstra sănătatea pielii, prin selectarea cu atenţie a alimentelor care ajung în farfuria ta. Alimentele bogate în fibre, vitamine şi antioxidanți îţi sunt benefice din mai multe motive.

Multe dintre acestea au efect antiinflamator și de prevenire:


  • Cafeaua: conform rezultatelor unui studiu recent, oamenii în vârstă care consumă mai multe ceşti de cafea zilnic sunt mult mai sănătoşi decât contemporanii lor neconsumatori de cafea, la ei mai rar se constată procese inflamatorii. Dacă îţi place cafeaua bună, aceasta este o veste minunată pentru tine!

  • Unele condimente: popularitatea plantelor aromatice este în creştere și tot mai mulți oameni ajung să le cunoască nu numai pentru gustul dar şi pentru puterea lor de vindecare. Turmeric, rozmarin, oregano şi lavandă – toate au proprietăţi terapeutice remarcabile, ar fi păcat să le folosim doar în bucătărie, pentru aroma lor plăcută, sau ca uleiuri esențiale în baie, și ca ingrediente cosmetice.

  • Legumele crucifere: acestea sunt probabil cel mai puţin populare de pe listă – broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă – au făcut dificilă copilăria multora dintre noi. Totuşi merită să cauţi reţete potrivite pentru prepararea acestora, deoarece sunt foarte sănătoase, și nu numai pentru că au conţinut ridicat de fibre. Proprietăţile lor antiinflamatoare, de prevenire a cancerului sunt de asemenea remarcabile şi ajută la detoxifierea în mod natural a organismului.

  • Avocado: vine de departe și e dificil de ghicit când e copt cu adevărat, dar merită tot efortul. Pus într-o pungă de hârtie, în cămară sau alt loc răcoros din casă, poţi ajuta fructul de avocado să se coacă în decurs de câteva zile, ca apoi să-l savurezi ca şi ingredient exotic al sandwichurilor şi salatelor. Avocado ajută la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular şi al nivelului optim al colesterolului.

  • Cepe: uleiul lor esenţial are proprietăţi antibacteriene, şi, datorită faptului că au fibre dificil de digerat, contribuie la întreţinerea sistemului digestiv şi păstrarea integrităţii florei intestinale.

  • Citricele: sunt probabil cele mai cunoscute alimente bogate în antioxidanţi. Nu uita de efectele benefice al apei cu lămâie băută la micul dejun, dar e bine să ştii că citricele sunt cel mai sănătoase dacă le consumi în stare proaspătă, decojite, mâncând felie după felie. Poţi savura prospeţimea citricelor, sub formă de uleiuri esenţiale, şi în produsele Manna :)

  • Ciocolata neagră: are efecte calmante, antiinflamatoare, este bogată în antioxidanţi şi este foarte gustoasă pe deasupra. Cu cât are un conţinut de cacao mai mare, cu atât este mai sănătoasă și cu atât mai puţin din ea este suficient pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit la sfârşitul unei zile obositoare.

Consumă-le cât mai des pentru sănătatea ta!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



  • avatar
    • Raluca
    • 21-03-2017 11:15

    Ce recomandați pentru mâncarea la birou, la muncă? Poate puteți face un articol despre cum să mâncăm sănătos și când suntem în oraș sau la birou, cu exemple de pachețele. Mulțumesc!

    • Raluca
    • 21-03-2017 11:15
    • avatar
      • Andrea Varga-Darabos
      • 21-03-2017 16:06

      Dragă Raluca,

      și la birou poți mânca multe legume, fructe și consumă multe lichide (apă, sucuri naturale, ceaiuri din plante, etc.). Chiar poți prepara repede și sandvișuri sănătoase (ex. pâine din făină integrală, cașcaval proaspăt, brânză feta sau mozzarella, felii din carne de curcan sau pui, carne roșie slabă, ton sau somon, ouă și legume proaspete). Am să iau în considerare sugestia ta și poate în viitor apropiat am să scriu un articol și despre această temă.

      Cu drag,

      • Andrea Varga-Darabos
      • 21-03-2017 16:06

Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe